Kurczak po meksykańsku
Kurczak po meksykańsku
Meksyk. Kraj słońca, karnawału i pysznej, pikantnej kuchni.Poznaj przepis na kurczaka po meksykańsku z kolendrą, kminem i pomidorami!
Przepis na kurczaka po meksykańsku
Składniki dla dwóch osób:puszka czerwonej fasoli,pierś z kurczaka,pół puszki kukurydzy,2 puszki pomidorów bez skóry,czerwona papryka,świeża kolendra,ząbek czosnku,łyżeczka kminu rzymskiego,pół łyżeczki zmielonej kolendry,pieprz, sól,papryczka chilli,2 łyżeczki oregano,oliwa do smażenia,ryż basmati.
Fasolę i kukurydzę odsącz z wody.Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek.Papryczkę chilli pokrój i wyciągnij z niej pestki.Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj czosnek, po chwili kurczaka, paprykę i papryczkę chilli. Dopraw solą i smaż około 5 minut.Następnie dodaj pomidory z puszki razem z przecierem, wsyp oregano, kmin, zmieloną kolendrę i gotuj przez kolejne 15 minut.Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę. Gotuj 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Kurczaka po meksykańsku podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą.
Smacznego!