Żeberka w kiszonej kapuście z pieczarkami
Żeberka w kiszonej kapuście z pieczarkami – składniki:
ok. 2 kg żeberek (1 długi rząd),
250 g pieczarek,
1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 cebula,
500 g kiszonej (nie kwaszonej!) kapusty z marchewką,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz (po pół łyżeczki),
opcjonalnie: 4 łyżki whiskey,
1 listek laurowy,
4 łyżki sosu sojowego,
25 g suszonych grzybów (borowików lub podgrzybków),
1 szklanka wody,
1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
1 szklanka białego wytrawnego wina,
1/2 łyżki cukru lub miodu.
Przygotowanie żeberek w kiszonej kapuście z pieczarkami
Do dużego garnka żaroodpornego lub naczynia z pokrywą włóż pokrojone mięso (po 2 żeberka w 1 kawałku), dodaj obraną i przekrojoną na 4 części cebulę, obrane ząbki czosnku, liść laurowy, suszone grzyby, tymianek, cukier lub miód, wlej wino, wodę, sos sojowy i whiskey. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie przemieszaj składniki, wciśnij żeberka w zalewę, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piecz pod przykryciem przez ok. 2 i 1/2 godziny, w międzyczasie raz przemieszaj.
Gdy mięso będzie już miękkie, wyłóż na wierzch kapustę kiszoną (wcześniej należy jej spróbować i w razie potrzeby przepłukać na sitku, gdyby była za kwaśna). Dociśnij kapustę w zalewę i piecz pod przykryciem jeszcze przez ok. 30–40 minut.
Pieczarki pokrój na plasterki i smaż na większej patelni przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Garnek wyjmij z piekarnika, postaw na gazie, dodaj pieczarki i wymieszaj. Posyp przez sitko mąką pszenną i ziemniaczaną, rozprowadź w zalewie, zagotuj i delikatnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje.