Kuchnia orientalna, czyli kokosowy kurczak w słodkim sosie chili
Przepis na kokosowego kurczaka w słodkim sosie chili
Poniższy przepis to propozycja wykonania kurczaka w stylu chińskim. Kuchnia tego kraju jest niesamowicie mocno zróżnicowana. Często można wyczuć w niej intensywne smaki i odważne połączenia. Taki właśnie jest nasz kurczak. Słodko – pikantny sos łączymy z białym mięsem obtoczonym w kokosie o delikatnym, aczkolwiek łatwo wyczuwalnym i przebijającym się smaku. Intensywności nada nam mielony imbir, będący jednym z najbardziej aromatycznych dodatków, a także suszony czosnek i biały pieprz. Wbrew pozorom składniki te zaskakująco dobrze się ze sobą łączą. Jest to potrawa raczej nietypowa i może zaskoczyć nasze kubki smakowe, jednak na pewno zrobi to w pozytywny sposób. Kokosowy kurczak niewątpliwie was nasyci i zainspiruje do dalszego odkrywania kuchni chińskiej i azjatyckiej. Nie ma co się ograniczać do jedzenia przygotowywanego tylko według zasad polskiej kuchni. Spróbujcie kurczak w słodkim sosie chili jeszcze dzisiaj!
Składniki na 4 porcje
600 g filetu z kurczaka1/2 łyżeczki mielonego imbiru½ łyżeczki suszonego czosnku½ łyżeczki białego pieprzusól3 łyżki skrobi ziemniaczanej4 łyżki wiórków kokosowych1 roztrzepane jajkoolej roślinny
Sos
1/2 szklanki wody4 łyżki słodkiego sosu chili lub sosu słodko-pikantnego2 łyżki ketchupu
Do podania
200 g (2 torebki) ryżuopcjonalnie: świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Mięso oczyszczamy z kostek i błonek. Kroimy je w kostkę. Następnie doprawiamy solą oraz przyprawami i wszystko mieszamy. Obtaczamy je w łyżce oleju.
Skrobię ziemniaczaną wraz z wiórkami mieszamy razem na głębokim talerzu. Wbijamy do nich jajko i roztrzepujemy, doprawiając delikatnie solą. Rozgrzewamy głęboką patelnię i wlewamy do niej olej. Kawałki kurczaka obtaczamy w roztrzepanym jajku i skrobi z wiórkami, a następnie kładziemy na patelni. Każdy kawałek smażymy przez 4 minut, obracając go w połowie na drugą stronę. Po tym czasie wykładamy je na ręczniczki papierowe. Powtarzamy krok z kolejnymi partiami kurczaka. Kiedy już skończymy ze wszystkimi, wrzucamy je z powrotem na patelnie i przesuwamy na bok. W wolne miejsce wlewamy wodę, którą podgrzewamy. Dodajemy słodki sos chili oraz ketchup. Mieszamy całość dokładnie i trzymamy na ogniu przez parę minut. Danie podajemy z ryżem. Możemy dodatkowo posypać je listkami kolendry. Świetnym dodatkiem będą też surówki. Idealnie sprawdzi się tu surówka z kapusty z sosem chili lub surówka z ogórka z sosem chili. Poniżej przepisy na ich wykonanie!
Surówka z kapusty z sosem chili
Składniki na 2 porcje
ok. 400 g kapusty (np. wczesnej, białej lub pekińskiej)1 marchewka1/3 cebuli1 łyżka słodkiego sosu chili1 łyżka majonezu1 łyżeczka sosu sojowego1/2 łyżki octu ryżowego lub octu winnego, lub soku z cytrynysólpieprzKapustę myjemy i dokładnie suszymy. Drobno ją szatkujemy i wkładamy do większej miski. Dodajemy do tego obraną i startą na małych oczkach tarki marchewkę. Dorzucamy także drobno posiekaną cebulę. Na koniec dodajemy sos chili, sos sojowy, majonez, ocet ryżowy i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą z pieprzem.
Surówka z ogórka z sosem chili
Składniki na 2 porcje
Surówka:
250 g ogórkówSólpieprz3 gałązki szczypiorku1 łyżka sezamu (jasnego lub czarnego)
Sos:
2 łyżki octu ryżowego1 łyżka oleju sezamowego (lub roślinnego, jeśli nie mamy)1 łyżeczka brązowego cukru1 łyżeczka ostrego sosu sriracha (lub kilka kropli tabasco, lub 1 łyżka drobno posiekanej chili, lub 1 łyżeczka płatków chili)
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy sos poprzez zmieszanie w miseczce octu, oleju, cukru i ostrego sosu lub chili.
Sezam delikatnie prażymy na suchej patelni. Ogórki myjemy, suszymy i obieramy. Kroimy je na cienkie plasterki. Mieszamy je z posiekanym szczypiorkiem, polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy sezamem.
undefined