Chwytam za jajka i farbuję na różowo. Te pisanki zachwycają nawet wybrednych

Zapomnij o sztucznych barwnikach spożywczych, to jednak chemiczne środki. Pięknie barwione jajka na Wielkanoc uzyskasz przy pomocy produktów, które masz w swojej kuchni. Moim faworytem są różowe pisanki. Są gotowe w kilkanaście minut i zachwycają nawet wybrednych.
Jak farbować jajka? Różowe pisanki będą hitem
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, by oprócz świątecznego menu zaplanować także piękne dekoracje. Kolorowe pisanki symbolizują odrodzenie, nadejście wiosny i nowe życie. I to właśnie dlatego powinny znaleźć się zarówno w koszyczku, jak i na wielkanocnym stole.
Jak farbować jajka? Najbardziej popularnym sposobem jest gotowanie w łupinach cebuli. W ten prosty sposób otrzymamy intensywny, brązowy kolor pisanek. Wiele osób wykorzystuje również barwniki spożywcze.
Zachęcam natomiast do przygotowania pisanek na Wielkanoc przy pomocy w pełni naturalnych produktów, takich jak buraki, kapusta, czy kurkuma. Różowe pisanki, niebieskie i żółte będą pięknie prezentować się na stole.

Różowe pisanki. Prosty sposób na efektowną dekorację
Do barwienia pisanek na Wielkanoc potrzebujesz wyłącznie dwóch składników, mianowicie buraków i octu jabłkowego. Najlepszy efekt uzyskasz, gdy wykorzystasz jajka o białych skorupkach.
Dalsza część tekstu pod filmem
Aby otrzymać różowe pisanki, zetrzyj na tarce 5 mniejszych buraków. Warzywa przełóż do garnka, a następnie zalej wodą tak, by lekko je przykryła. Teraz dodaj ocet i włóż jajka. Gotuj przez 8 minut od momentu wrzenia.
Jajka na twardo barwione przy pomocy buraków będą świetnie prezentować się jako zimna płyta. Zobacz, jak pięknie wyglądają podane z dowolnym farszem!

Pisanki na Wielkanoc. Wykorzystaj naturalne barwniki
Do barwienia pisanek na Wielkanoc sprawdzą się nie tylko buraki. Niebieskie jajka uzyskasz gotując je w garnku z dodatkiem poszatkowanej, czerwonej kapusty. Sposób przygotowania, jest taki sam, jak w przypadku buraków. Zamiast warzyw do garnka włóż pół główki kapusty.
Żółte pisanki na Wielkanoc otrzymasz natomiast, gotując jajka w wodzie z mieloną kurkumą. Do garnka włóż jajka, wlej 2 szklanki wody. Następnie wsyp 5 łyżeczek przyprawy i dodaj szczyptę soli.
Gorąco polecam również barwienie jajek przy pomocy białego ryżu, a także marmurkowe pisanki. Efektowne jajka będą piękną dekoracją wielkanocnego stołu.






































