Smakosze.pl Przepisy Muffiny z rabarbarem: słodko-kwaśne niebo w gębie
Pixabay.com

Muffiny z rabarbarem: słodko-kwaśne niebo w gębie

25 marca 2022
Autor tekstu: Hoff Emil

Muffiny z rabarbarem: dla kogo?

Muffiny z rabarbarem przypadną do gustu każdemu, kto lubi słodko-kwaśne smaki i aromaty. Przepis sugeruje użycie mąki pszennej, ale można ją zamienić na bezglutenową i w ten sposób uczynić muffiny z rabarbarem przyjaznymi dla osób uczulonych na gluten.

Muffiny z rabarbarem: na jaką okazję?

Muffiny z rabarbarem to świetny poczęstunek dla dzieci, a także na spotkanie rodzinne i imprezę ze znajomymi. Sprawdzają się zwłaszcza wiosną i latem, kiedy ich lekko kwaśny smak zdaje się orzeźwiać i odświeżać.

Muffiny z rabarbarem: ile kalorii?

Muffiny z rabarbarem są dość kaloryczne – zawierają przecież sporo cukru, opcjonalnie także tłusty twaróg. Dokładna ilość kalorii zależy od rodzaju i proporcji użytych składników, a także ilości pochłoniętych babeczek.

Można nieco zbić kalorie, rezygnując z serowego nadzienia z twarogiem i używając oleju roślinnego zamiast masła. Niestety, osoby na diecie muszą ściśle ograniczyć ilość spożywanych muffinów z rabarbarem.

Muffiny z rabarbarem: trudność

Muffiny z rabarbarem to smakołyk łatwy do wykonania. Wymagają tylko podstawowych kuchennych narzędzi i umiejętności, w tym obsługi piekarnika.

Obserwuj nas w
autor
Hoff Emil

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy