Makaron z kurkami, kurczakiem i szpinakiem
Makaron z kurkami, kurczakiem i szpinakiem
Makaron z kurkami, kurczakiem i szpinakiem w delikatnym, śmietanowym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Idealnie sprawdzi się jako szybki i zbilansowany obiad.
Szpinak - niewielkie liście o wyjątkowych właściwościach
Szpinak zaliczany jest do najzdrowszych warzyw. Co więcej, po obróbce termicznej nie traci swoich prozdrowotnych właściwości. Liście szpinaku bogate są w witaminę C, potas oraz magnez. Zalecany jest więc szczególnie osobom z problemami układu naczyniowego oraz z nadciśnieniem. Magnez i potas pozytywnie wpływają również na pracę serca, uspokajają układ nerwowy, chronią przed miażdżycą. Zawarte w liściach żelazo niezbędne jest do produkcji i tym samym wyrównania stężenia czerwonych krwinek, zapobiegając tym samym groźnej dla zdrowia anemii. Szpinak zawiera dużo antyoksydantów, które, zatrzymując wolne rodniki, chronią komórki przed powstawaniem nowotworów. Ze względu na kwas foliowy, szpinak polecany jest kobietom w ciąży. Kwas ten niezbędny jest bowiem do prawidłowego rozwoju płodu.
Makaron z kurczakiem, kurkami i szpinakiem
Aby przygotować makaron dla dwóch osób, potrzebujesz:
100 g makaronu,
filet z kurczaka,
100 g świeżego szpinaku,
200 g kurek,
2 ząbki czosnku.
kilka pomidorków koktajlowych,
80 ml śmietany 18%,
łyżka masła,
sól, pieprz.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim posiekany czosnek, aż się zarumieni. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i smaż około 5 minut. Następnie pokrój kurki i dodaj je do mięsa. Gotuj, aż grzyby puszczą sok i zrobią się miękkie. Dodaj szpinak oraz pokrojone na połówki pomidorki. Wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Kiedy woda z grzybów delikatnie się zredukuje, dodaj śmietanę i ponownie wymieszaj, tak, aby powstał gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
undefined