Makaron sojowy z mango i krewetkami
Składniki na makaron sojowy z mango i krewetkami
-
100 g makaronu sojowego,
-
3 łyżki sezamu,
-
200 g krewetek black tiger (mogą być mrożone) lub 150 g pokrojonej w kosteczkę piersi kurczaka,
-
1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego,
-
1/2 szklanki listków mięty,
-
1 papryczka chili (lub mniej, do smaku),
-
1 mango,
-
1 i 1/2 łyżki startego imbiru,
-
opcjonalnie 1 łyżka liści kolendry,
-
2 duże ząbki czosnku.
Sos:
-
sok z 2 limonek,
-
1 łyżka sosu ostrygowego lub 2 łyżki sojowego,
-
2 łyżki cukru trzcinowego lub palmowego.
undefined
Makaron sojowy z mango i krewetkami - przygotowanie
W garnku zagotuj wodę, zdejmij z ognia, włóż makaron i mocz przez około 4 minuty. Odcedź wodę, makaron zalej zimną wodą,
Krewetki rozmroź, w razie potrzeby umyj (zachowaj ogonki), opłucz i wysusz.
Obierz mango, wykrój miąższ przy pestce i pokrój w kostkę.
Sos:
Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj z cukrem, sosem ostrygowym lub sosem sojowym, odstaw.
Imbir i czosnek obierz, posiekaj lub zetrzyj na tarce. Papryczkę chilli pokrój w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj imbir i czosnek i smaż około 1 minuty, aż do zarumienienia. Dodaj krewetki i smaż przez około 2 minuty. Dodaj chilli, sezam lub pistacje i smaż przez kolejne pół minuty, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj makaron sojowy, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty. Dodaj posiekane mango i ponownie wymieszaj.
Przesuń zawartość patelni na bok, przechyl patelnię i w powstały dołek wlej składniki sosu. Trzymaj patelnię cały czas przechyloną tak, aby sos w dołku podgrzewał się na ogniu i redukował. Pogotuj go przez około 15-30 sekund aż zgęstnieje, następnie rozprowadź po całej patelni, wymieszaj. Posyp miętą i kolendrą, jeśli jej używasz.