Smakosze.pl
Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: zdrowie w japońskim sosie

Pixabay.com

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: zdrowie w japońskim sosie

15 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Hoff Emil

Udostępnij:

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to pyszne i zdrowe danie rybne. Taki obiad na pewno zaskoczy i ucieszy całą rodzinę, a podsmażane warzywa mogą przydać się też w innych potrawach. Poznaj prosty przepis na łososia teriyaki z ryżem, kukurydzą i f

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: dla kogo?

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie dla każdego, kto lubi ryby, słodko-ostry smak sosu teriyaki i świeże, podsmażane warzywa. Danie jest lekkie, pożywne i bardzo zdrowe, tak że warto podawać je od czasu do czasu dzieciom.

Dietetycy sugerują, że powinno się jeść rybę aż trzy razy w tygodniu, więc łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to znakomita propozycja na 1/3 tygodniowej dawki zdrowia.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: na jaką okazję?

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to znakomite danie obiadowe, lekkie i zdrowe. Nada się np. na okresy zwyczajowo postne, jak Wielkanoc czy Boże Narodzenie, ale też na romantyczną kolację we dwoje.

W dodatku łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie ekonomiczne. Podsmażony ryż, fasolkę i kukurydzę oraz sos teriyaki możemy łatwo wykorzystać później w innych daniach.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: ile kalorii?

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie pyszne i zdrowe. Łosoś należy wprawdzie do tłustych ryb, ale w porcji 150 g tłuszcz nie będzie stanowił problemu. Na żadnej diecie nie warto rezygnować z łososia – to jedna z najzdrowszych ryb, napakowana kwasami omega-3.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: trudność

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie dość proste do przygotowania, ale trzeba umieć zaplanować pracę, tak by nie czekać niepotrzebnie długo na marynowanie, pieczenie czy gotowanie składników.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: czas na przygotowanie

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą to danie wymagające spędzenia w kuchni łącznie ok. 1,5 godziny. Ryba powinna marynować się około godziny, możemy w tym czasie ugotować ryż i fasolkę. Gdy łosoś się piecze, robimy sos teriyaki i podsmażamy warzywa. Gdy wszystko dobrze skoordynujemy, nie naczekamy się zbytnio na pyszne danie.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: składniki (na 4 porcje)

  • Łosoś – ok. 600 g

  • Fasolka szparagowa świeża – 150 g

  • Kukurydza – 1/2 puszki

  • Ryż brązowy – 100 g

  • Sos sojowy – 8 łyżek

  • Syrop klonowy – 3 łyżki (lub cukier trzcinowy – 2 łyżki)

  • Sok z limonki – 1 łyżka

  • Olej sezamowy – 1 łyżka

  • Sezam – 2 łyżki

  • Starty czosnek – z 2 ząbków

  • Starty imbir – 4 łyżeczki (z kawałka ok. 4 cm)

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: potrzebne przybory

Do przygotowania łososia teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą potrzebny nam będzie podstawowy zestaw przyborów: nóż, łyżka do mieszania, tarka, miska na marynatę, garnek na ryż, rondel na sos, patelnia na kukurydzę, sitko, blacha do pieczenia i oczywiście piekarnik, najlepiej z funkcją grillowania.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: przygotowanie marynaty

Niezwykły smak łososia teriyaki w dużej mierze pochodzi z marynaty, którą pokrywa się rybę przed smażeniem. Ta sama marynata po dodaniu oleju sezamowego i zagotowaniu zmienia się potem w sos teriyaki.

By zrobić marynatę do łososia teriyaki, wystarczy połączyć składniki: sos sojowy, sok z limonki, syrop klonowy, drobno starty czosnek i takiż imbir.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: przygotowanie łososia

Bazą naszego dania jest świeży łosoś. Mięso musimy podzielić na porcje, opłukać pod bieżącą wodą, potem osuszyć papierowymi ręcznikami, zdjąć skórę i upewnić się, czy nie ma w nim ości. Jeśli mamy pecha i ości jednak są, należy powyciągać je z mięsa pęsetą.

Następnie wkładamy kawałki łososia do marynaty, namaczamy je dokładnie i zostawiamy na godzinę.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: przygotowanie ryżu i fasolki

W garnku gotujemy torebkę ryżu według instrukcji na opakowaniu. W tej samej wodzie możemy ugotować teraz fasolkę szparagową albo wlać nową wodę i posolić, by fasolka wyszła al dente. Odcinamy końcówki fasolek, kroimy resztę na kawałki, wrzucamy do wody i gotujemy przez ok. 7 minut, aż zmięknie. Fasolkę mrożoną należy rozmrozić (np. w sitku pod ciepłą wodą) i zagotować według instrukcji, najczęściej krócej niż świeżą, ok. 4 minut.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: pieczenie łososia

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza razem z blachą do pieczenia. Dobrze uruchomić termoobieg lub ustawić funkcje grillowania – wtedy łosoś upiecze się równomiernie i z każdej strony.

Wyjmujemy łososia z marynaty, której jednak nie wylewamy, tylko przelewamy do rondla – zrobimy z niej sos teriyaki. Rybę wkładamy na rozgrzaną blachę do pieczenia. Pieczemy łososia teriyaki ok. 7 minut, potem posypujemy mięso sezamem i pieczemy kolejne 3 minuty.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: przygotowanie sosu

Gdy łosoś się piecze, mamy chwilę na zrobienie sosu teriyaki. Wystarczy zagotować marynatę, aż zrobi się gęsta, dodać oleju sezamowego i gotowe!

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: przygotowanie kukurydzy

Kolejnym krokiem jest przysmażenie kukurydzy. Wyrzucamy ją z puszki na sitko, żeby odsączyć z zalewy. Na patelnię wlewamy nieco oleju i smażymy na nim kukurydzę przez ok. 3 minuty. Możemy doprawić je przy tym solą i pieprzem.

Gdy kukurydza się zarumieni, dodajemy do niej ugotowaną fasolkę i ryż. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy przez parę minut i właściwie wszystko gotowe! Zostało skomponowanie obiadu.

Łosoś teriyaki z ryżem, kukurydzą i fasolą: podanie

Wykładamy na talerze rybę oraz mieszankę ryżowo-fasolowo-kukurydzianą. Podlewamy wszystko sosem teriyaki i danie jest gotowe.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >