Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Tego dania nie sposób nie lubić. Proste w wykonaniu, a przy tym efektowne, sprawdzi się jako główny punkt romantycznej kolacji we dwoje lub miłego towarzyskiego spotkania przy lampce dobrego wina.
Składniki:
200 g mrożonych krewetek
150 g makaronu typu spaghetti
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
½ puszki pomidorów
100 g pomidorków koktajlowych
odrobina płatków chili
świeża bazylia
sól, pieprz.
Na początku musimy rozmrozić krewetki, umyć je, zdjąć z nich pancerz i ewentualnie wyciągnąć z ich grzbietu układ pokarmowy (czarna nitka idąca wzdłuż grzbietu), obcinamy im też ogonki. Dopiero tak przygotowane krewetki będą nadawały się do dalszej obróbki. Wstawiamy wodę na makaron, a kiedy się zagotuje (pamiętajmy, by ją osolić), wrzucamy go do garnka i gotujemy przez około 14 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy krewetki i obsmażamy je z każdej strony. Trwa to kilka minut. Później na patelnię dokładamy pokrojone pomidory z puszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dosypujemy przyprawy. Podsmażamy jeszcze przez około 5 minut, a potem mieszamy na patelni z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Posypujemy posiekaną bazylią i wykładamy na talerz.
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi w wersji fit
Jeśli chcemy trochę odchudzić nasze danie, możemy zamiast makaronu naładowanego węglowodanami dodać ten wykonany z cukinii. Zwykły makaron w 100 g suchego produktu ma aż 360 kcal, z kolei 100 g cukinii to raptem 20 kcal. Ta zamiana naprawdę się opłaca, a przy tym urozmaica smak całego dania.
Składniki:
200 g krewetek
2 łyżki oliwy z oliwek
Puszka pomidorów
200 g pomidorków koktajlowych
2 duże cukinie
1 ząbek czosnku
świeża bazylia
suszone oregano
sól, pieprz.
Wykonanie:
Rozmrażamy i oczyszczamy krewetki jak w przepisie powyżej. Następnie wrzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy do tego pomidory z puszki i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dusimy to łącznie przez 5 minut. Doprawiamy przyprawami – oregano, posiekaną bazylią oraz solą i wkładamy w to rozmrożone krewetki. Przykrywamy patelnię dużą pokrywką i gotujemy w ten sposób przez 4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy makaron. W tym celu myjemy cukinię i przy pomocy specjalnej obieraczki lub zwykłego nożyka do obierania warzyw, skrawamy z niej długie pasma. Będą nam one zastępowały tradycyjne, pszenne spaghetti. Później, na lekko skropionej oliwą patelni, delikatnie przesmażamy cukinię. Tyle tylko, aby przestała być surowa. Cukinię wrzucamy na patelnię z krewetkami i mieszamy
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi ze szpinakiem
Składniki:
18 sztuk krewetek
200 g świeżego szpinaku
250 g pomidorków koktajlowych
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 kieliszek białego wina (jeśli nie mamy, można go zastąpić kieliszkiem wody z gotującego się makaronu)
sok z połówki cytryny
1 łyżka masła
150 g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
sól, pieprz.
Wykonanie:
Wstawiamy wodę na makaron w dużym garnku, solimy wodę i gdy się zagotuje, wrzucamy spaghetti. Jeśli chcemy, by było al dente gotujemy około 12 minut. Potem przygotowujemy krewetki. Obieramy je z pancerzyków i wyjmujemy jelita. Aby krewetki nadawały się do smażenia, muszą być rozmrożone. Potem rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i wrzucamy 1 zmiażdżony ząbek czosnku, a potem krewetki. Smażymy je około 4 minut, a potem przekładamy z patelni do miseczki. Później myjemy patelnię, ponownie ją rozgrzewamy, nalewamy oliwę i wrzucamy posiekaną na kawałki cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chili oraz przekrojone pomidorki. Smażymy chwilę i podlewamy winem. Dodajemy pokrojone liście szpinaku i dusimy je do miękkości. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Potem wyciskamy na patelnię sok z połówki cytryny i wrzucamy na patelnię ugotowany makaron.