Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kulki mocy
Karolina Błaszyk
Karolina Błaszyk 25.03.2022 22:45

Kulki mocy

Kulki mocy
pixabay.com

Kulki mocy to niewątpliwy hit ostatnich lat! Są doskonałym przykładem fit deseru, który można jeść bez wyrzutów sumienia, nie bojąc się o konsekwencje. Jak sama nazwa wskazuje dostarczają one mnóstwo energii, która pochodzi ze zdrowych, wartościowych składników – orzechów, owoców suszonych i nasion. Ich jedzenie to prawdziwa przyjemność dla podniebienia. W smaku są bardzo zbliżone do trufli i tak też mogą wyglądać. Od Ciebie zależy w czym je zatopisz lub obtoczysz. Może być to rozpuszczona czekolada, kakao, wiórki, płatki, sproszkowane liofilizowane owoce – cokolwiek na co masz ochotę.

Przygotowanie kulek mocy jest dziecinnie proste! I tak, szykując je, możesz zaprosić do kuchni dzieci i pozostałych członków rodziny. Masa sama miksuje się bez większych problemów, a lepienie kulek i ozdabianie ich może być świetną zabawą. Praca w kuchni zbliża, pozwala wspólnie spędzić czas, a przy tym rozbudzić dziecięcą kreatywność.

Kulki mocy to przekąska, którą można przechowywać przez tydzień w lodówce, a przygotowuje się je dosłownie w 5 minut! Zawierają same zdrowe i łatwo dostępne składniki. Są lekkie, bez cukru, laktozy, nabiału. Wegańskie i zdrowe, bo zawierają składniki, którym nie brakuje wartościowych składników odżywczych. Aby ułatwić miksowanie, namocz wcześniej orzechy i suszone owoce. Dzięki temu uzyskasz też bardziej miękką, gładką konsystencję masy.

Kulki mocy swoim smakiem z pewnością zachwycą każdego!

Składniki na kulki mocy, około 32 sztuki:

  • 2 szklanki miksu orzechów arachidowych, laskowych, włoskich i nerkowców

  • 2 szklanki owoców suszonych – rodzynków, moreli, daktyli, fig, śliwek, żurawiny

  • ¾ szklanki pestek i nasion słonecznika, dyni, lnu, siemienia lnianego, chia, sezamu

  • 2 łyżki dobrego kakao.

Dodatkowo:

  • sezam, wiórki kokosowe, mak, kakao, cynamon

Sposób przygotowania kulek mocy:

Do przygotowania kulek mocy będzie potrzebny naprawdę mocny blender, melakser lub podobne urządzenie, które zdoła rozdrobnić na gładko orzechy i suszone owoce. Od tego właśnie rozpocznij.

Jeśli masz blender o słabej mocy i masz taką możliwość to najpierw zalej je zimną wodą i odstaw na 2-3 godziny. Podobnie postąp z owocami. Dzięki temu staną się miękkie i łatwiejsze do zmiksowania.

Używaj dowolnej mieszanki orzechów i owoców. Pamiętaj jednak, aby przed zmiksowaniem porządnie odsączyć je z wody. Jeżeli korzystasz z nasion chia, również zalej je wodą i pozostaw na około 30 minut, aby wchłonęły cały płyn.

Tak przygotowane składniki zmiksuj na jednolitą papkę. Najlepiej dodawać produkty stopniowo, a nie wszystkie na raz, ponieważ może to spowodować zapchanie urządzenia zbytnio zbitą masą. W razie potrzeby dodaj trochę ciepłej wody, a jeśli masa pędzie za płynna, dorzuć trochę płatków owsianych.

Kiedy uzyskasz gładką konsystencję, dodaj kakao i ponownie połącz. Możesz dorzucić też ulubione przyprawy korzenne, cynamon, gałkę muszkatołową lub imbir.

Odstaw mieszankę na około 1 godzinę do lodówki, a następnie zacznij formować z niej kulki. Powinny mieć one wielkość mniej więcej orzecha laskowego.

Kuli mocy możesz pozostawić bez posypki lub obtoczyć je w sezamie, maku, wiórkach kokosowych, proszku z liofilizowanych owoców, zmiksowanych orzechach – użyj tego, na co masz ochotę.

Przekąska jest gotowa od razu, ale możesz również przechowywać ją w lodówce przez około tydzień. Pamiętaj jednak, aby trzymać je w zamkniętym pojemniku. Każdą kulkę warto umieścić w papilotce na muffiny, aby masa się do siebie nie lepiła.

Kulki mocy z piekarnika:

Kulki przygotowane według powyższego przepisu możesz też upiec! Pozostaw je jedynie bez obtaczania.

Wyjmij je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzej do 160 stopni C i piecz przez około 20 minut. Gdy kulki wystygną, będą nieco twardsze, a ich konsystencja będzie bardziej zbita.

Takie nielepiące się kulki doskonale sprawdzają się jako przekąska w pracy, w podróży, na wycieczce czy na plaży. Dodają energii, sycą na długo, doskonale smakują i są źródłem dobroczynnych składników odżywczych. Można przechowywać je w puszce, w temperaturze pokojowej przez maksymalnie 10 dni.

Tagi: