Smakosze.pl
Kurczak po meksykańsku

pixabay.com

Kurczak po meksykańsku

28 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

kurczak po meksykańsku, kmin rzymski, kolendra, czerwona fasola, ryż

Kurczak po meksykańsku

Meksyk. Kraj słońca, karnawału i pysznej, pikantnej kuchni.Poznaj przepis na kurczaka po meksykańsku z kolendrą, kminem i pomidorami!

Przepis na kurczaka po meksykańsku

Składniki dla dwóch osób:puszka czerwonej fasoli,pierś z kurczaka,pół puszki kukurydzy,2 puszki pomidorów bez skóry,czerwona papryka,świeża kolendra,ząbek czosnku,łyżeczka kminu rzymskiego,pół łyżeczki zmielonej kolendry,pieprz, sól,papryczka chilli,2 łyżeczki oregano,oliwa do smażenia,ryż basmati.

Fasolę i kukurydzę odsącz z wody.Kurczaka i paprykę pokrój w kostkę, posiekaj czosnek.Papryczkę chilli pokrój i wyciągnij z niej pestki.Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy. Dodaj czosnek, po chwili kurczaka, paprykę i papryczkę chilli. Dopraw solą i smaż około 5 minut.Następnie dodaj pomidory z puszki razem z przecierem, wsyp oregano, kmin, zmieloną kolendrę i gotuj przez kolejne 15 minut.Na końcu dodaj fasolę i kukurydzę. Gotuj 15 minut pod przykryciem na wolnym ogniu.W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Kurczaka po meksykańsku podawaj z ugotowanym ryżem i posiekaną kolendrą. 

Smacznego!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >
Babka piaskowa

Przepisy

Lekkie i proste ciasto piaskowe

Czytaj więcej >