Śniadanie stanowi pierwszy z posiłków spożywanych przez ludzi w każdym kręgu kulturowym i cywilizacyjnym – w wielu przypadkach przybierać może formę posiłku uroczystego, lub quasi-rytualnej sekwencji (na przykład codzienne śniadanie rodzinne, spożywane przy wspólnym stole). Z uwagi na opisany charakter śniadania, jego spożycie przypada na godziny poranne lub przedpołudniowe.
Zwykle na śniadanie jemy różne potrawy, właściwe dla tradycji kulinarnej naszego kraju i współgrające z naszymi kubkami smakowymi. Warto jednak pamiętać, że zgodnie z zaleceniami dietetyków śniadanie powinno być obfite, składając się z wielu makroelementów i mikroelementów. Szczególny nacisk należy położyć na węglowodany, stanowiące główne źródło energii dla naszych organizmów.
Najpowszechniejszym z tradycyjnych śniadań w Polsce są otwarte kanapki sporządzane z chleba lub bułek. Na ich treść składają się sery, wędliny lub jajka, często w towarzystwie warzyw (ogórek, pomidor, sałata, etc.), a spoiwo stanowi zwykle masło lub margaryna. Napitek z kolei stanowi kawa, herbata, woda lub inne napoje.
Do innych śniadań popularnych w Polsce zaliczymy takie, jak jajecznica, naleśniki, tosty z jajkiem, a nawet zupa mleczna. W ramach śniadania często spożywa się również owsiankę, płatki z mlekiem czy Muesli.
W pozostałych krajach Europy pieczywo i jajka również stanowią podstawę śniadań – niemniej, w zależności od kraju, śniadanie może zostać ubogacone o produkty właściwe dla lokalnego klimatu czy tradycji. Przykład w tej materii może stanowić Norwegia, gdzie nieodłącznym elementem śniadań jest wędzony łosoś czy norweski brązowy ser. W Szwajcarii z kolei tradycyjne śniadanie nie mogłoby się obejść bez rösti – tradycyjnych, szwajcarskich placków ziemniaczanych.
Charakterystyczny rodzaj śniadania europejskiego stanowi śniadanie angielskie. Jego podstawę stanowią jajka smażone lub jajecznica. Do tego na talerzu zagości bekon, parówki wieprzowe i „white pudding” (rodzaj kaszanki), a także tosty. Śniadanie angielskie wieńczą pomidory, grzyby i fasolka w sosie pomidorowym.
Przygotowując śniadanie warto skupiać się nie tylko na jego składnikach odżywczych, ale także na naszych indywidualnych preferencjach smakowych i różnorodności urozmaicającej wszelkie poranki. Największe pole do eksperymentów pozostawiają kanapki, gdzie nie zawsze ich główny punkt stanowić muszą sery czy wędliny. Warto w tym zakresie pokusić się o domową pastę jajeczną, pastę czosnkową, czy innego rodzaju pożywne smarowidła.
Doskonały pomysł na śniadanie może stanowić omlet, który przygotować możemy na wiele sposobów. Jako przykład warto podać omlet ze szpinakiem, omlet z kurczakiem i brokułami, czy omlet z szynką i warzywami. Na popularności w Polsce zdobywają także nieco bardziej egzotyczne potrawy, takie, jak szakszuka, placki z kaszy kuskus, czy włoskie panini.
Pokaż więcej
Zapomnij o tradycyjnym omlecie na śniadanie. Ten z poniższego przepisu jest znacznie smaczniejszy, a w dodatku bardzo oryginalny. Zrobiony z ciasta bananowego gwarantuje doskonałą, śniadaniową ucztę. Wypróbuj przepis i przekonaj się sama. Smakosze będą zachwyceni.
Jeśli robisz jajecznicę na śniadanie, to koniecznie spróbuj jej śląskiej wersji. Bije smakiem na głowę tradycyjną potrawę z jajek. Śląską wersją jajecznicy, czyli wajecznicę, zwaną też smażylnicą, zrobisz raz- dwa i zjesz z przyjemnością.
Jeśli jeszcze nie jadłeś śniadania, to zerknij na ten przepis. Posiekaj szczypiorek i dodaj jajka. Wkrótce wyjdzie danie, która zachwyci smakiem całą rodzinę. Takie śniadanie wszyscy zjedzą z przyjemnością.
Cenimy znanych z mediów kucharzy za to, że pokazują nam potrawy, o których nie mieliśmy pojęcia. Jeden z nich, Karol Okrasa, zaproponował mało znany w Polsce przepis na śniadanie z jajek, które wygląda zupełnie inaczej niż te, do których przywykliśmy. Oto szakszuka.
Chleb w jajku to przeżytek. Zapomnij o tym daniu i zrób specjał z tego patentu. Smakuje doskonale, a przy tym jest sycący i pełnowartościowy. Raz spróbujesz i będziesz chciała jeść je niemal codziennie.
Zrób serek z przepisu poniżej, a otrzymasz doskonałe smarowidło do kanapek. Jedna czynność sprawi, że będzie miał idealną konsystencję. Zrób i przekonaj się sama, jaki jest pyszny. Jego smak na pewno zachwyci twoich domowników.
Faszerowane pysznym mięsno-warzywnym farszem i zapieczone pod przykryciem sera, ten proste krokiety zaskakują nietypową formą. Ale największym sekretem tych obiadowych roladek jest ciasto, w które zostały one zawinięte.
Połączyć kilka składników, wylać na patelnię i smażyć przez chwilę. Czy da się prościej? Da, i to na kilka innych sposobów. Naleśniki da się przyrządzić w piekarniku, a co ciekawsze – nawet w mikrofalówce.
Ten doskonały, niezwykle prosty przepis na omlet to świetny pomysł na wprowadzenie odrobiny świeżości do naszych jajecznych śniadań i kolacji. Choć omlety wydają się wielu z nas czaso i pracochłonne, ten jest prosty w przygotowaniu jak jajecznica.
Mówi się, że „śniadanie to najważniejszy posiłek dnia”, a z badań prowadzonych przez różne instytuty badawcze wynika, że faktycznie w to wierzymy, bo około 90 proc. Polaków regularnie jada śniadania. Najczęściej jemy kanapki, ale około 40 proc., osób deklaruje spożywanie porannego posiłku na ciepło – najczęściej są to jajka pod różną postacią: jajecznicy, na miękko, sadzone, w formie omleta, a także jajka poche, czyli „w koszulce”. Na drugim biegunie są Włosi, którzy rano na szybko piją cappuccino lub mocne espresso do tego zjadają jedynie słodkie cornetto, czyli włoską wersję francuskiego croissanta i pędzą dalej. Jedna z warszawskich restauracji postanowiła przełamać ten stereotyp i przygotować śniadania… po włosku. Jak one wyglądają przekonacie się odwiedzając restaurację Quattro Formaggi, znajdującą się w samym centrum stolicy w Varso Tower.
Jeżeli uwielbiasz naleśniki na śniadanie, to ten przepis na farsz będzie dla ciebie idealny. Nie tylko syci, ale też doskonale smakuje. Robi się go bardzo szybko i co najważniejsze bardzo łatwo. Wybór nadzienia może być przyjemnym zaskoczeniem..
Jajecznica to dla wielu doskonałe danie na śniadanie. Nie każdy jednak wie, że dzięki jednemu dodatkowi może być jeszcze smaczniejsza. Dodaj tylko kilka kropel i zachwyć się nieznanym wcześniej smakiem jajecznicy. Smakosze będą zachwyceni.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przepis na pomidory wypełnione apetyczną masą jest prosty w przygotowaniu i pyszny. Zapewni energię na wiele godzin każdemu smakoszowi. To świetna alternatywa dla jajecznicy czy kanapek.
Pyszne jak deser i pożywne jak śniadanie. Takie są te naleśniki o smaku uwielbianego ciasta. Dzień z pewnością będzie udany, kiedy zaczniesz go z tym smakołykiem. Sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, jakie to proste.
Jajecznica na śniadanie to już przeszłość. Spróbuj zdecydowanie lepszego dania na pierwszy posiłek. Jest ono ciekawsze pod względem smaku. A dzięki składnikom jest pełnowartościowym i sycącym śniadaniem. Wypróbuj danie z tego przepisu, a początek dnia będzie należał do udanych.
Wiele jadanych na co dzień na świecie odmian pieczywa to szybkie, proste w przygotowaniu placki. Oto jeden z przepisów na tego typu pieczywo, które świetnie sprawdzi się na śniadanie z dowolnymi dodatkami. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i wymaga wyłącznie patelni. Czytaj dalej, a sama się przekonasz.
Zapomnij o jajecznicy i kanapkach na śniadanie. Od teraz będziesz robiła tylko omlety z tego przepisu. Są doskonałe w smaku, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Zrób i przekonaj się sama, jakie są pyszne. Domowi smakosze również będą zadowoleni i poproszą o dokładkę.
Tradycyjny i najbardziej rozpowszechniony przepis na naleśniki zawiera na liście mleko jako jeden z niezbędnych składników. Dzięki jego dodatkowi naleśniki rzeczywiście wychodzą miękkie i puszyste. Czasem – z powodu nietolerancji laktozy czy uczulenia na inne składniki mleka (albo braku tego ostatniego w lodówce) musimy go jednak zastąpić. Na szczęście jest więcej sposobów, by zmiękczyć ciasto na naleśniki.
Jajecznica nie musi być nudnym daniem na śniadanie. Dowiedz się, jaki składnik musisz dodać, aby smakowała wybornie. Będzie odpowiednio wilgotna, a w dodatku ten składnik poprawi jej konsystencję. Wypróbuj ten przepis, a nie zawiedziesz się.
Lubisz smaczne i pożywne śniadania? To ten przepis jest właśnie dla ciebie. Wystarczy, że posiekasz kapustę, podsmażysz ją i wbijesz jajka. Wyjdzie danie, że palce lizać, dlatego koniecznie wypróbuj ten patent.
Niektórzy twierdzą, że ten śniadaniowy hit wyprze szakszukę i jajka po benedyktyńsku z pierwszych miejsc na liście najbardziej luksusowych śniadań. Może tak i będzie, ważne jest jednak co innego. Otóż to niezwykłe danie jest tak szybkie i proste, że można serwować je na co dzień nawet większej grupie głodomorów.
Wypróbuj ten farsz do gołąbków, a gwarantuję ci, że już nigdy nie wrócisz do ryżu i mielonego mięsa. Jest wyśmienity, a w dodatku zachwyci każdego smakosza. Poznaj przepis i zaskocz swoją rodzinę. Będą najedzeni i zadowoleni.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zrób je szybko i smacznie. Ten patent na pyszny posiłek stał się hitem w moim domu i każdemu go polecam.
Jajko i jakaś kiełbaska to podstawa pożywnego śniadania. Ale powiedzcie to dzieciom-niejadkom, które najchętniej do deseru po obiedzie przetrwałyby na słodkich płatkach z mlekiem. Może ta nietypowa potrawa przekona je, że warto zacząć dzień od pożywnego posiłku.
Śniadanie to podstawa każdego dnia. Dlatego warto, by było pożywne, ale przede wszystkim smaczne. Z takim daniem początek dnia będzie można z pewnością zaliczyć do udanych. Składniki potrzebne do tego przepisu najprawdopodobniej masz już w lodówce.
Ten niezwykły przepis zmienia jajka w ucztę. Czy to zwykłe niedzielne śniadanie, czy wystawne podejmowanie gości poranną porą – każde zyska na takim przepisie.
Nie masz czasu na śniadanie? Poznaj ten przepis, bo z nim zrobisz je błyskawicznie. Do pysznego posiłku potrzebujesz jedynie 2 składników. Teraz codziennie możesz zaczynać dzień od smacznego i pożywnego śniadania.
Masz dość nudnych kanapek? Koniecznie wypróbuj mój sposób na śniadanie. Jest pysznie, szybko i zupełnie niesztampowo. Koniecznie czytaj dalej, a zdradzę wszystkie szczegóły na ten temat,