Smakosze.pl Przepisy Kurczak pieczony z ziemniakami - idealny zestaw obiadowy
canva/lsantilli

Kurczak pieczony z ziemniakami - idealny zestaw obiadowy

9 listopada 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kurczak pieczony z ziemniakami to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Danie przygotujesz w niecałe dwie godziny, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Kurczak jest bardzo delikatny, soczysty w środku z chrupiącą skórką, jest doskonały w smaku. Poznaj przepis na pysznego kurczaka pieczonego z ziemniakami.

Kurczak jest bardzo delikatnym mięsem, które przygotujesz na wiele sposobów. Doskonale nadaje się zarówno do dań obiadowych, jak i makaronów, sałatek, zup. Pałki kurczaka pieczone w piekarniku są soczyste i miękkie w środku. Skórka natomiast ma złocisty kolor i jest bardzo chrupiąca.

Mięso przed pieczeniem zwykle marynuję dzień wcześniej i wstawiam do lodówki na całą noc, aby dobrze naszło aromatem ziół i przypraw. Jeśli jednak nie masz na to czasu, zamarynuj kurczaka minimum godzinę przed wstawieniem do piekarnika. Do przygotowania dania wykorzystaj młode, małe ziemniaczki, które dokładnie się przyrumienią podczas pieczenia i będą doskonałe w smaku.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybki, jednogarnkowy obiad dla całej rodziny- tu poznasz przepis na doskonałe żeberka duszone z kiszoną kapustą .

Przepis na kurczaka pieczonego z ziemniakami

Składniki na 3-5 porcji:

  • 6 pałek z kurczaka

  • 500 g małych ziemniaków

  • czerwona cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka majeranku

  • łyżeczka papryki słodkiej

  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego i soli

  • 2 łyżki ketchupu pikantnego i majonezu

  • oliwa z oliwek

Jak przygotować kurczaka pieczonego z ziemniakami?

Mięso umyj, oczyść i dokładnie osusz, następnie zamarynuj w majonezie, ketchupie, przeciśniętym przez praskę czosnku, dopraw solą, pieprzem.

Ziemniaki obierz i przekrój na połówki, cebulę posiekaj, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, dokładnie oprósz solą, pieprzem ziołowym, majerankiem, skrop oliwą i wymieszaj.

Na ziemniaki połóż mięso, następnie całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz przez 50 minut.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy