Kurczak ze szpinakiem
Roladki z kurczaka ze szpinakiem
Ciekawą alternatywą dla typowego dania typu: kurczak ze szpinakiem, są roladki drobiowe. Łatwe do wykonania, a przy tym efektowne, nadadzą się nawet na wykwintne przyjęcie. Do ich wykonania niezbędne są:
podwójny filet z kurczaka
50 g świeżego szpinaku
2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
30 g żółtego sera
gałka muszkatołowa
sól
pieprz undefined
Kurczak ze szpinakiem w formie roladek, sposób wykonania:
Mięso kroimy na cieńsze kawałki (o grubości mniej więcej 1,5 cm) i rozbijamy je tłuczkiem. Aby mięso nie pryskało podczas rozbijania, układamy je na drewnianej desce, przykrywamy folią spożywczą i dopiero wtedy przetwarzamy na cieńsze filety. Kiedy kurczak jest gotowy, doprawiamy go solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej. Nacieramy go też oliwą i odkładamy na bok.
undefined
Kolejny krok to przygotowanie szpinaku. Myjemy go na sitku, kroimy i osuszamy (najlepiej przy pomocy ręcznika kuchennego). Następnie kładziemy patelnię na gazie, rozpuszczamy na niej łyżkę masła i wrzucamy pokrojony w drobne cząsteczki czosnek. Kiedy czosnek się zrumieni, dodajemy szpinak, solimy go delikatnie i pieprzymy, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż szpinak się poddusi (zmięknie).
undefined
W trakcie, gdy szpinak się podsmaża, rozkładamy na desce cienkie filety, posypujemy je startym żółtym serem i nakładamy kawałeczki suszonych pomidorów. Na końcu wykładamy odrobinę przysmażonego szpinaku i zwijamy mięso w roladkę. Aby się nie rozpadła, możemy ją spiąć wykałaczką. Układamy nadziane mięso w naczyniu żaroodpornym, nastawiamy piekarnik na 200 stopni C, a gdy już się nagrzeje, wkładamy roladki na 25 minut do piekarnika i czekamy, aż się upieką. Roladki możemy podawać z dodatkiem ryżu, kaszy quinoa lub z ziemniakami oraz z sałatką złożoną z ogórka, pomidora i sałaty lodowej.
undefined
Kurczak ze szpinakiem i makaronem – wersja obiadowa na szybko
Jeśli zależy nam na szybkim i smacznym obiedzie, zdecydujmy się na kurczaka ze szpinakiem i makaronem. Wystarczy wtedy około 25-30 minut, aby przygotować pełnowartościowe danie, które smakować będzie całej rodzinie. Jakich składników potrzebujemy do przyrządzenia tego przysmaku?
undefined
Składniki:
około 500 g kurczaka (podwójna pierś)
20 g parmezanu (zetrzyj go na tarce)
300 g makaronu
500 g szpinaku (najlepiej świeżego – ale jeśli wybieramy mrożony, wybierzmy liście a nie rozdrobniony szpinak)
150 ml śmietany kremówki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Kurczak ze szpinakiem i makaronem – wykonanie:
W pierwszej kolejności nastawiamy wodę na makaron, którą solimy około 1 łyżeczką soli (jeśli wody jest dużo, np. zajmuje ¾ dużego garnka, solimy 2 łyżeczki). Pamiętajmy, że makaron lubi pływać w wodzie, dlatego wlewamy jej dużo. Potem, gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy go 15 minut. W międzyczasie myjemy kurczaka, osuszamy, kroimy go na większą kostkę i posypujemy solą oraz pieprzem. Potem rozgrzewamy na patelni oliwę i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka. Smażymy go przez kilka minut, a potem przekładamy do miski. Myjemy patelnię i znów rozgrzewamy na niej olej. Wkładamy na nią posiekany drobno czosnek i pokrojony na kawałeczki szpinak i dusimy około 2 minut (dobrze przykryć wtedy patelnię pokrywką). Do szpinaku dolewamy następnie śmietanę i wrzucamy kurczaka. Gotujemy to wszystko przez kilka minut na małym ogniu. Dorzucamy potem na patelnię makaron, mieszamy z pozostałymi składnikami i wykładamy danie na talerz. Posypujemy wszystko startym parmezanem.
undefined
Jeśli chcemy urozmaicić ten przepis lub szukamy jego wariantu, zawsze możemy dodać do dania około 400 g pomidorów, świeżych lub z puszki, oraz bazylię. Wkładamy je na patelnię w tym samym momencie co czosnek i szpinak. Dodatek pomidorów i bazylii zmienia smak dania i powoduje, że zyskuje ono prawdziwe włoską nutę.
undefined
Źródła:
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami
https://aniastarmach.pl/przepis/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem/
undefinedundefined