Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja mama je tę zupę i chudnie. Jest tak pyszna, że polubiła ją cała rodzina
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 13.04.2025 17:33

Moja mama je tę zupę i chudnie. Jest tak pyszna, że polubiła ją cała rodzina

Zupa
fot. You Tube/Leckere Suppe

Zupa to klasyczny przysmak, który serwowany jest na obiad w Polsce. Istnieje wiele przepisów na to danie, w których najważniejszy jest przede wszystkim smak. Co gdyby jednak zwrócić uwagę jeszcze na kwestię odchudzania? Jeśli marzycie o tym, aby zrzucić zbędne kilogramy, to musicie mieć ten przepis w swoim jadłospisie. 

Jakie zupy na odchudzanie?

Zupa to świetny materiał na obiad. Jest prosta, smaczna i szybka w przygotowaniu. Ponadto często jest najzwyczajniej w świecie tania. Jeśli zależy Wam również takich czynnikach jak odchudzanie, to mamy dla Was dobrą wiadomość. Istnieją przepisy na zupy, które przeznaczone są dla osób walczących o wymarzoną sylwetkę. 

Dobry wyborem w takie sytuacji będzie krem z buraków i kozieradki, ponieważ zahamuje on Wasz apetyt. Z kolei jeśli jesteście na diecie ketogenicznej, to świetnym wyborem będzie zupa pieczarkowa z kurczakiem

Smak i wartości odżywcze są bardzo ważne. Dlatego polecamy przygotować zupę warzywną z pieczarkami, która przyspieszy spalanie tłuszczu. Przepis jest banalny. 

Kilka smakowitych pieczarek
Fot. Canva/PublicDomainPictures
Nowość w Dino. Polacy oszaleli na punkcie tych produktów

Zupa na odchudzanie

Taka zupa podbije nie tylko Wasze podniebienia, ale również zadba o odpowiednie spalanie tłuszczu. do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • seler
  • por
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ziemniak
  • 5 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól 
  • pieprz 
  • papryka słodka mielona
  • pietruszka

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować zupę spalającą tłuszcz?

Taka zupa warzywna jest idealna dla osób, które chcą schudnąć

W pierwszej kolejności w rozgrzanym garnku smażymy pokrojoną w piórka cebulę oraz seler, który należy wcześniej pokroić w drobną kostkę. Całość mieszamy. 

Po chwili kroimy por w cienkie i małe paski i również wrzucamy do garnka. W kolejnej części gotowania dorzucamy również pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę i ziemniaka. Całość mieszamy od czasu do czasu. Po chwili przykrywamy przykrywka i gotujemy przez 10 minut na średnim ogniu

Zupa w trakcie gotowania
Fot. YouTube/leckere Suppe

Po tym czasie wlewamy do garnka z warzywami litr wody i ponownie gotujemy pod przykryciem przez 10 minut

W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. dodajemy również sól, pieprz, paprykę słodka mielona i mieszamy. 

Zupę możemy opcjonalnie odrobinę zblendować. Następnie dodajemy przesmażone na patelni pieczarki. Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki. 

Tak przygotowaną zupę podajemy ze świeżym pieczywem

Sprawdź przepis na pyszny kapuśniak z młodej kapusty. Zobacz, jak odpowiednio gotować białą kiełbasę

Zupa warzywna z pieczarkami na odchudzanie
Fot. YouTube/leckere Suppe