Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nikt nie robi takich gołąbków, jak Jasiek Kuroń. Niebo na talerzu
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 05.04.2025 12:59

Nikt nie robi takich gołąbków, jak Jasiek Kuroń. Niebo na talerzu

gołąbki przepisu Jaśka Kuronia
Fot. Shutterstock/Kremena Ruseva

Niedawno szukałam pomysłu na rodzinny obiad. Tak właśnie trafiłam na gołąbki przepisu Jaśka Kuronia. Kucharz gołąbki przyrządza inaczej, niż wszyscy, więc postanowiłam ich spróbować. W życiu lepszych nie jadłam. 

Gołąbki przepisu Kuronia polecają się na obiad

Smakoszom Jaśka Kuronia nie trzeba przedstawiać. Kucharz jest częstym gościem w naziemnej telewizji. Działa także w mediach społecznościowych, a dania według jego receptury zachwycają prostotą, nawiązaniem do tradycji i doskonałym smakiem.

Jasiek Kuroń zdradził także przepis na gołąbki. Kucharz przyrządza je jednak nieco inaczej niż wszyscy. Różnica tkwi zarówno w samym sposobie obróbki termicznej, jak i dodatkach. Gołąbki przepisu Kuronia charakteryzuje niepowtarzalny smak. Kucharz piecze je w piekarniku pod przykryciem, a następnie pozwala kapuście mocno się przyrumienić.

Zamiast sosu pomidorowego, Kuroń poleca sos pieczarkowy z dodatkiem koncentratu grzybowego. Kucharz zdradził także świetny sposób na wzmocnienie smaku kapusty. Przed zawinięciem w nią farszu, smaruje liście koncentratem pomidorowym. Gotowe danie to niebo w gębie.

gołąbki.jpg
Fot. Canva
Te kluski robię z 3 składników i bez mąki. Prościej już się nie da

Gołąbki z sosem pieczarkowym przepisu Jaśka Kuronia

Do przygotowania gołąbków potrzebujemy mięsa mielonego najwyższej jakości. Gorąco polecam łopatkę wieprzową. Mięso kupuję w całości, a następnie mielę samodzielnie. Następnie danie przyrządzam dokładnie tak, jak Jasiek Kuroń. Gołąbki smakują po prostu obłędnie.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki na gołąbki:

  • 1 duża biała kapusta
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 3 torebki białego ryżu jaśminowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła 

Składniki na sos:

  • 300 g pieczarek
  • średnia cebula
  • 1 łyżka koncentratu grzybowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • pęczek natki pietruszki
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Jak zrobić gołąbki z piekarnika?

Z kapusty wyjmij głąb i sparz w garnku z osoloną wodą. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Ryż ugotuj na pół miękko w osolonej wodzie. Wyjmij z woreczków i ostudź. Cebule drobno posiekaj i zeszklij na maśle. 

Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj ryż, cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Każdy liść kapusty posmaruj delikatnie przecierem pomidorowym, a następnie dodaj farsz i zawiń. Gołąbki układaj ciasno na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. 

gołąbki.jpg
Fot. Shutterstock

Wlej wodę tak, by przykrywała gołąbki do połowy. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Blaszkę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz przez godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 20-30 minut.

Przygotuj sos: posiekaj drobno cebulę, natkę pietruszki i pokrój pieczarki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki. Oprósz je solą, pieprzem i smaż chwilę. Dodaj natkę pietruszki, koncentrat grzybowy, wymieszaj i smaż kolejne 5 minut. 

Z bulionu odlej 3-4 łyżki. Dodaj do nich mąkę i śmietanę, wymieszaj. Resztę bulionu wlej na patelnię i zagotuj. Następnie wlej śmietanę z mąką. Wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone gołąbki polej sosem i podaj. Smacznego!

Polecamy również roladę z karkówki na Wielkanoc oraz zupę z nietypowej kapusty. Bije na głowę kapuśniak.

gołąbki.jpg
Fot. Canva