Mazurek wielkanocny jajko. Najpiękniejsze ciasto na święta
Mazurek wielkanocny jajko to pomysł na wyjątkowe ciasto w kształcie świątecznej pisanki. Kruche ciasto, słodka masa kajmakowa i dekoracje z bakalii i owoców to świetne połącznie, które skradnie serca wszystkim łasuchom, a przy tym wygląda przepięknie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny jajko.
Mazurek wielkanocny z masą kajmakową to pomysł na wyśmienite, tradycyjne ciasto. Kruchy spód uformuj tak, aby powstał owalny kształt, przypominający jajko. Mazurek udekorowany bakaliami, orzechami i owocami wygląda jak piękna, wielkanocna pisanka.
Kruche ciasto może się wybrzuszyć, dlatego przed pieczeniem wstaw je do lodówki, a następnie nakłuj widelcem już po formowaniu odpowiedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia.
Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto- tu poznasz przepis na mazurek z kremem budyniowym i białą czekoladą .
Przepis na mazurek wielkanocny jajko
Składniki na kruche ciasto:
-
2 jajka ( jedno do ciasta, drugie do wysmarowania mazurka przed pieczeniem)
-
170 g mąki tortowej
-
80 g mąki ziemniaczanej
-
opakowanie cukru wanilinowego
-
50 g cukru
-
szczypta soli
-
150 g masła
Dodatkowo:
-
400 g masy kajmakowej z puszki
-
migdały, bakalie, owoce suszone i kandyzowane do dekoracji
Jak zrobić mazurek wielkanocny jajko?
Mąki przesiej, wsyp do miski, dodaj 1 jajko, szczyptę soli, masło, cukier i cukier wanilinowy i ucieraj do powstania jednolitego ciasta. Całość uformuj w kulę, owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
Kulę wyłóż na stolnicę i rozwałkuj, żeby powstało ciasto w kształcie jajka, brzegi zawiń, żeby powstały wyższe ranty jak do pizzy. Całość nakłuj widelcem, wysmaruj rozmąconym jajkiem, przełóż na dużą blachę z papierem do pieczenia. Piecz około 15-20 minut w 200 stopniach.
Mazurek wyjmij z piekarnika i ostudź. Całą, zamkniętą puszkę masy kajmakowej włóż do garnka z ciepłą wodą i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, żeby masa stała się płynna, następnie przełóż ją na chłodne już ciasto.
Źródło zdjęcia: canva/Polina Tankilevitch Mazurek jajko udekoruj owocami suszonymi, kandyzowanymi i innymi bakaliami w taki sposób, żeby powstały wzory przypominające wielkanocne pisanki. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby kajmak stężał, smacznego.