Kurczak w marynacie jogurtowej zapiekany z mozzarellą i pomidorkami
pixabay.com

Kurczak w marynacie jogurtowej zapiekany z mozzarellą i pomidorkami

Kurczak w marynacie jogurtowej zapiekany z mozzarellą i pomidorkami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Większość składników do zapiekanki każdy znajdzie w domowej spiżarni. Jak przygotować kurczaka w marynacie jogurtowej zapiekanego z mozzarellą i pomidorkami?

Czy pierś z kurczaka jest zdrowa?

Kurczak jest szczególnie polecany osobom stosującym dietę lekkostrawną, jako danie dla małych dzieci i kobiet w ciąży, a także osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne oraz schorzenia układu pokarmowego. Kurczak hodowlany zawiera dużo zdrowego białka, natomiast zawartość tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych jest stosunkowo niska.


Witaminy i minerały zawarte w mięsie drobiowym, które są niezbędne dla zachowania zdrowia, to witaminy A, D, witaminy z grupy B, kwas foliowy, selen, cynk, potas, sód i magnez, które zapewniają prawidłową pracę serca i dobrą pracę układu nerwowego.

Kurczak w marynacie jogurtowej zapiekany z mozzarellą i pomidorkami - składniki

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól morska,
  • 1 łyżka miodu,
  • 300 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego (jak kto woli),
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku.


Do zapiekania potrzebne są:

  • 1 łyżka oliwy extra vergine,
  • 125 g kulka mozzarelli,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 350 g pomidorków koktajlowych.


Do podania:

  • 340 g jogurtu bałkańskiego lub greckiego,
  • czerwona papryka do posypania,
  • bagietka lub młode ziemniaki
  • posiekany szczypiorek.

Przygotowanie kurczaka w marynacie

Oczyść dobrze piersi kurczaka. Każda pierś jest przecięta na pół. Pokrój większą połowę, wzdłuż na 2 cieńsze filety. Pozostaw cienką połowę bez rozcinania. Z każdej piersi wyjmujemy 3 cienkie filety. Posyp solą morską i czerwoną papryką, dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wmasuj ręcznie w kurczaka. Posyp mąką pszenną. Jogurt wymieszaj z oliwą z oliwek, miodem i szczyptą soli. Umieść kurczaka w plastikowej misce, dodaj jogurt i składniki i delikatnie wymieszaj. Pozostaw na najlepiej 2-3 godziny.


Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Następnie rozgrzej również blachę do pieczenia w piekarniku przed nałożeniem mięsa. Ser pokrój na około 6 plasterków i posyp solą morską. Pomidory opłucz i osusz, ułóż na talerzu, dodaj sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru, suszone oregano i oliwę z oliwek i delikatnie wymieszaj.


Pierś z kurczaka i marynatę ułóż na gorącej blasze i przykryj serem. Włóż pomidory do piekarnika. Piecz przez około 15 minut, a 5 minut przed końcem, ustaw funkcję grillowania w piekarniku. Podawaj z jogurtem greckim, a następnie posyp szczypiorkiem oraz chili w proszku. Dla chętnych na francuskim chlebie lub ziemniakach.

Następny artykuł