Smakosze.pl
makaron z krewetkami

https://pixabay.com

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

23 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dominika Wilk

Udostępnij:

Wielbiciele włoskiej kuchni lub śródziemnomorskich przysmaków, zakochają się w tym daniu. Jest aromatyczne, pachnące świeżą bazylią i czosnkiem i morską przygodą, w którą możemy się udać, nie opuszczając własnego domu.

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi

Tego dania nie sposób nie lubić. Proste w wykonaniu, a przy tym efektowne, sprawdzi się jako główny punkt romantycznej kolacji we dwoje lub miłego towarzyskiego spotkania przy lampce dobrego wina.

Składniki:

  • 200 g mrożonych krewetek

  • 150 g makaronu typu spaghetti

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 ząbek czosnku

  • ½ puszki pomidorów

  • 100 g pomidorków koktajlowych

  • odrobina płatków chili

  • świeża bazylia

  • sól, pieprz.

Na początku musimy rozmrozić krewetki, umyć je, zdjąć z nich pancerz i ewentualnie wyciągnąć z ich grzbietu układ pokarmowy (czarna nitka idąca wzdłuż grzbietu), obcinamy im też ogonki. Dopiero tak przygotowane krewetki będą nadawały się do dalszej obróbki. Wstawiamy wodę na makaron, a kiedy się zagotuje (pamiętajmy, by ją osolić), wrzucamy go do garnka i gotujemy przez około 14 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucamy krewetki i obsmażamy je z każdej strony. Trwa to kilka minut. Później na patelnię dokładamy pokrojone pomidory z puszki, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dosypujemy przyprawy. Podsmażamy jeszcze przez około 5 minut, a potem mieszamy na patelni z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Posypujemy posiekaną bazylią i wykładamy na talerz.

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi w wersji fit

Jeśli chcemy trochę odchudzić nasze danie, możemy zamiast makaronu naładowanego węglowodanami dodać ten wykonany z cukinii. Zwykły makaron w 100 g suchego produktu ma aż 360 kcal, z kolei 100 g cukinii to raptem 20 kcal. Ta zamiana naprawdę się opłaca, a przy tym urozmaica smak całego dania.

Składniki:

  • 200 g krewetek

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Puszka pomidorów

  • 200 g pomidorków koktajlowych

  • 2 duże cukinie

  • 1 ząbek czosnku

  • świeża bazylia

  • suszone oregano

  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Rozmrażamy i oczyszczamy krewetki jak w przepisie powyżej. Następnie wrzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy do tego pomidory z puszki i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, dusimy to łącznie przez 5 minut. Doprawiamy przyprawami – oregano, posiekaną bazylią oraz solą i wkładamy w to rozmrożone krewetki. Przykrywamy patelnię dużą pokrywką i gotujemy w ten sposób przez 4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy makaron. W tym celu myjemy cukinię i przy pomocy specjalnej obieraczki lub zwykłego nożyka do obierania warzyw, skrawamy z niej długie pasma. Będą nam one zastępowały tradycyjne, pszenne spaghetti. Później, na lekko skropionej oliwą patelni, delikatnie przesmażamy cukinię. Tyle tylko, aby przestała być surowa. Cukinię wrzucamy na patelnię z krewetkami i mieszamy

Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi ze szpinakiem

Składniki:

  • 18 sztuk krewetek

  • 200 g świeżego szpinaku

  • 250 g pomidorków koktajlowych

  • 1 papryczka chili

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • 1 kieliszek białego wina (jeśli nie mamy, można go zastąpić kieliszkiem wody z gotującego się makaronu)

  • sok z połówki cytryny

  • 1 łyżka masła

  • 150 g makaronu spaghetti

  • oliwa z oliwek

  • sól, pieprz.

Wykonanie:

Wstawiamy wodę na makaron w dużym garnku, solimy wodę i gdy się zagotuje, wrzucamy spaghetti. Jeśli chcemy, by było al dente gotujemy około 12 minut. Potem przygotowujemy krewetki. Obieramy je z pancerzyków i wyjmujemy jelita. Aby krewetki nadawały się do smażenia, muszą być rozmrożone. Potem rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią oliwę i wrzucamy 1 zmiażdżony ząbek czosnku, a potem krewetki. Smażymy je około 4 minut, a potem przekładamy z patelni do miseczki. Później myjemy patelnię, ponownie ją rozgrzewamy, nalewamy oliwę i wrzucamy posiekaną na kawałki cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chili oraz przekrojone pomidorki. Smażymy chwilę i podlewamy winem. Dodajemy pokrojone liście szpinaku i dusimy je do miękkości. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem. Potem wyciskamy na patelnię sok z połówki cytryny i wrzucamy na patelnię ugotowany makaron.

Dominika WilkAutor

Redaktor Dominika Wilk

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosta pana cotta

Czytaj więcej >