Kuchnia orientalna, czyli kokosowy kurczak w słodkim sosie chili
pixabay.com

Kuchnia orientalna, czyli kokosowy kurczak w słodkim sosie chili

Soczysty i kokosowy kurczak w słodkim sosie chili to nietypowe danie, które musi zagościć na waszych stołach. Inspirowana kuchnią chińską potrawa oderwie was od zwykłych, codziennych obiadów. Chrupiąca panierka i gęsty, kleisty sos na pewno was zachwycą.

Przepis na kokosowego kurczaka w słodkim sosie chili

Poniższy przepis to propozycja wykonania kurczaka w stylu chińskim. Kuchnia tego kraju jest niesamowicie mocno zróżnicowana. Często można wyczuć w niej intensywne smaki i odważne połączenia. Taki właśnie jest nasz kurczak. Słodko – pikantny sos łączymy z białym mięsem obtoczonym w kokosie o delikatnym, aczkolwiek łatwo wyczuwalnym i przebijającym się smaku. Intensywności nada nam mielony imbir, będący jednym z najbardziej aromatycznych dodatków, a także suszony czosnek i biały pieprz. Wbrew pozorom składniki te zaskakująco dobrze się ze sobą łączą. Jest to potrawa raczej nietypowa i może zaskoczyć nasze kubki smakowe, jednak na pewno zrobi to w pozytywny sposób. Kokosowy kurczak niewątpliwie was nasyci i zainspiruje do dalszego odkrywania kuchni chińskiej i azjatyckiej. Nie ma co się ograniczać do jedzenia przygotowywanego tylko według zasad polskiej kuchni. Spróbujcie kurczak w słodkim sosie chili jeszcze dzisiaj!

Składniki na 4 porcje

600 g filetu z kurczaka
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
½ łyżeczki suszonego czosnku
½ łyżeczki białego pieprzu
sól
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
4 łyżki wiórków kokosowych
1 roztrzepane jajko
olej roślinny


Sos

1/2 szklanki wody
4 łyżki słodkiego sosu chili lub sosu słodko-pikantnego
2 łyżki ketchupu


Do podania

200 g (2 torebki) ryżu
opcjonalnie: świeża kolendra


Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy z kostek i błonek. Kroimy je w kostkę. Następnie doprawiamy solą oraz przyprawami i wszystko mieszamy. Obtaczamy je w łyżce oleju.

Skrobię ziemniaczaną wraz z wiórkami mieszamy razem na głębokim talerzu. Wbijamy do nich jajko i roztrzepujemy, doprawiając delikatnie solą. Rozgrzewamy głęboką patelnię i wlewamy do niej olej. Kawałki kurczaka obtaczamy w roztrzepanym jajku i skrobi z wiórkami, a następnie kładziemy na patelni. Każdy kawałek smażymy przez 4 minut, obracając go w połowie na drugą stronę. Po tym czasie wykładamy je na ręczniczki papierowe. Powtarzamy krok z kolejnymi partiami kurczaka. Kiedy już skończymy ze wszystkimi, wrzucamy je z powrotem na patelnie i przesuwamy na bok. W wolne miejsce wlewamy wodę, którą podgrzewamy. Dodajemy słodki sos chili oraz ketchup. Mieszamy całość dokładnie i trzymamy na ogniu przez parę minut. Danie podajemy z ryżem. Możemy dodatkowo posypać je listkami kolendry. Świetnym dodatkiem będą też surówki. Idealnie sprawdzi się tu surówka z kapusty z sosem chili lub surówka z ogórka z sosem chili. Poniżej przepisy na ich wykonanie!

Surówka z kapusty z sosem chili

Składniki na 2 porcje

ok. 400 g kapusty (np. wczesnej, białej lub pekińskiej)
1 marchewka
1/3 cebuli
1 łyżka słodkiego sosu chili
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 łyżki octu ryżowego lub octu winnego, lub soku z cytryny
sól
pieprz
Kapustę myjemy i dokładnie suszymy. Drobno ją szatkujemy i wkładamy do większej miski. Dodajemy do tego obraną i startą na małych oczkach tarki marchewkę. Dorzucamy także drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodajemy sos chili, sos sojowy, majonez, ocet ryżowy i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą z pieprzem.

Surówka z ogórka z sosem chili

Składniki na 2 porcje

Surówka:

250 g ogórków
Sól
pieprz
3 gałązki szczypiorku
1 łyżka sezamu (jasnego lub czarnego)


Sos:

2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju sezamowego (lub roślinnego, jeśli nie mamy)
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub kilka kropli tabasco, lub 1 łyżka drobno posiekanej chili, lub 1 łyżeczka płatków chili)


Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy sos poprzez zmieszanie w miseczce octu, oleju, cukru i ostrego sosu lub chili.

Sezam delikatnie prażymy na suchej patelni. Ogórki myjemy, suszymy i obieramy. Kroimy je na cienkie plasterki. Mieszamy je z posiekanym szczypiorkiem, polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy sezamem.

Następny artykuł