Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą
Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą.
Aby przygotować doskonały makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą, powinniśmy przede wszystkim skupić się na stworzeniu dobrego sosu. Do tego będzie nam potrzebna zarówno oliwa z oliwek, jak i olej z zalewy z suszonych pomidorów. Dobrze sprawdzi się także dodanie kilku łyżek wody z gotującego się makaronu. Taki dodatek zdecydowanie wzbogaci smak całego dania. Jeżeli mamy taką możliwość, jako dodatkowy składnik sosu może nam posłużyć także np. śmietanka kremówka.
undefined
Składniki:
· 500 gramów dyni
· 2 ząbki czosnku
· 100 gramów szpinaku świeżego
· 10 pomidorów suszonych z zalewy
· 240 gramów makaronu penne
· 80 gramów sera feta
· 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
· 3 łyżki zalewy z pomidorów
· ¼ szklanki pestek dyni (opcjonalnie)
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą wymaga od nas odpowiedniego przygotowania. Wykonanie tego dania zajmie nam dłuższą chwilę, ponieważ dynia w nim musi być upieczona. W tym celu myjemy ją, obieramy, kroimy w niewielką kostkę i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Robimy to przez 20-25 minut.
W międzyczasie możemy zagotować wodę na makaron. Pamiętajmy, aby są posolić. Makaron wrzucamy wtedy, kiedy woda zacznie wrzeć. Gotujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
Podczas gdy makaron będzie się gotował, a dynia piekła, możemy przygotować resztę składników. Pomidory wyjmujemy z zalewy. Nie wylewajmy jej jednak, ponieważ będzie nam potrzebna w dalszej części wykonywania przepisu. Wyciągnięte pomidory kroimy w kostkę lub w cienkie paski.
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy.
Na patelni podgrzewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy czosnek, a następnie suszone pomidory. Smażymy przez 3 minuty, ciągle mieszając.
Dolewamy zalewę z pomidorów.
Odcedzamy makaron i również wrzucamy go na patelnię. Całość cały czas mieszamy, aby składniki nie przywarły do powierzchni patelni i nie przypaliły się.
Gdy tylko dynia się upiecze, ją także dodajemy do reszty składników. Jako ostatni dorzucamy szpinak. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy przez 5-6 minut.
Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia.
Danie podajemy na gorąco.
Na talerzu posypujemy je pokruszonym serem feta oraz przyprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (jeśli je mamy).
undefined
Makaron z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz świeżymi pomidorami koktajlowymi i śmietanką kremówką.
Składniki:
· 400 gramów dyni
· 2 ząbki czosnku
· 120 gramów szpinaku świeżego
· 20 pomidorów koktajlowych
· 8 pomidorów suszonych z zalewy
· 240 gramów makaronu penne
· 80 gramów sera feta
· 100 mililitrów śmietanki kremówki
· 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
· 3 łyżki zalewy z pomidorów
· ¼ szklanki pestek dyni (opcjonalnie)
· przyprawy: sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Podobnie jak w podstawowej wersji przepisu pierwszym etapem przyrządzenia makaronu z dynią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą oraz ze świeżymi pomidorami i śmietanką kremówką, jest upieczenie umytej, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę dyni. Dynię pieczemy przez 20-25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.
Drugim krokiem jest ugotowanie makaronu. Wrzucamy go do wrzącej i osolonej wody. Gotujemy przez czas określony przez producenta na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącą wrzucamy przeciśnięty przez praskę lub posiekany drobno czosnek. W tym samym momencie dodajemy także suszone pomidory (pokrojone w kostkę lub w paski). Smażymy przez 3 minuty.
Wlewamy na patelnię zalewę z pomidorów.
Następnie dodajemy pokrojone w połówki pomidory koktajlowe.
Odcedzamy makaron, wrzucamy go na patelnię. Całość ciągle mieszamy.
Następnie wrzucamy także dynię oraz szpinak. Smażymy przez 5 minut.
Na koniec zalewamy całość śmietanką kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy nieznacznie zmniejszyć ogień. Cały czas mieszamy.
Po kilku minutach sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Wówczas możemy wyłączyć ogień i rozłożyć danie na talerzach.
Pamiętajmy, aby posypać makaron pokruszonym serem feta oraz przyprażonymi na suchej patelni pestkami dyni (jeśli je mamy).
undefined
Smacznego!
undefined
Bibliografia:
1. https://www.kwestiasmaku.com/przepis/makaron-z-pieczona-dynia-szpinakiem-suszonymi-pomidorami-i-feta
2. https://poprostupycha.com.pl/przepis/penne-z-dynia-feta-i-pomidorami-suszonymi/
3. https://aniagotuje.pl/przepis/makaron-z-dynia