Lekki i elegancki tort bezowy - najprostszy przepis, który cię oczaruje
Tort bezowy, czyli ciasto pani Pavlovej
Nazwa tortu bezowego, pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej. Do tej pory nie jest powiedziane kto wymyślił ten przepyszny i lekki jak chmurka tort bezowy, ponieważ spierają się o to Australijczycy oraz Nowozelandczycy, ale na pewno jesteśmy wdzięczni tej osobie za wynalezienie tortu bezowego, a także za to, że możemy go jeść bez wyrzutów sumienia, skoro sama primabalerina lubiła się nim zajadać.
Składniki na bezę domowego wypieku
Do toru bezowego niezbędne będą blaty bezowe, które możesz wykonać sam w domu, jeśli jednak nie masz na to czasu możesz zapytać w pobliskiej piekarni, czy nie mają takich na sprzedaż, polecamy jednak, aby spróbować wykonać bezy samemu, według naszego przepisu.
- 6 białek jaj- 250 g cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej- łyżeczka soku z cytryny, zamiennie może być łyżeczka octu
Wykonanie tortu bezowego
Piekarnik z funkcją termoobiegu nastawić na 160 stopni, a następnie oddzielić żółtka od białek.W schłodzonej misce zacząć ubijać białka na sztywną pianę wraz z odrobiną soli. Gdy piana będzie już sztywna, należy powoli dodawać po łyżeczce cukru pudru, nie przestając ubijać masy. Po dodaniu całego cukru nasza masa powinna być ciągnąca i lśniąca, ważne jest, aby cukier rozpuścił się całkowicie podczas mieszania. Następnie dodajemy ocet i mąkę, mieszamy wszystko razem.
Gdy nasza masa do tortu bezowego jest już gotowa, należy ją wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Masę rozlewaj od góry i pozwól jej się samej uformować, jeśli będzie za bardzo rozlewać się na boki, uklep ją szpatułką w kopiec. Tak przygotowaną masę wsadzić do piekarnika na 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez półtorej godziny po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, otworzyć go i zostawić bezę na ok 15/20 minut lub jeśli jest taka możliwość to na całą noc. Pamiętaj, aby podczas pieczenia zaglądać przez okienko i uważać, aby bez nie spaliła się od góry.
W ten sposób mamy gotowy tort bezowy, aby go urozmaicić możemy na wierzch wyłożyć owoce, najlepiej sprawdzą się maliny, truskawki, kiwi lub borówki, ważne jest, aby były to dość kwaśne owoce, aby przełamać słodycz bezy. Dodatkowo możemy polać nasz tort bezowy dowolnym sosem owocowym. Pamiętaj, że owoce nie muszą być świeże, jeśli nie ma ich aktualnie dostępnych, możesz skorzystać z mrożonych owoców po prostu wyciągnij je wcześniej do rozmrożenia.
Tort bezowy z kremem
Gdy mamy więcej czasu na przygotowanie naszego tortu bezowego, możemy pokusić się o zrobienie dodatkowego kremu na bazie serka mascarpone. Blaty przygotowujemy według przepisu podanego powyżej, gdy będą już wystudzone przecinamy je na pół, aby w środku wyłożyć je kremem.
Składniki potrzebne na krem do tortu bezowego
- opakowanie serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- opakowanie śmietan-fix-200 ml śmietanki 36%- opakowanie cukru waniliowego
Jeśli jesteś miłośnikiem kremów czekoladowych, możesz dodać do powstałej masy 2 łyżki ciemnego kakao.
Całość wymieszać mikserem w misce, aby powstała jednolita dość gęsta masa, jeśli twój krem będzie za rzadki dodaj więcej łyżek cukru pudru. Następnie nałóż na jeden blat bezowy przygotowaną masę i rozprowadź delikatnie, jeśli chcesz możesz też ułożyć tu owoce, a następnie przykryj drugim blatem, a pozostały krem nałóż na środek tortu bezowego i posyp resztą owoców.
W ten właśnie sposób przygotujesz niesamowity tort bezowy, który wypieści wszystkie podniebienia zjadających go osób, a także pozostawi cudowne uczucie lekkości, co jak wiemy w deserach jest bardzo ważne! Smacznego!