Smakosze.pl
Żeberka w kiszonej kapuście z pieczarkami

pixabay.com

Żeberka w kiszonej kapuście z pieczarkami

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Żeberka w kiszonej kapuście z pieczarkami to danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni polskiej. Jest bardzo proste w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na obiad z rodziną oraz na imprezy ze znajomymi. Jak przygotować żeberka w kiszonej kapuście z pieczarkami?

Żeberka w kiszonej kapuście z pieczarkami – składniki:

  • ok. 2 kg żeberek (1 długi rząd),

  • 250 g pieczarek,

  • 1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

  • 1 cebula,

  • 500 g kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty z marchewką,

  • 2 ząbki czosnku,

  • sól, pieprz (po pół łyżeczki),

  • opcjonalnie: 4 łyżki whiskey,

  • 1 listek laurowy,

  • 4 łyżki sosu sojowego,

  • 25 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków),

  • 1 szklanka wody,

  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,

  • 1 szklanka białego wytrawnego wina,

  • 1/2 łyżki cukru lub miodu.

Przygotowanie żeberek w kiszonej kapuście z pieczarkami

Do dużego garnka żaroodpornego lub naczynia z pokrywą włóż pokrojone mięso (po 2 żeberka w 1 kawałku), dodaj obraną i przekrojoną na 4 części cebulę, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, suszone grzyby, tymianek, cukier lub miód, wlej wino, wodę, sos sojowy i whiskey. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie przemieszaj składniki, wciśnij żeberka w zalewę, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piecz pod przykryciem przez ok. 2 i 1/2 godziny, w międzyczasie raz przemieszaj.

Gdy mięso będzie już miękkie, wyłóż na wierzch kapustę kiszoną (wcześniej należy jej spróbować i w razie potrzeby przepłukać na sitku, gdyby była za kwaśna). Dociśnij kapustę w zalewę i piecz pod przykryciem jeszcze przez ok. 30–40 minut. 

Pieczarki pokrój na plasterki i smaż na większej patelni przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Garnek wyjmij z piekarnika, postaw na gazie, dodaj pieczarki i wymieszaj. Posyp przez sitko mąką pszenną i ziemniaczaną, rozprowadź w zalewie, zagotuj i delikatnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.

Dzięciołowska Marcelina

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bezmięsna, niezawodna receptura na gołąbki według Magdy Gessler

Czytaj więcej >
rogaliki maślane

Przepisy

Prosty przepis na rogaliki maślane lepsze niż u babci

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka i niskokaloryczna surówka z kiszonej kapusty

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie i soczyste kotlety mielone z kurczaka

Czytaj więcej >
placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >