Makaronowa sałatka warstwowa na imprezę i nie tylko
Makaronowa sałatka warstwowa - składniki
-
100 g makaronu świderki,
-
4 łyżki oliwy extra vergine,
-
8 kawałków suszonych pomidorów z oleju,
-
listki bazylii z 1 doniczki,
-
1/2 szklanki oliwek (zielonych lub czarnych),
-
1 łyżka suszonego oregano,
-
125 g opakowanie mini mozzarelli,
-
200 g pomidorków koktajlowych,
-
1/2 cebuli (białej lub czerwonej).
undefined
Przygotowanie makaronowej sałatki warstwowej
Ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź wodę i umieść na dnie szklanej miski. Dodaj posiekane suszone pomidory, następnie włóż odcedzone kulki mozzarelli i oliwki.
Pomidory koktajlowe przekrój na pół, włóż do miski, dodaj oregano, sól, pieprz i oliwę, wymieszaj i ułóż na sałatce.
Cebulę obierz i przekrój na pół, następnie pokrój w cienkie plasterki, połóż na sałatce i przykryj listkami bazylii.
Zastosowanie sera mozzarella
Ze względu na swoje walory sensoryczne mozzarella znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie nadaje się jako dodatek do pizzy, jajek sadzonych, tostów, lasagne, zup, zapiekanek, sosów do makaronu i puree ziemniaczanego. Ser mozzarella stanowi dodatek dla gorących nadzień warzywnych, takich jak bakłażan, cukinia i pomidory. Ser mozzarella może być również stosowany jako dodatek do warzyw, sałatek owocowych i warzywnych. Jest głównym składnikiem sałatki Caprese. Wysokiej jakości ser mozzarella powinien być biały lub jasnożółty, o gładkiej, błyszczącej i nie porowatej powierzchni.