Smakosze.pl
Kurczak w sosie kurkowym

pixabay.com

Kurczak w sosie kurkowym

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Udostępnij:

Soczyste kawałki kurczaka i pyszny, kremowy, obłędnie pachnący kurkami sos . To smaczne i sycące danie na obiad lub na kolację. Można je podawać z puree ziemniaczanym lub kalafiorowym. Potrawa, którą uwielbiają dorośli i dzieci. Chcecie dowiedzieć

Kurczak w sosie kurkowym i nie tylko.

Pierś z kurczaka, udka czy skrzydełek drobiowe - to na ich podstawie przygotowuje się różne receptury, zyskujące uznanie dużych i małych smakoszy. Mięso z kurczaka możemy jeść o każdej porze roku i na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszy się kotlet de volaille, nuggetsy, czyli kawałki kurczaka w panierce, makaron z kurczakiem czy pieczony kurczak. Na grillu najczęściej przyrządza się skrzydełka w pikantnej marynacie, a podczas spaceru po mieście często sięgamy po tortille i wrapy z kurczakiem. Na świątecznym stole doskonale będzie prezentował się kurczak pieczony w całości. Jak widać, ile pomysłów, tyle możliwości. Ja zachęcam Was dzisiaj, aby spróbować kurczaka w sosie kurkowym. To niebanalna propozycja, doskonała na obiad.

Po czym poznać, że kurczak jest świeży?

Do tego dania potrzebne będzie około 300 - 400 gramów piersi z kurczaka (2 filety). Udając się do sklepu, warto zadbać o to, aby wybrać mięso świeże i dobrej jakości. Takie mięso najłatwiej rozpoznać po lekko błyszczącym, jasnoróżowym kolorze i sprężystej strukturze. Powinniśmy unikać kawałków matowych, z żółtymi przebarwieniami.

 SKŁADNIKI (na dwie porcje)

2 filety z kurczaka (łącznie około 300 - 400 g)sól i świeżo zmielony pieprz1 łyżka masła klarowanego (można zastąpić olejem)

SOS KURKOWY:

200 g kurek1 łyżka octu winnego3 łyżki białego wina100 ml bulionu drobiowego125 ml śmietanki kremówki 30%natka pietruszki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza.Z piersi kurczaka usuwamy kostki i błonki, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło, układamy filety i smażymy po około 3 minuty z każdej strony do momentu, aż będą lekko złociste.Przekładamy do małego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. 

W tym czasie na patelni po kurczaku będziemy przygotowywać sos kurkowy. Grzyby trzeba jednak odpowiednio przygotować. Kurki wykładamy na sitko i krótko płuczemy pod silnym strumieniem chłodnej wody. Suszymy na ręczniku papierowym lub ściereczce kuchennej. Własnoręcznie zbierane kurki należy dodatkowo wyszorować. Smażymy na dużym ogniu przez około 2 minuty, co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wyjmujemy z patelni i kładziemy na talerzu. Na tę samą patelnię wlewamy ocet i wino. Całość należy zagotować. Po 2 minutach gotowania wlewamy bulion i gotujemy na większym ogniu przez około 4 - 5 minut, aż sos znacznie się redukować. Wtedy dodajemy do niego podsmażone wcześniej kurki, zahartowaną (ogrzaną łyżką bulionu) śmietankę kremówkę i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy garść posiekanej natki pietruszki i gotujemy sos jeszcze minutę, aż zgęstnieje.

Wyjmujemy kurczaka z piekarnika i przykrywamy folią na około 5-7 minut (dopiero po tym czasie kurczaka można pokroić). Sos z pieczenia kurczaka dodajemy do sosu kurkowego. Kawałki kurczaka wrzucamy na patelnię i obtaczamy w sosie kurkowym. W razie potrzeby, podgrzewamy. Przed podaniem możemy dodatkowo posypać posiekaną natką z pietruszki. I gotowe!

Puree z kalafiora - przepis

Do kurczaka w sosie kurkowym sprawdzi się puree z ziemniaków lub kalafiora. To pierwsze na pewno jedliście już wiele razy. A jak zrobić puree z kalafiora?

Składniki:

  • 1/2 główki kalafiora ( około 350 g) 

  • 30 g masła

  • 2-3 łyżki mleka

  • 100 ml chudej śmietany

  • sól morska

  • pieprz

Przygotowanie:

Kalafior dzielimy na małe różyczki, a twardą część kroimy w plastry.

 Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy kalafior i smażymy na średnim ogniu przez około 4 minuty.

Następnie dodajemy mleko, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu około 2 minuty.

Po tym czasie dodajemy śmietanę i powoli doprowadzamy całość do wrzenia. Częściowo przykrywamy patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut, aż kalafior stanie się miękki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Całość miksujemy w blenderze na gładką masę.

Kremowe puree z kalafiora już gotowe!

Smacznego!

undefinedundefined

Agnieszka WoźniakAutor

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >