Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kurczak po meksykańsku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.04.2021 02:00

Kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku
pixabay.com

Kurczak po meksykańsku

Meksyk. Kraj słońca, karnawału i pysznej, pikantnej kuchni.Poznaj przepis na kurczaka po meksykańsku z kolendrą, kminem i pomidorami!

Przepis na kurczaka po meksykańsku

Składniki dla dwóch osób:puszka czerwonej fasoli,pierś z kurczaka,pół puszki kukurydzy,2 puszki pomidorów bez skóry,czerwona papryka,świeża kolendra,ząbek czosnku,łyżeczka kminu rzymskiego,pół łyżeczki zmielonej kolendry,pieprz, sól,papryczka chilli,2 łyżeczki oregano,oliwa do smażenia,ryż basmati.

Fasolę i kukurydzę odsącz z wody.Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek.Papryczkę chilli pokrój i wyciągnij z niej pestki.Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj czosnek, po chwili kurczaka, paprykę i papryczkę chilli. Dopraw solą i smaż około 5 minut.Następnie dodaj pomidory z puszki razem z przecierem, wsyp oregano, kmin, zmieloną kolendrę i gotuj przez kolejne 15 minut.Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę. Gotuj 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Kurczaka po meksykańsku podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą. 

Smacznego!

Tagi: