Smakosze.pl Przepisy Mazurek czekoladowy
pixabay.com

Mazurek czekoladowy

25 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Mazurek czekoladowy

Kruche ciasto w połączeniu z polewą czekoladową, bakaliami lub owocami sprawia, że mamy na nie ochotę nie tylko w Wielkanoc. Sprawdź, jak szybko przygotować mazurka na każdą okazję!

Kruche ciasto

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

– 4 żółtka,– 150 g cukru pudru,– 400 g mąki pszennej,– 250 g masła,– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,– 3 łyżki kakao (opcjonalnie. Kakao zmieni kolor i smak ciasta).

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudru. Dodaj żółtka i miksuj na wysokich obrotach. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao (jeśli robisz ciemny spód).Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj i wyłóż na prostokątną blachę lub tortownicę, musi sięgać brzegów blachy.Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i piecz 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Teraz przygotuj polewę czekoladową

Składniki na polewę czekoladową:– 50 g masła,– 100 g gorzkiej czekolady,– 50 g cukru pudru– 100 g śmietanki 36%.

Masło rozpuść w garnku. Dodaj cukier puder, śmietankę, gotuj na małym ogniu.Następnie dodaj pokrojoną czekoladę i mieszaj do połączenia się wszystkich składników i rozpuszczenia czekolady.

Ostudzoną polewę delikatnie rozprowadź po cieście. Udekoruj ulubionymi bakaliami, skórką pomarańczową lub owocami.

Smacznego!

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy