Śniadanie stanowi pierwszy z posiłków spożywanych przez ludzi w każdym kręgu kulturowym i cywilizacyjnym – w wielu przypadkach przybierać może formę posiłku uroczystego, lub quasi-rytualnej sekwencji (na przykład codzienne śniadanie rodzinne, spożywane przy wspólnym stole). Z uwagi na opisany charakter śniadania, jego spożycie przypada na godziny poranne lub przedpołudniowe.
Zwykle na śniadanie jemy różne potrawy, właściwe dla tradycji kulinarnej naszego kraju i współgrające z naszymi kubkami smakowymi. Warto jednak pamiętać, że zgodnie z zaleceniami dietetyków śniadanie powinno być obfite, składając się z wielu makroelementów i mikroelementów. Szczególny nacisk należy położyć na węglowodany, stanowiące główne źródło energii dla naszych organizmów.
Najpowszechniejszym z tradycyjnych śniadań w Polsce są otwarte kanapki sporządzane z chleba lub bułek. Na ich treść składają się sery, wędliny lub jajka, często w towarzystwie warzyw (ogórek, pomidor, sałata, etc.), a spoiwo stanowi zwykle masło lub margaryna. Napitek z kolei stanowi kawa, herbata, woda lub inne napoje.
Do innych śniadań popularnych w Polsce zaliczymy takie, jak jajecznica, naleśniki, tosty z jajkiem, a nawet zupa mleczna. W ramach śniadania często spożywa się również owsiankę, płatki z mlekiem czy Muesli.
W pozostałych krajach Europy pieczywo i jajka również stanowią podstawę śniadań – niemniej, w zależności od kraju, śniadanie może zostać ubogacone o produkty właściwe dla lokalnego klimatu czy tradycji. Przykład w tej materii może stanowić Norwegia, gdzie nieodłącznym elementem śniadań jest wędzony łosoś czy norweski brązowy ser. W Szwajcarii z kolei tradycyjne śniadanie nie mogłoby się obejść bez rösti – tradycyjnych, szwajcarskich placków ziemniaczanych.
Charakterystyczny rodzaj śniadania europejskiego stanowi śniadanie angielskie. Jego podstawę stanowią jajka smażone lub jajecznica. Do tego na talerzu zagości bekon, parówki wieprzowe i „white pudding” (rodzaj kaszanki), a także tosty. Śniadanie angielskie wieńczą pomidory, grzyby i fasolka w sosie pomidorowym.
Przygotowując śniadanie warto skupiać się nie tylko na jego składnikach odżywczych, ale także na naszych indywidualnych preferencjach smakowych i różnorodności urozmaicającej wszelkie poranki. Największe pole do eksperymentów pozostawiają kanapki, gdzie nie zawsze ich główny punkt stanowić muszą sery czy wędliny. Warto w tym zakresie pokusić się o domową pastę jajeczną, pastę czosnkową, czy innego rodzaju pożywne smarowidła.
Doskonały pomysł na śniadanie może stanowić omlet, który przygotować możemy na wiele sposobów. Jako przykład warto podać omlet ze szpinakiem, omlet z kurczakiem i brokułami, czy omlet z szynką i warzywami. Na popularności w Polsce zdobywają także nieco bardziej egzotyczne potrawy, takie, jak szakszuka, placki z kaszy kuskus, czy włoskie panini.
Pokaż więcej
Klasyczna jajecznica, choć smaczna i ceniona, zupełnie nie ma szans przy śniadaniu po turecku. Odkryj nowe smaki z przepisem na danie z jajek, a będziesz przyrządzać je bardzo często. Szczególnie że przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i jest bardzo łatwe. Poznaj sposób i zaskocz domowników.
Na śniadanie zrób jajka tak, jak Robert Makłowicz. Z dodatkiem aromatycznego sosu z pomidorów i cebuli, będą smakować jak nigdy przedtem. Jajka w stylu hiszpańskim podbiją podniebienie niejednego smakosza.
Sposób na idealne jajko sadzone? Mikrofalówka! Brzmi to jak bluźnierstwo, ale efekty przekonują nas, że to najprawdziwsza prawda.
Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Często niestety o tym zapominamy, pomijając je lub jedząc cokolwiek w pośpiechu przed wyjściem do pracy. Pomijanie śniadań jest dużym błędem, ponieważ sprzyja tyciu. Ta jajecznica jest błyskawiczna w przygotowaniu, pożywna, a przy tym lekka. Zobaczysz, że kilogramy zaczną lecieć w dół.
Jeśli na śniadanie sięgasz po kanapki, to zrób je z pastą z dyni. Z dodatkiem suszonych pomidorów i czosnku pozwoli Ci pysznie rozpocząć dzień. Ta pasta kanapkowa jest warta przygotowania przez każdego smakosza.
Masz już dość kanapek na śniadanie? W takim razie ten przepis jest właśnie dla ciebie. Poznaj go i przygotuj śniadanie bez chleba. Danie na pewno ci się spodoba i będziesz robiła je prawie każdego poranka. Czytaj dalej, a poznasz wszystkie szczegóły.
Jajecznica jest zawsze dobrym wyborem na śniadanie. Teraz warto przyrządzić ją w sposób francuski. Wyjdzie kremowa i pyszna jak nigdy wcześniej. Jajecznica po francusku stanie się hitem o poranku.
Najlepsze śniadanie to proste śniadanie. Takie właśnie jest to – jajka, chleb, szynka i kilka składników łączą się w niecodziennie wyglądającą i bogatą w smaku kompozycję. Warto spróbować tych prostych zapiekanych jajek.
Co podać na śniadanie? Tu zawsze sprawdzi się pieczywo z pyszną pastą kanapkową. Wyjątkowe smarowidło z jesiennego warzywa doda smak i koloru każdej kanapce.
Masz ochotę na pyszne i szybkie śniadanie? W takim razie zrób pastę jajeczną. Lekka i smaczna sprawdzi się o poranku i zapewni energię na kilka godzin. Polecam ten przepis każdemu.
Co podać na śniadanie? Zawsze przydadzą się jajka. Jednak forma podania zaskoczy i będzie wspaniale smakować. Wypróbuj przepis na pyszne śniadanie z jajek.
Przyrządzanie labneh to prosta czynność, która jogurt zmienia w serek. Ten doskonały śniadaniowy produkt jest delikatny w smaku i odnajduje się w wielu kompozycjach. A przygotowanie go to kwestia kilku ruchów, choć zajmuje nieco czasu.
Choć to jajecznica jest klasycznym daniem na śniadanie, z jajek można przygotować coś znacznie lepszego. Poznaj przepis na jajka, które biją wszystkie inne na głowę. Smak dania spodoba się domownikom na tyle, że teraz będziesz przyrządzać go każdego poranka.
Na śniadanie nie ma nic lepszego niż smaczna i sycąca jajecznica. Nie każdy wie, że to klasyczne danie może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy dodać kilka kropel odpowiedniego soku, a jajka nabiorą odpowiedniej puszystość. Dowiedz się, o jaki składnik chodzi i zaskocz domowników.
Nie wyobrażasz sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki kawy? W takim razie musisz dowiedzieć się, z czym należy ją podawać, aby była jeszcze zdrowsza. Takie połączenie ma wiele cennych dla zdrowia właściwości szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Taką kawę należy pić codziennie.
Na śniadanie często gotowałam jajka. Jednak ostatnio zrobiłam z nich wyjątkową pastę jajeczną. Apetyczne i nieco zaskakujące dodatki sprawiają, że takie śniadanie zjadam ze smakiem. Sama jestem zaskoczona, jak dobrze to wyszło.
Oto przepis na bardzo niecodzienne racuchy. Główną rolę odgrywa w nich dynia – sezonowy przysmak, którego doroczne zatrzęsienie przeżywamy na przełomie października i listopada. Warto cieszyć się nią, póki jest, właśnie dzięki takim recepturom.
Niektórzy przed wyrzuceniem do odpowiedniego pojemnika, myją śmieci. Ma to być rozwiązanie ekologiczne, a w dodatku odciążać pracowników zakładów segregacji śmieci. A co w wypadku folii po parówkach, czy ją też należy umyć? Czytaj dalej, a poznasz odpowiedź.
Co się stanie, gdy włożysz do zamrażarki surowe jajko? Niewiele osób wpadłoby na taki kulinarny eksperyment. Okazuje się jednak, że rezultat może pozytywnie zaskakiwać. Poniżej znajdziesz wszystkie szczegóły na ten temat.
O tym, że kuchnia włoska jest najlepsza na świecie, wiedzą wszyscy. Nie każdy jednak zna ją tyle, aby wiedzieć, że włoskie śniadania również są smaczne. Szczególnie jedno danie, które może konkurować ze znaną nam jajecznicą. Koniecznie wypróbuj przepis, a na pierwszy posiłek nie przygotujesz już nic innego.
Jasiek Kuroń po raz kolejny zachwycił nas wyjątkowym daniem. Pierogi ruskie w jego wydaniu smakują jeszcze lepiej, niż w oryginalnej, tradycyjnej wersji. A wszystko przez 1 składnik dodany do farszu.
Jajka na śniadanie to zwykle dobry pomysł. Teraz mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy, że zrobisz jajka po turecku, a dostarczą smaku i mnóstwa energii tak potrzebnej rano.
Każda owsianka jest świetna na śniadanie. Jednak ta już niemal przesadza. Kilka dodatków sprawia, że kwalifikuje się ona jako superfood.
Naleśniki to jedna z prostszych potraw. Nie zmienia to jednak faktu, że występuje w wielu wariantach. Miłośnicy bardziej puszystej wersji mogą spróbować dodać jeden dodatek.
Popularna mąka do pieczenia wycofywana z Lidla. Sklep apeluje do klientów o zwrot produktu. Przyczyną podjętych działań jest wykryte wysokie stężenie toksyny, która jest bardzo niebezpieczna dla naszego zdrowia.
Od zawsze lubiłam jeść jajka na śniadanie. Nie raz próbowałam przyrządzić jajko w koszulce, ale z marnym skutkiem. W końcu znalazłam patent, który gwarantuje kulinarny sukces. Jajko w koszulce wychodzi tak, jak trzeba.
Jajecznica to jedno z najprostszych, a być może także najpopularniejszych dań świata. Czy ma swój jedynie słuszny przepis? Nie. Czy są metody i składniki, których być w recepturach nie powinno? Być może.
Śniadanie może być nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Warto zrobić je w prosty sposób. Dzięki temu przepisowi na stół każdego smakosza trafi domowy ser. Na ten ze sklepu już nawet nie spojrzysz.