Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Makaronowa sałatka warstwowa na imprezę i nie tylko
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 25.03.2022 22:48

Makaronowa sałatka warstwowa na imprezę i nie tylko

Makaronowa sałatka warstwowa na imprezę i nie tylko
pixabay.com

Makaronowa sałatka warstwowa - składniki

  • 100 g makaronu świderki,

  • 4 łyżki oliwy extra vergine,

  • 8 kawałków suszonych pomidorów z oleju,

  • listki bazylii z 1 doniczki,

  • 1/2 szklanki oliwek (zielonych lub czarnych),

  • 1 łyżka suszonego oregano,

  • 125 g opakowanie mini mozzarelli,

  • 200 g pomidorków koktajlowych,

  • 1/2 cebuli (białej lub czerwonej).

undefined

Przygotowanie makaronowej sałatki warstwowej

Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź wodę i umieść na dnie szklanej miski. Dodaj posiekane suszone pomidory, następnie włóż odcedzone kulki mozzarelli i oliwki.

Pomidory koktajlowe przekrój na pół, włóż do miski, dodaj oregano, sól, pieprz i oliwę, wymieszaj i ułóż na sałatce.

Cebulę obierz i przekrój na pół, następnie pokrój w cienkie plasterki, połóż na sałatce i przykryj listkami bazylii.

Zastosowanie sera mozzarella

Ze względu na swoje walory sensoryczne mozzarella znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie nadaje się jako dodatek do pizzy, jajek sadzonych, tostów, lasagne, zup, zapiekanek, sosów do makaronu i puree ziemniaczanego. Ser mozzarella stanowi dodatek dla gorących nadzień warzywnych, takich jak bakłażan, cukinia i pomidory. Ser mozzarella może być również stosowany jako dodatek do warzyw, sałatek owocowych i warzywnych. Jest głównym składnikiem sałatki Caprese. Wysokiej jakości ser mozzarella powinien być biały lub jasnożółty, o gładkiej, błyszczącej i nie porowatej powierzchni.

Tagi: