Smakosze.pl
Kurczak po meksykańsku

pixabay.com

Kurczak po meksykańsku

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

kurczak po meksykańsku, kmin rzymski, kolendra, czerwona fasola, ryż

Kurczak po meksykańsku

Meksyk. Kraj słońca, karnawału i pysznej, pikantnej kuchni.Poznaj przepis na kurczaka po meksykańsku z kolendrą, kminem i pomidorami!

Przepis na kurczaka po meksykańsku

Składniki dla dwóch osób:puszka czerwonej fasoli,pierś z kurczaka,pół puszki kukurydzy,2 puszki pomidorów bez skóry,czerwona papryka,świeża kolendra,ząbek czosnku,łyżeczka kminu rzymskiego,pół łyżeczki zmielonej kolendry,pieprz, sól,papryczka chilli,2 łyżeczki oregano,oliwa do smażenia,ryż basmati.

Fasolę i kukurydzę odsącz z wody.Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek.Papryczkę chilli pokrój i wyciągnij z niej pestki.Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj czosnek, po chwili kurczaka, paprykę i papryczkę chilli. Dopraw solą i smaż około 5 minut.Następnie dodaj pomidory z puszki razem z przecierem, wsyp oregano, kmin, zmieloną kolendrę i gotuj przez kolejne 15 minut.Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę. Gotuj 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Kurczaka po meksykańsku podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą. 

Smacznego!

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >