Taką zapiekankę zawsze podaję w Wielki Piątek. Jest ekspresowa i syci na cały dzień

W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły. Mogą wtedy zjeść 3 posiłki, w tym jeden do syta. Tego dnia często przyrządzam jednogarnkowy obiad. Ekspresowa zapiekanka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również sycąca.
Obiad na Wielki Piątek
Post ścisły obowiązuje katolików 2 razy w roku: w Wielki Piątek i w Środę Popielcową. Zgodnie z zaleceniami Kościoła tego dnia należy zjeść tylko 3 posiłki, w tym jeden do syta. Katolicy powinni zrezygnować nie tylko z mięsa, ale również ze słodyczy i deserów. Mogą za to spożywać ryby, nabiał, produkty mączne, grzyby oraz owoce i warzywa.
Post ścisły obowiązuje wiernych od 18 do 60 roku życia. Zwolnione są z niego dzieci, seniorzy oraz osoby, którym choroba lub specjalna dieta nie pozwala na takie spożywanie posiłków. Poprzedza on okres radosnych wiosennych świąt wielkanocnych.

Żaden żurek. W tym roku zaskoczę gości zupą od Lewandowskiej
Zapiekanka na Wielki Piątek
W Wielki Piątek na obiad warto przyrządzić zapiekankę. To ekspresowe danie syci na wiele godzin i nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wszystkie składniki kupisz w osiedlowym sklepie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Lista składników na zapiekankę na Wielki Piątek:
- 100 g ryżu długoziarnistego
- puszka pomidorów
- opakowanie sera feta
- łyżka oliwy
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki

Jak zrobić postną zapiekankę?
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Umyj paprykę, cukinię i pomidory. Dwa pierwsze warzywa pokrój w kostkę, a pomidory w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podduś na nim paprykę i cukinię, gdy będą miękkie wlej puszkę pomidorów i dopraw do smaku ziołami prowansalskim oraz papryką ostrą i słodką. Gotuj mieszankę na małym ogniu przez kilka minut. Ser feta pokrój na mniejsze części.
Na dole naczynia żaroodpornego ułóż ugotowany ryż, następnie wlej warzywną mieszankę. Górę zapiekanki udekoruj plastrami pomidorów i pokruszonym serem feta. Piecz ją przez około 30 minut w 180 stopniach C (grzanie góra dół).
Wskazówki:
- Ser feta możesz zastąpić żółtym serem, a pomidory z puszki passatą.
- Upieczoną zapiekankę możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
- Zapiekankę możesz podać również w mięsnej wersji z dodatkiem kurczaka lub boczku.
Sprawdź też przepis na postne pierogi i śledzie.






































