makaron z krewetkami
https://pixabay.com

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Wielbiciele włoskiej kuchni lub śródziemnomorskich przysmaków, zakochają się w tym daniu. Jest aromatyczne, pachnące świeżą bazylią i czosnkiem i morską przygodą, w którą możemy się udać, nie opuszczając własnego domu.

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Tego dania nie sposób nie lubić. Proste w wykonaniu, a przy tym efektowne, sprawdzi się jako główny punkt romantycznej kolacji we dwoje lub miłego towarzyskiego spotkania przy lampce dobrego wina.

Składniki:

  • 200 g mrożonych krewetek
  • 150 g makaronu typu spaghetti
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ puszki pomidorów
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • odrobina płatków chili
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz.

Na początku musimy rozmrozić krewetki, umyć je, zdjąć z nich pancerz i ewentualnie wyciągnąć z ich grzbietu układ pokarmowy (czarna nitka idąca wzdłuż grzbietu), obcinamy im też ogonki. Dopiero tak przygotowane krewetki będą nadawały się do dalszej obróbki. Wstawiamy wodę na makaron, a kiedy się zagotuje (pamiętajmy, by ją osolić), wrzucamy go do garnka i gotujemy przez około 14 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy krewetki i obsmażamy je z każdej strony. Trwa to kilka minut. Później na patelnię dokładamy pokrojone pomidory z puszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dosypujemy przyprawy. Podsmażamy jeszcze przez około 5 minut, a potem mieszamy na patelni z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Posypujemy posiekaną bazylią i wykładamy na talerz.

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi w wersji fit

Jeśli chcemy trochę odchudzić nasze danie, możemy zamiast makaronu naładowanego węglowodanami dodać ten wykonany z cukinii. Zwykły makaron w 100 g suchego produktu ma aż 360 kcal, z kolei 100 g cukinii to raptem 20 kcal. Ta zamiana naprawdę się opłaca, a przy tym urozmaica smak całego dania.

Składniki:

  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Puszka pomidorów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 duże cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • suszone oregano
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Rozmrażamy i oczyszczamy krewetki jak w przepisie powyżej. Następnie wrzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy do tego pomidory z puszki i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dusimy to łącznie przez 5 minut. Doprawiamy przyprawami – oregano, posiekaną bazylią oraz solą i wkładamy w to rozmrożone krewetki. Przykrywamy patelnię dużą pokrywką i gotujemy w ten sposób przez 4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy makaron. W tym celu myjemy cukinię i przy pomocy specjalnej obieraczki lub zwykłego nożyka do obierania warzyw, skrawamy z niej długie pasma. Będą nam one zastępowały tradycyjne, pszenne spaghetti. Później, na lekko skropionej oliwą patelni, delikatnie przesmażamy cukinię. Tyle tylko, aby przestała być surowa. Cukinię wrzucamy na patelnię z krewetkami i mieszamy

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi ze szpinakiem

Składniki:

  • 18 sztuk krewetek
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek białego wina (jeśli nie mamy, można go zastąpić kieliszkiem wody z gotującego się makaronu)
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 150 g makaronu spaghetti
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Wstawiamy wodę na makaron w dużym garnku, solimy wodę i gdy się zagotuje, wrzucamy spaghetti. Jeśli chcemy, by było al dente gotujemy około 12 minut. Potem przygotowujemy krewetki. Obieramy je z pancerzyków i wyjmujemy jelita. Aby krewetki nadawały się do smażenia, muszą być rozmrożone. Potem rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i wrzucamy 1 zmiażdżony ząbek czosnku, a potem krewetki. Smażymy je około 4 minut, a potem przekładamy z patelni do miseczki. Później myjemy patelnię, ponownie ją rozgrzewamy, nalewamy oliwę i wrzucamy posiekaną na kawałki cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chili oraz przekrojone pomidorki. Smażymy chwilę i podlewamy winem. Dodajemy pokrojone liście szpinaku i dusimy je do miękkości. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Potem wyciskamy na patelnię sok z połówki cytryny i wrzucamy na patelnię ugotowany makaron.

Następny artykuł