Smakosze.pl Porady Makłowicz wytknął Polakom błąd w gotowaniu parówek. Wszyscy robiliśmy to źle
Fot. Canva/DarkMediaMotion; Instagram/robertmaklowicz_official

Makłowicz wytknął Polakom błąd w gotowaniu parówek. Wszyscy robiliśmy to źle

27 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ulubieniec Polaków - Robert Makłowicz - wskazał, jaki błąd popełniamy, gotując parówki. Czynność, choć łatwa i tak wymaga trzymana się sztywnych reguł. Dzięki radom znanego kucharza parówki wyjdą doskonałe i co najważniejsze - nie stracą smaku.

Parówki, ulubionym produktem Polaków

Parówki to ulubiony produkt każdego z nas. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Te dobrej jakości z największą zawartością mięsa są świetnym dodatkiem na śniadanie . Cenimy je przede wszystkim za niską cenę oraz za stosunkowo krótki czas przygotowania.

Wydawać by się również mogło, że przygotowanie, czyli gotowanie parówkę nie jest procesem skomplikowanym. Wystarczy przecież wrzucić parówki do garnka, zalać wodą i włączyć kuchenkę. Okazuje się jednak, że jest zupełnie inaczej. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.

śniadanie z parówkami.jpg
Fot. Canva/kittimages
Weź kapustę kiszoną i połóż ją na dywan. Kto raz tak zrobi, przestaje się śmiać

Robert Makłowicz wskazał błąd

Robert Makłowicz znany wszystkim kucharz i dziennikarz kulinarny wskazał błąd, jaki popełniamy podczas przygotowywania parówek. Większość z nas gotuje parówki od razu po wyciągnięciu ich z lodówki. Według eksperta to błąd. Okazuje się, że wtedy ten mięsny produkt narażony jest na pękanie, a w dodatku może stracić smak . Na szczęście Makłowicz wskazał swój sposób na udane parówki. Przedstawiamy ją w dalszej części tekstu.

Jak poprawnie gotować parówki?

Gotowanie parówki należy zacząć od wyjęcia ich z lodówki 30 minut przed samym umieszczeniem ich w garnku. Dzięki temu parówki nie pękną podczas gotowania. Następnie do garnka należy wlać odpowiednią ilość wody, która w pełni zakryje produkt.

Doprowadź ją do wrzenia. Gdy woda zacznie bulgotać, do garnka włóż parówki. Gotuj je równo przez 5 minut. Po tym czasie wyjmij je i podawaj na śniadanie. Stosując metodę Makłowicza, parówki będą miały odpowiedni smak i konsystencję.

parów ki.jpg
Fot. Canva/hamik
Dziś do Dino pójdą tłumy. Wielkie obniżki cen ryb, mięsa i owoców
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy