Łosoś miodowo-limonkowy
Łosoś miodowo-limonkowy to doskonała propozycja dla tych, którzy lubią łączyć lekko słone smaki ze smakami słodkimi. W przypadku tego przepisu delikatnie wybijać się będzie również smak nieco ostry, który będzie pochodził od imbiru. Łosoś doskonale komponuje się z wyrazistymi przyprawami i dodatkami, dlatego oprócz miodowo-limonkowego sosu warto zadbać także o ciekawe dopełnienie dania – ziemniaki lub ryż oraz sałatkę.
Łosoś miodowo-limonkowy.
undefined
Składniki:
· 2 ząbki czosnku
· 3 łyżeczki startego imbiru
· 600 gramów fileta z łososia
· 6 łyżek stołowych soku z limonki
· 6 łyżek stołowych sosu sojowego
· 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
· 6 łyżek stołowych miodu
Przygotowanie:
Pierwszym krokiem w przyrządzeniu łososia miodowo-limonkowego jest oporządzenie mięsa. W tym celu wyjmujemy łososia z lodówki i pozostawiamy, aby ocieplił się do temperatury pokojowej.
Kiedy już będzie ciepły, odcinamy skórę i dzielimy rybę na mniejsze kawałki (jeśli kupiliśmy łososia w całości). Następnie dokładnie płuczemy wszystkie kawałki, po czym pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Gdy ryba będzie sucha, możemy na wszelki wypadek sprawdzić czy w mięsie nie znajdują się ości. Jeśli je znajdziemy, należy wszystkie wyjąć, ponieważ ości mogą sprawiać trudności podczas późniejszego jedzenia.
Następnie przychodzi czas na stworzenie sosu. Do miski wlewamy więc sos sojowy, sok z limonki, oliwę z oliwek oraz miód. Wsypujemy również starty imbir. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy.
Sos dzielimy na 2 części. Pierwszą część wykorzystamy do natarcia kawałków łososia, druga zaś posłuży nam stricte jako sos, którym później polejemy danie.
Pierwszą część sosu dokładnie wsmarowujemy we wszystkie kawałki ryby. Tak zamarynowanego łososia pozostawiamy na około 60-70 minut, aby dobrze się zamarynował.
Podczas gdy łosoś będzie się marynował, możemy nastawić piekarnik na odpowiednią temperaturę. W przypadku tego przepisu powinna wynosić 210 stopni – ryba wymaga wysokiej temperatury, aby przejść prawidłowo proces obróbki termicznej.
Zamarynowanego łososia wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 18-20 minut.
Pod koniec pieczenia się łososia podgrzewamy na wolnym ogniu drugą część sosu miodowo-limonkowego. Jeżeli sos będzie za gęsty, możemy dolać do niego nieco sosu sojowego, soku z limonki lub wody.
Po 18-20 minutach wyjmujemy rybę z piekarnika. Kładziemy na talerzu i polewamy podgrzanym wcześniej sosem.
Podajemy z ulubioną sałatką i pieczonymi ziemniakami lub z ugotowanym białym ryżem długoziarnistym. Możemy posypać całe danie świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub miętą.
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/losos-miodowo-limonkowy
2. https://dietetykpro.pl/przepis/5266/losos-miodowo-limonkowy
undefinedundefinedundefined