Smakosze.pl
kurczak ze szpinakiem

pixabay.com

Kurczak ze szpinakiem

19 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Wilk

Udostępnij:

Kurczak ze szpinakiem to danie idealne. Duża ilość łatwo przyswajalnego białka doda nam sił, a zawarty w szpinaku kwas foliowy zadba o układ nerwowy. Jeśli dodamy do tego jeszcze suszone pomidory (źródło potasu) oraz żółty ser zasobny w wapń

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

Ciekawą alternatywą dla typowego dania typu: kurczak ze szpinakiem, są roladki drobiowe. Łatwe do wykonania, a przy tym efektowne, nadadzą się nawet na wykwintne przyjęcie. Do ich wykonania niezbędne są:

  • podwójny filet z kurczaka

  • 50 g świeżego szpinaku

  • 2 łyżeczki oliwy

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 30 g żółtego sera

  • gałka muszkatołowa

  • sól

  • pieprz
    undefined

Kurczak ze szpinakiem w formie roladek, sposób wykonania:

Mięso kroimy na cieńsze kawałki (o grubości mniej więcej 1,5 cm) i rozbijamy je tłuczkiem. Aby mięso nie pryskało podczas rozbijania, układamy je na drewnianej desce, przykrywamy folią spożywczą i dopiero wtedy przetwarzamy na cieńsze filety. Kiedy kurczak jest gotowy, doprawiamy go solą, pieprzem oraz odrobiną startej gałki muszkatołowej. Nacieramy go też oliwą i odkładamy na bok.

undefined

Kolejny krok to przygotowanie szpinaku. Myjemy go na sitku, kroimy i osuszamy (najlepiej przy pomocy ręcznika kuchennego). Następnie kładziemy patelnię na gazie, rozpuszczamy na niej łyżkę masła i wrzucamy pokrojony w drobne cząsteczki czosnek. Kiedy czosnek się zrumieni, dodajemy szpinak, solimy go delikatnie i pieprzymy, zmniejszamy gaz, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż szpinak się poddusi (zmięknie).

undefined

W trakcie, gdy szpinak się podsmaża, rozkładamy na desce cienkie filety, posypujemy je startym żółtym serem i nakładamy kawałeczki suszonych pomidorów. Na końcu wykładamy odrobinę przysmażonego szpinaku i zwijamy mięso w roladkę. Aby się nie rozpadła, możemy ją spiąć wykałaczką. Układamy nadziane mięso w naczyniu żaroodpornym, nastawiamy piekarnik na 200 stopni C, a gdy już się nagrzeje, wkładamy roladki na 25 minut do piekarnika i czekamy, aż się upieką. Roladki możemy podawać z dodatkiem ryżu, kaszy quinoa lub z ziemniakami oraz z sałatką złożoną z ogórka, pomidora i sałaty lodowej.

undefined

Kurczak ze szpinakiem i makaronem – wersja obiadowa na szybko

Jeśli zależy nam na szybkim i smacznym obiedzie, zdecydujmy się na kurczaka ze szpinakiem i makaronem. Wystarczy wtedy około 25-30 minut, aby przygotować pełnowartościowe danie, które smakować będzie całej rodzinie. Jakich składników potrzebujemy do przyrządzenia tego przysmaku?

undefined

Składniki:

  • około 500 g kurczaka (podwójna pierś)

  • 20 g parmezanu (zetrzyj go na tarce)

  • 300 g makaronu

  • 500 g szpinaku (najlepiej świeżego – ale jeśli wybieramy mrożony, wybierzmy liście a nie rozdrobniony szpinak)

  • 150 ml śmietany kremówki

  • sól

  • pieprz

  • oliwa z oliwek

Kurczak ze szpinakiem i makaronem – wykonanie:

W pierwszej kolejności nastawiamy wodę na makaron, którą solimy około 1 łyżeczką soli (jeśli wody jest dużo, np. zajmuje ¾ dużego garnka, solimy 2 łyżeczki). Pamiętajmy, że makaron lubi pływać w wodzie, dlatego wlewamy jej dużo. Potem, gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy go 15 minut. W międzyczasie myjemy kurczaka, osuszamy, kroimy go na większą kostkę i posypujemy solą oraz pieprzem. Potem rozgrzewamy na patelni oliwę i na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka. Smażymy go przez kilka minut, a potem przekładamy do miski. Myjemy patelnię i znów rozgrzewamy na niej olej. Wkładamy na nią posiekany drobno czosnek i pokrojony na kawałeczki szpinak i dusimy około 2 minut (dobrze przykryć wtedy patelnię pokrywką). Do szpinaku dolewamy następnie śmietanę i wrzucamy kurczaka. Gotujemy to wszystko przez kilka minut na małym ogniu. Dorzucamy potem na patelnię makaron, mieszamy z pozostałymi składnikami i wykładamy danie na talerz. Posypujemy wszystko startym parmezanem.

undefined

Jeśli chcemy urozmaicić ten przepis lub szukamy jego wariantu, zawsze możemy dodać do dania około 400 g pomidorów, świeżych lub z puszki, oraz bazylię. Wkładamy je na patelnię w tym samym momencie co czosnek i szpinak. Dodatek pomidorów i bazylii zmienia smak dania i powoduje, że zyskuje ono prawdziwe włoską nutę.

undefined

Źródła:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/roladki-z-kurczaka-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami

https://aniastarmach.pl/przepis/makaron-z-kurczakiem-i-szpinakiem/

undefinedundefined

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >