Ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa? Dzięki tej sztuczce zachowa świeżość na długo

Trzeba być czasem niezłym jasnowidzem, żeby przewidzieć potrzebną ilość jakiegoś dania. Problem dotyka nas najbadziej w święta, kiedy nieoczekiwane dodatkowe produkty albo zainteresowanie jakąś potrawą zmieniają te relacje. Jak zadbać o resztki sałatki jarzynowej, by można było długo je dojadać?
Ile wytrzyma sałatka jarzynowa?
Sałatka jarzynowa to jedna z tych potraw, które poprawiają nam humor jeszcze przez kilka dni po świątecznym urlopie. Na początku świąt przygotowujemy często spory zapas, który następnie stopniowo znika z salaterek. Jednak trzeba odpowiednio o nią zadbać, by z dnia na dzień jej jakość nie spadała.
Konsekwencje mogą być wszak opłakane. Co prawda psującymi się warzywami nieco mniej niebezpiecznie się zatruć niż takimże mięsem, to jednak o zdrowie trzeba dbać. Zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z sałatką, która zawiera więcej składników niż tylko warzywa.
Ile wytrzyma sałatka jarzynowa
Oczywiście trudno mówić o sałatce jarzynowej jako takiej w tym sensie, że nie ma jednego uniwersalnego przepisu, którym wszyscy się kierują. Możemy więc jedynie podać ogólne zasady tego, jak uniknąć zepsucia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Wiemy więc, że gotowane warzywa wytrzymają w lodówce nawet do siedmiu dni. Podobnie jest z jajkami na twardo czy groszkiem konserwowym, które często odnajdujemy w klasycznej jarzynowej. Nieco gorzej jest z cebulą, a przede wszystkim z majonezem.
Ile może stać w lodówce sałatka jarzynowa
Jeśli chodzi o tę pierwszą – rozwiązanie jest proste. Najlepiej cebulę ze swojego przepisu na sałatkę jarzynową w ogóle wyeliminować. Zwolenniczką takiego wyjścia jest np. Magda Gessler, która zauważa, że kiedy smaki przegryzą się, cebula zacznie fermentować, jej woń staje się dominująca i zaburza równowagę delikatnych smaków.
Trudno jednak wyobrazić sobie sałatkę jarzynową bez majonezu, który psuje się w kontakcie z powietrzem już po góra dwóch dniach. Jak poradzić sobie z tą sytuacją? Jest na to prosty sposób – przygotować jarzyny z góry, ale sałatkę odmierzać na miarę.
Sałatka z półproduktów
Warzywa na sałatkę jarzynową przygotowujemy więc normalnie i mieszamy w dużej misce (w niektórych domach robi się to wręcz w balii!). Następnie jednak odmierzamy z niej porcję na jeden posiłek, w zależności od liczby jego uczestników. Tę porcję doprawiamy majonezem i stawiamy na stole. Przed kolejnym posiłkiem powtarzamy czynność.
Warzywa przygotowane do sałatki przechowujemy w tym czasie w lodówce. Przed obsychaniem należy zabezpieczyć je folią na dotyk, tak, jak kiedy odstawiamy ciasto do odpoczynku – na dotyk. Odmierzamy więc kawałek folii kuchennej i przyklejamy ją do powierzchni warzyw w misce. W ten sposób sałatka może stać w lodówce przez długie dni.
Wypróbuj też przepisy na doskonały sernik bez spodu i soczysty schab.





































