Te kluski robię z 3 składników i bez mąki. Prościej już się nie da

Szukasz pomysłu na szybki, tani i przede wszystkim smaczny obiad? Przygotuj kluski leniwe bez wyrabiania i bez mąki. Te kluseczki twarogowe smakują wybornie i znikają z talerzy błyskawicznie. Wystarczą tylko 3 podstawowe składniki. Rodzina często będzie prosić o to danie.
Kluski leniwe na obiad. Prościej już się nie da
Kluski leniwe to jedno z dań, które wszyscy doskonale pamiętamy z czasów dzieciństwa. Chętnie też do niego wracamy, ponieważ są świetnym pomysłem na pyszny, tani i szybki obiad. Tradycyjne leniwe przygotowuje się z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto należy wyrabiać, uformować wałek, a następnie kroić na mniejsze porcje.
Przygotowanie klusek leniwych bez mąki jest jeszcze prostsze. Gdy zamienimy mąkę na kaszę mannę, otrzymamy masę, którą możemy uformować w kluseczki błyskawicznie. Obiad dla całej rodziny jest gotowy w dosłownie 10-15 minut.

Przepis na kluski leniwe bez mąki
Kluski leniwe robię z 3 podstawowych składników: twarogu, jajek i kaszy manny. Do masy warto dodać również szczyptę soli i cukier z wanilią, by podkreślić ich smak.
Leniwe bez mąki podaję na dwa różne sposoby. Pierwszy to oczywiście roztopione masło, brązowy cukier i cynamon. Drugi sposób to połączenie kluseczek ze śmietaną i owocami. Każdy rodzaj podania smakuje fantastycznie, a leniwe znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu
- 2 jajka
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- szczypta soli
Do podania:
- masło, brązowy cukier i cynamon lub:
- kwaśna śmietana, brązowy cukier i owoce

Jak zrobić leniwe bez zagniatania i wyrabiania ciasta?
Twaróg rozgnieć widelcem i przełóż do miski. Wbij jajka, wsyp kaszę mannę, sól i cukier. Zagniataj przez chwilę, aż składniki się połączą. Odstaw na 10 minut. Masę nabieraj łyżką, a następnie delikatnie wyrabiaj w rękach. Przygotowane kluseczki przełóż na deskę.
W dużym garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Kluski gotuj we wrzątku przez 2 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Gorąco polecam również zupę z nietypowej kapusty na obiad, a na deser roladę waflową.






































