Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Miękkie i soczyste żeberka w piwie – przepis idealny
Martyna Kucharczyk
Martyna Kucharczyk 25.03.2022 22:45

Miękkie i soczyste żeberka w piwie – przepis idealny

Miękkie i soczyste żeberka w piwie – przepis idealny
pixabay.com

Przepis na żeberka w piwie

Do wykonania posiłku polecamy wybrać grube i mięsne żeberka, ale nie tłuste. W zależności od upodobań, dzielimy je na nieduże, składające się z 2 kości kawałki lub spore, konkretne żebra. My polecamy te pierwszą opcję. Kolejna kwestia to sposób przygotowania. Możemy je udusić w garnku lub upiec w piekarniku. Zalecamy jednak wybrać garnek, ponieważ wtedy mięso zrobi się wyjątkowo miękkie i soczyste. Koniec końców wszystko zależy od waszych własnych preferencji. W obu wersjach danie będzie pyszne. Piwo bowiem nada żeberkom aromatu i smaku, a pod wpływem wysokiej temperatury wyparuje i zupełnie nie będzie go czuć w domu.

Składniki na 4 porcje

- 1 kg żeberek- sól- pieprz- 1/3 szklanki mąki pszennej- 2 łyżki oleju rzepakowego- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1/3 pora- 1 małe piwo (330 ml)- 1 łyżka sosu sojowego- 1 łyżeczka sosu worcestershire- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki- szczypta cukru- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

Żeberka kroimy na kawałki z dwiema lub trzema kostkami. Doprawiamy je solą, pieprzem i obtaczamy w mące. Następnie wlewamy do dużego garnka półtorej łyżki oleju i rozprowadzamy po całym dnie. Rozgrzewamy olej na średnim ogniu i dodajemy nasze żeberka. Obsmażamy je z obu stron. Robimy to w sumie przez 8 minut. Gotowe żeberka wyjmujemy na talerz.

Do garnka wlewamy pozostały olej i wrzucamy posiekaną w drobne kostki cebulę. Smażymy przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy pokrojonego pora oraz starty i zmiażdżony czosnek. Dalej smażymy, co jakiś czas mieszając. Po mniej więcej 10 minutach wkładamy z powrotem żeberka i zaczynamy zwiększać ogień, stopniowo wlewając przy tym piwo. Później dodajemy sos sojowy oraz sos worcestershire, a także pokrojone w paseczki papryki. Posypujemy wszystko cukrem. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę. Gotowe mięso powinno być miękkie i delikatnie odchodzić od kości. Na koniec całość posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Zagotowujemy przez 3 minuty.

Gotowe danie możemy podawać z ziemniakami z wody lub pieczonymi. Sprawdzi się tu także ryż. Idealnie dopasują się również surówka z kiszonej kapusty lub sałatka z buraków i papryki. Obie można wykonać samemu!

Przygotowanie surówek do żeberek

Na pewno surówka z kiszonej kapusty często gości na waszych stołach. My proponujemy jej wersje z marchewką i cebulką. Będzie ona nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa. Najpierw bierzemy kiszoną kapustę i płuczemy ją w zimnej wodzie. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru kwasu. Później siekamy tak, aby kawałki były mniejsze i łatwiejsze w spożyciu. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy ją do kapusty. Na koniec drobno siekamy cebulę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Zeszkloną dodajemy do surówki. Całość możemy przyprawić pieprzem i solą według uznania.

Kolejny dodatek, który możecie zrobić to sałatka z buraków i papryki. Bierzemy około 5 małych buraków i myjemy oraz gotujemy je razem ze skórką tak długo, aż staną się miękkie. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy, a paprykę kroimy w drobną kostkę.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Wystarczy, że wlejemy jedną szklankę wody, cukru, oleju oraz ¼ octu do dużego garnka. Potem wsypujemy 2 łyżki soli. Taką zalewę zaczynamy gotować na średnim ogniu. Po 5 minutach dorzucamy paprykę oraz cebulę, a po kolejnych pięciu dokładamy buraczki. Gotujemy wszystko razem jeszcze przez 15 minut.

Całość wlewamy do wyparzonych słoików. Natychmiast mocno zamykamy i pasteryzujemy przez 15 minut. Jeśli jednak zamierzacie zjeść sałatkę od razu, to nie musicie jej pasteryzować. Możecie zajadać ją z żeberkami tuż po przygotowaniu.

Smacznego!

Tagi: