Śniadanie stanowi pierwszy z posiłków spożywanych przez ludzi w każdym kręgu kulturowym i cywilizacyjnym – w wielu przypadkach przybierać może formę posiłku uroczystego, lub quasi-rytualnej sekwencji (na przykład codzienne śniadanie rodzinne, spożywane przy wspólnym stole). Z uwagi na opisany charakter śniadania, jego spożycie przypada na godziny poranne lub przedpołudniowe.
Zwykle na śniadanie jemy różne potrawy, właściwe dla tradycji kulinarnej naszego kraju i współgrające z naszymi kubkami smakowymi. Warto jednak pamiętać, że zgodnie z zaleceniami dietetyków śniadanie powinno być obfite, składając się z wielu makroelementów i mikroelementów. Szczególny nacisk należy położyć na węglowodany, stanowiące główne źródło energii dla naszych organizmów.
Najpowszechniejszym z tradycyjnych śniadań w Polsce są otwarte kanapki sporządzane z chleba lub bułek. Na ich treść składają się sery, wędliny lub jajka, często w towarzystwie warzyw (ogórek, pomidor, sałata, etc.), a spoiwo stanowi zwykle masło lub margaryna. Napitek z kolei stanowi kawa, herbata, woda lub inne napoje.
Do innych śniadań popularnych w Polsce zaliczymy takie, jak jajecznica, naleśniki, tosty z jajkiem, a nawet zupa mleczna. W ramach śniadania często spożywa się również owsiankę, płatki z mlekiem czy Muesli.
W pozostałych krajach Europy pieczywo i jajka również stanowią podstawę śniadań – niemniej, w zależności od kraju, śniadanie może zostać ubogacone o produkty właściwe dla lokalnego klimatu czy tradycji. Przykład w tej materii może stanowić Norwegia, gdzie nieodłącznym elementem śniadań jest wędzony łosoś czy norweski brązowy ser. W Szwajcarii z kolei tradycyjne śniadanie nie mogłoby się obejść bez rösti – tradycyjnych, szwajcarskich placków ziemniaczanych.
Charakterystyczny rodzaj śniadania europejskiego stanowi śniadanie angielskie. Jego podstawę stanowią jajka smażone lub jajecznica. Do tego na talerzu zagości bekon, parówki wieprzowe i „white pudding” (rodzaj kaszanki), a także tosty. Śniadanie angielskie wieńczą pomidory, grzyby i fasolka w sosie pomidorowym.
Przygotowując śniadanie warto skupiać się nie tylko na jego składnikach odżywczych, ale także na naszych indywidualnych preferencjach smakowych i różnorodności urozmaicającej wszelkie poranki. Największe pole do eksperymentów pozostawiają kanapki, gdzie nie zawsze ich główny punkt stanowić muszą sery czy wędliny. Warto w tym zakresie pokusić się o domową pastę jajeczną, pastę czosnkową, czy innego rodzaju pożywne smarowidła.
Doskonały pomysł na śniadanie może stanowić omlet, który przygotować możemy na wiele sposobów. Jako przykład warto podać omlet ze szpinakiem, omlet z kurczakiem i brokułami, czy omlet z szynką i warzywami. Na popularności w Polsce zdobywają także nieco bardziej egzotyczne potrawy, takie, jak szakszuka, placki z kaszy kuskus, czy włoskie panini.
Pokaż więcej
Święta Wielkanocne powoli się zbliżają, a co za tym idzie, jednym z najbardziej powszechnych produktów w ostatnim czasie stały się jajka. Są to bardzo uniwersalne artykuły spożywcze, z których można przygotować pyszne przekąski, ale również pełnowartościowe dania. Co jednak powstanie ze sprytnej sztuczki z folią i jajkiem?Wyjaśniamy poniżej.
Książki kucharskie i Internet to prawdziwe kopalnie przepisów. W książce możemy znaleźć takie bardziej tradycyjne. W Internecie natomiast możemy natknąć się na wszystko. Zarówno na te klasyczne dania oraz przekąski, jak i na te nowatorskie. Tym razem chcemy Wam pokazać, jak zrobić rosyjski syrnik. Koniecznie wypróbujcie ten przepis w domu.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i kluczowe jest to, aby z samego rana zjeść pożywnego i pełnowartościowego. Istnieje wiele przepisów na bardzo smakowite posiłki, które dodadzą nam energii na dalszą część dnia. Co warto zjeść? Przedstawiamy Wam przepis na przepyszne śniadanie, które zrobicie w mgnieniu oka.
Jajka to uniwersalny produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest to składnik wielu dań, zarówno tych przygotowywanych na słono, jak i na słodko. Ponadto jajka mogą tworzyć swoją własną przekąskę, między innymi jajecznicę. Jako że produkt ten jest tak powszechny, warto znać kilka trików z ich wykorzystaniem, które na pewno przydadzą się w kuchni.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nie wolno go pomijać, ponieważ dodaje nam ono energii na dalszą część dnia. Niestety nie zawsze mamy pomysł na poranne jedzenie, szczególnie że często ogranicza nas czas. Świetnym pomysłem są kanapki, ale nie takie tradycyjne. Przedstawiamy Wam przepis na świetne smarowidło. Przepis pochodzi z kanału Obżarciuch na You Tube.
Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek dnia. Jeśli chcemy mieć dużo energii w ciągu dnia, to z samego rana obowiązkowo trzeba zjeść pełnowartościowy posiłek, który nas odpowiednio nasyci i sprawi, że przez kolejne godziny nie odczujemy głodu. Dlatego przedstawiamy Wam przepis na przepyszne, niecodziennie śniadanie.
Każdy z nas marzy o posiłkach, które będą smaczne, zdrowe i nie będą tuczyć. Poranne zjedzenie pełnowartościowego posiłku jest bardzo ważne. Dlatego mamy do zaproponowania przepyszne smarowidło do chleba, które uwielbia każdy. Nie wszyscy mają jednak pojęcie o jego właściwościach.
Airfryer, czyli frytownica beztłuszczowa, to prawdziwa kuchenna rewolucja. Choć kojarzymy ją z daniami obiadowymi, świetnie sprawdzi się także przy przygotowywaniu śniadań. Do takich należeć będzie ta prosta postać jajek.
„Udanego poranka życzy owsianka”. To hasło kampanii promocyjnej sprzed lat oddaje dobrze to, jak zdrowe to śniadanie. Oto wersja owsianki dla zabieganych, którzy nie mają akurat czasu… jeść owsianki.
Wędlina to produkt spożywczy, który kupuje wielu z nas. Dobrze pasuje szczególnie do kanapek, a razem z innymi składnikami tworzy pyszną przekąskę. Jednak jest ona świeża tylko przez kilka dni. Na szczęście istnieje kilka wskazówek, które mogą odłożyć w czasie jej zepsucie. Koniecznie sprawdź, o jakie triki chodzi.
Szybkie przekąski to coś, co lubi każdy z nas. W ciągu dnia nie zawsze mamy czas na to, aby przygotować śniadanie, obiad lub kolację, dlatego tego typu smakołyki są zawsze dobrym wyborem. Placki, które zrobicie w mgnieniu oka, są nie tylko smaczne, ale idealnie nadadzą się jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Francisco Rivella żył na tyle długo, by zobaczyć, jak jego dziecko – Nutella – dorasta. I jak schodzi na złą drogę. Jednak jego wynalazek był błyskotliwy i zrobił zasłużoną karierę.
Smażone placki to jeden z naszych ulubionych sposobów na pożywne śniadanie. W tej wersji racuchy takie są bardzo nietypowe. Zawdzięczają to jednemu składnikowi – serkowi wiejskiemu.
Pomysłów na śniadania, kolacje czy przystawki jest mnóstwo. Nic dziwnego, ponieważ są to dania szybkie w przygotowaniu, proste, a do tego oczywiście smaczne. Najważniejsze jest to, aby odpowiednio dobrać składniki i żeby nasz posiłek był nie tylko sycący, ale również pełnowartościowy i zdrowy. Dlatego mamy do zaproponowania przepis na przepyszną przekąskę, idealną na śniadanie.
Chleb w jajku to od lat bardzo pożądana przekąska na śniadanie w naszym kraju. Wyróżnia się przede wszystkim smakiem, ale również prostotą przygotowania. Teraz Tomasz Strzelczyk zaproponował swój własny przepis na to danie, ale w nowej, lepszej wersji. Sprawdźcie sami.
Planując kupno wędliny, często wiemy, którą wybierzemy jeszcze przed wejściem do sklepu. Po prostu mamy swoją sprawdzoną i ulubioną szynkę, która nam smakuje. Jednak zdarza się również tak, że musimy wybrać inną. Warto się nad tym dokładnie zastanowić i wybrać odpowiednią, ponieważ na niektórych może znajdować się dziwny metaliczny połysk. Co to oznacza?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobrze jest wstać rano i zjeść porządny posiłek, aby mieć siłę na dalszą część dnia. Jajecznica to klasyk jeśli chodzi o poranną przekąskę. Co gdyby zrobić ją w innej formie? Np. z wykorzystaniem wrzątku? Jest to świetne rozwiązanie jeśli znudziły nam się klasyczne przekąski zrobione z jajek.
Maślankę zimą pijamy głównie jako dodatek do obiadu, np. sadzonego jajka z ziemniakami, czy do prażuchów. Latem z kolei często przygotowujemy na niej owocowe koktajle. Maślanka z truskawkami w czerwcu smakuje wyśmienicie. Okazuje się jednak, że po produkt ten powinniśmy sięgać codziennie, szczególnie, jeśli ukończymy 50. rok życia.
Płatki śniadaniowe są produktem, po który codziennie sięga wielu Polaków. Teraz ten popularny produkt pod lupę wziął dietetyk Tomasz Wrzosek. Wskazał płatki śniadaniowe, które nie są nasycone cukrem. Sprawdź, czy takie właśnie jadasz.
Oto przepis na białkowe naleśniki. Są bogatsze od tradycyjnych nie tylko w smaku, lecz także co do wartości odżywczych. Nie są natomiast trudniejsze w przygotowaniu.
Główny Inspektorat Sanitarny regularnie bada produkty, które dopuszczone zostały do dystrybucji. Niestety często zdarza się, że produkty, które kupujemy, muszą zostać niezwłocznie wycofane, ponieważ badania wykryły w nich groźne bakterie. Tak też stało się w przypadku popularnego sera.
Słony charakter i wyrazista struktura greckiego sera to świetny sposób na podkręcenie dobrze nam znanej potrawy. W tej postaci pasta z makreli smakuje jak nigdy dotąd.
Jajecznica to klasyka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Na uwagę zasługuje przepis Jakuba Kuronia, który to tradycyjne, śniadaniowe danie przygotowuje z nieco nietypowym dodatkiem. Wypróbuj jego przepis na jajecznicę po góralsku, a z całą pewnością już nigdy nie pomyślisz, aby zrobić ją inaczej.
Każdy z nas ma w kuchni jajka, mleko i banany. Teraz wystarczy tylko połączyć te składniki. Efekt przejdzie nasze najśmielsze oczekiwania. Jedno jest pewne. Będzie szybko i pysznie.
Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.
To chyba najnowszy krzyk mody, jeśli chodzi o śniadania z jajek. Wydawałoby się, że w tej ogranej kategorii nie ma już nic nowego do powiedzenia. Jednak jajka po turecku łamią standardy i podbijają nasze podniebienia.
Jaka jest najlepsza jajecznica? To jajecznica, które dzięki smacznemu dodatkowi nabierze lekkości i kremowego wykończenia. Teraz zrobimy ją w prosty sposób. Warto zastosować proporcje 1:1, a jajecznica z serem wyjdzie, że palce lizać.
Poranna kawa to z pewnością obowiązkowy rytuał wielu z nas. Istnieje wiele rodzajów kaw, a także wiele sposób jej podania. Firmy od wielu lat zaciekle walczą o konsumentów, modyfikując między innymi ceny. Czy to możliwe jednak, żeby istniała kawa, która kosztuje aż 2000 zł za kilogram? Wyjaśniamy, o co chodzi.