Nikt nie robi takich gołąbków, jak Jasiek Kuroń. Niebo na talerzu

Niedawno szukałam pomysłu na rodzinny obiad. Tak właśnie trafiłam na gołąbki przepisu Jaśka Kuronia. Kucharz gołąbki przyrządza inaczej, niż wszyscy, więc postanowiłam ich spróbować. W życiu lepszych nie jadłam.
Gołąbki przepisu Kuronia polecają się na obiad
Smakoszom Jaśka Kuronia nie trzeba przedstawiać. Kucharz jest częstym gościem w naziemnej telewizji. Działa także w mediach społecznościowych, a dania według jego receptury zachwycają prostotą, nawiązaniem do tradycji i doskonałym smakiem.
Jasiek Kuroń zdradził także przepis na gołąbki. Kucharz przyrządza je jednak nieco inaczej niż wszyscy. Różnica tkwi zarówno w samym sposobie obróbki termicznej, jak i dodatkach. Gołąbki przepisu Kuronia charakteryzuje niepowtarzalny smak. Kucharz piecze je w piekarniku pod przykryciem, a następnie pozwala kapuście mocno się przyrumienić.
Zamiast sosu pomidorowego, Kuroń poleca sos pieczarkowy z dodatkiem koncentratu grzybowego. Kucharz zdradził także świetny sposób na wzmocnienie smaku kapusty. Przed zawinięciem w nią farszu, smaruje liście koncentratem pomidorowym. Gotowe danie to niebo w gębie.

Gołąbki z sosem pieczarkowym przepisu Jaśka Kuronia
Do przygotowania gołąbków potrzebujemy mięsa mielonego najwyższej jakości. Gorąco polecam łopatkę wieprzową. Mięso kupuję w całości, a następnie mielę samodzielnie. Następnie danie przyrządzam dokładnie tak, jak Jasiek Kuroń. Gołąbki smakują po prostu obłędnie.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki na gołąbki:
- 1 duża biała kapusta
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 duże cebule
- 3 torebki białego ryżu jaśminowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3-4 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
Składniki na sos:
- 300 g pieczarek
- średnia cebula
- 1 łyżka koncentratu grzybowego
- 100 ml śmietany 18%
- pęczek natki pietruszki
- 200 ml bulionu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Jak zrobić gołąbki z piekarnika?
Z kapusty wyjmij głąb i sparz w garnku z osoloną wodą. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Ryż ugotuj na pół miękko w osolonej wodzie. Wyjmij z woreczków i ostudź. Cebule drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
Do miski przełóż mięso mielone. Dodaj ryż, cebulę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Każdy liść kapusty posmaruj delikatnie przecierem pomidorowym, a następnie dodaj farsz i zawiń. Gołąbki układaj ciasno na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.

Wlej wodę tak, by przykrywała gołąbki do połowy. Dodaj kilka ziaren ziela angielskiego i liście laurowe. Blaszkę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz przez godzinę. Po tym czasie zdejmij folię i dopiekaj kolejne 20-30 minut.
Przygotuj sos: posiekaj drobno cebulę, natkę pietruszki i pokrój pieczarki. Na maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki. Oprósz je solą, pieprzem i smaż chwilę. Dodaj natkę pietruszki, koncentrat grzybowy, wymieszaj i smaż kolejne 5 minut.
Z bulionu odlej 3-4 łyżki. Dodaj do nich mąkę i śmietanę, wymieszaj. Resztę bulionu wlej na patelnię i zagotuj. Następnie wlej śmietanę z mąką. Wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Upieczone gołąbki polej sosem i podaj. Smacznego!
Polecamy również roladę z karkówki na Wielkanoc oraz zupę z nietypowej kapusty. Bije na głowę kapuśniak.






































