Mazurek czekoladowy
pixabay.com

Mazurek czekoladowy

Kruche ciasto z polewą czekoladową sprawia, że mamy na nie ochotę nie tylko w Wielkanoc. Sprawdź, jak szybko przygotować mazurka na każdą okazję.

Mazurek czekoladowy

Kruche ciasto w połączeniu z polewą czekoladową, bakaliami lub owocami sprawia, że mamy na nie ochotę nie tylko w Wielkanoc. Sprawdź, jak szybko przygotować mazurka na każdą okazję!

Kruche ciasto

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

4 żółtka,
150 g cukru pudru,
400 g mąki pszennej,
250 g masła,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao (opcjonalnie. Kakao zmieni kolor i smak ciasta).

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudru. Dodaj żółtka i miksuj na wysokich obrotach. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao (jeśli robisz ciemny spód).
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na prostokątną blachę lub tortownicę, musi sięgać brzegów blachy.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i piecz 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Teraz przygotuj polewę czekoladową

Składniki na polewę czekoladową:
50 g masła,
100 g gorzkiej czekolady,
50 g cukru pudru
100 g śmietanki 36%.

Masło rozpuść w garnku. Dodaj cukier puder, śmietankę, gotuj na małym ogniu.Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia czekolady.

Ostudzoną polewę delikatnie rozprowadź po cieście. Udekoruj ulubionymi bakaliami, skórką pomarańczową lub owocami.

Smacznego!

Następny artykuł