Smakosze.pl Przepisy Leczo z soczewicą i dynią – pomysł na zdrowy obiad
pixabay.com

Leczo z soczewicą i dynią – pomysł na zdrowy obiad

27 kwietnia 2021

1.      Leczo z soczewicą i dynią. – opis potrawy

2.      Jakich składników potrzebujesz? – dokładna lista zakupów.

3.      Jak przygotować pyszne leczo z soczewicą i dynią?

4.      Jakich dodatków możesz użyć, aby wzbogacić smak pysznego leczo?

Leczo z soczewicą i dynią – opis potrawy

Leczo to szybka potrawa, której przygotowanie polega na dodawaniu kolejnych składników do garnka. Warzywa się podsmażają i gotują, żeby na koniec osiągnąć konsystencję gęstego „sosu” z kawałkami zdrowych i pysznych składników.

Dlaczego leczo z soczewicą i dynią jest takie zdrowe?

Po pierwsze, soczewica jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, zawiera potas i kwas foliowy. Dynia zaś ma działanie antynowotworowe, jest bogata w witaminę c oraz cynk, pomaga utrzymać zdrową cerę, ponieważ ma w swoim składzie witaminy A i E. Zawiera również błonnik, który wspomaga pracę jelit.

Leczo z warzywami sezonowymi prosto z ogródka jest wyśmienite, zawiera dużo smaku i walorów prozdrowotnych.

Jeżeli nie masz pomysłu na dania z dynią lub nie masz czasu, aby gotować zdrowo to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Przyrządzenie potrawy nie zajmuje dużo czasu.

Jakich składników potrzebujesz? – dokładna lista zakupów

Do przygotowania pysznego leczo z soczewicą i dynią dla 4 osób potrzebujemy:

·        600 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

·        2 cukinie

·        1 duża cebula

·        2 ząbki czosnku

·        2 duże czerwone papryki

·        2 puszki pomidorów krojonych

·        Sól, pieprz

·        Ostra papryka w proszku (opcjonalnie)

·        Oliwa

·        Natka pietruszki

·        150 g czerwonej soczewicy

·        4 kromki chleba pełnoziarnistego (opcjonalnie)

Składniki są powszechnie dostępnie, a przepis bardzo prosty. Leczo może zrobić każdy. Poniżej znajduje się dokładna instrukcja – krok po kroku, jak przyrządzić tę potrawę.

Jak przygotować pyszne leczo z soczewicą i dynią?

Przepis na leczo z soczewicą i dynią jest banalnie prosty.

1.      Cebulkę i czosnek obierz i posiekaj w bardzo drobno kostkę.

2.      Rozgrzej patelnię, a na niej łyżkę oliwy. Zeszklij cebulkę i czosnek.

3.      Do cebuli dorzuć pokrojoną w kostkę papryki i cukinie. Smaż chwilę.

4.      Do warzyw dodaj suchą soczewicę oraz pokrojoną w kostkę dynię.

5.      Następnie wlej pomidory z puszki i wodę.

6.      Leczo dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką, dokładnie wymieszaj. Jeżeli uznasz, że jest za mało wody, dolej.

7.      Gotuj leczo około 20 minut, możesz skontrolować w międzyczasie czy warzywa są już miękkie.

8.      Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Pyszne leczo z soczewicą i dynią pełne witamin jest już gotowe. Podawaj je z kromką chleba. Podczas smażenia uważaj, aby nie przypalić składników. Nawet część przypalonych warzyw będzie rzutować na całość smakową potrawy.

undefined

Jakich dodatków możesz użyć, aby wzbogacić smak pysznego leczo?

Leczo z soczewicą i dynią w takiej postaci, jaka jest zaprezentowana wyżej jest przepyszne i zdrowe. Jednak jeżeli chcesz urozmaicić potrawę, dorzuć na sam koniec wędzone tofu pokrojone w kostkę.

Jeśli chcesz, aby twoje danie było mniej ostre, pomiń ostrą paprykę albo zamień ją na przykład na oregano.

Bardzo często leczo robi się także z mięsem, dodają się podsmażaną i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Jeśli lubisz mięsne potrawy takie szybkie leczo z kiełbasą i warzywami będzie idealne.

undefined

Szybkie leczo z soczewicą i dynią to bardzo proste i smaczne danie. To obiad w trzydzieści minut, który dostarczy organizmowi niezbędnych składników odżywczych, jak i zaspokoi głód nawet największych głodomorków.

undefined

Obserwuj nas w
autor
Leśnikowska Dominika

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy