Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taką zapiekankę zawsze podaję w Wielki Piątek. Jest ekspresowa i syci na cały dzień
Monika Dec
Monika Dec 17.04.2025 20:04

Taką zapiekankę zawsze podaję w Wielki Piątek. Jest ekspresowa i syci na cały dzień

zapiekanka
Fot. Canva

W Wielki Piątek katolików obowiązuje post ścisły. Mogą wtedy zjeść 3 posiłki, w tym jeden do syta. Tego dnia często przyrządzam jednogarnkowy obiad. Ekspresowa zapiekanka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale również sycąca.

Obiad na Wielki Piątek

Post ścisły obowiązuje katolików 2 razy w roku: w Wielki Piątek i w Środę Popielcową. Zgodnie z zaleceniami Kościoła tego dnia należy zjeść tylko 3 posiłki, w tym jeden do syta. Katolicy powinni zrezygnować nie tylko z mięsa, ale również ze słodyczy i deserów. Mogą za to spożywać ryby, nabiał, produkty mączne, grzyby oraz owoce i warzywa.

Post ścisły obowiązuje wiernych od 18 do 60 roku życia. Zwolnione są z niego dzieci, seniorzy oraz osoby, którym choroba lub specjalna dieta nie pozwala na takie spożywanie posiłków. Poprzedza on okres radosnych wiosennych świąt wielkanocnych.

Różnorodne dania wielkanocne
fot. Canva

 

Żaden żurek. W tym roku zaskoczę gości zupą od Lewandowskiej

Zapiekanka na Wielki Piątek

W Wielki Piątek na obiad warto przyrządzić zapiekankę. To ekspresowe danie syci na wiele godzin i nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Wszystkie składniki kupisz w osiedlowym sklepie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

 

Lista składników na zapiekankę na Wielki Piątek:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • puszka pomidorów
  • opakowanie sera feta
  • łyżka oliwy
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia 
  • 1 papryka
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
krojenie papryki.jpg
fot. Canva

Jak zrobić postną zapiekankę?

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do wystudzenia. Umyj paprykę, cukinię i pomidory. Dwa pierwsze warzywa pokrój w kostkę, a pomidory w plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Podduś na nim paprykę i cukinię, gdy będą miękkie wlej puszkę pomidorów i dopraw do smaku ziołami prowansalskim oraz papryką ostrą i słodką. Gotuj mieszankę na małym ogniu przez kilka minut. Ser feta pokrój na mniejsze części.

Na dole naczynia żaroodpornego ułóż ugotowany ryż, następnie wlej warzywną mieszankę. Górę zapiekanki udekoruj plastrami pomidorów i pokruszonym serem feta. Piecz ją przez około 30 minut w 180 stopniach C (grzanie góra dół).

Wskazówki:

  • Ser feta możesz zastąpić żółtym serem, a pomidory z puszki passatą.
  • Upieczoną zapiekankę możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
  • Zapiekankę możesz podać również w mięsnej wersji z dodatkiem kurczaka lub boczku. 

Sprawdź też przepis na postne pierogi i śledzie.

ryż
fot. Canva