Wbij jajka do truskawek i rozgnieć widelcem. Ten deser to hit w moim domu

Prawie każdy uwielbia zjeść coś słodkiego od czasu do czasu. Nie ma co sięgać po gotowe słodycze, które zawierają mnóstwo chemii i pustych kalorii. Dobrym pomysłem jest zrobienie deseru samodzielnie. Poniżej zdradzam hit, który w moim domu robi furorę.
Deser z truskawek
Już niedługo zacznie się sezon na truskawki. Oczywiście w sklepach dostępne są obecnie truskawki mrożone lub pochodzące z ciepłych krajów - łatwo więc się w nie zaopatrzyć nawet poza sezonem.
Wraz z jajkami jestem w stanie zrobić z nich prawdziwe arcydzieło. Nie potrzeba do tego deseru dużo, poza odrobiną czasu i kilku dodatkowych składników. Efekt jest przebojowy, cała moja rodzina to uwielbia.

Placuszki z truskawek
Przepis na placuszki truskawkowe mam z kanału Gotowanie dla mojej żony na YouTube, skąd pochodzi również część ilustracji. Receptura jest banalna, łatwa do zapamiętania i przede wszystkim błyskawiczna w przygotowaniu. Poniżej dokładnie wszystko opisuje.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Składniki:
- 20 truskawek
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 7 łyżek mąki
- sól
- masło

Przepis na placuszki z truskawek
Gotowanie zaczynam od umycia jajek oraz truskawek. Z truskawek odrywam również szypułki. Owoce przekładam do miski i rozgniatam je dokładnie widelcem, aż stworzą jednolitą masę.
Wbijam do nich jajka i dobrze mieszam. Mąkę przesiewam bezpośrednio do miski i energicznie mieszam trzepaczką, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dosypuję sodę wraz z odrobiną soli i mieszam ostatni raz.

Na patelni roztapiam masło na średnim ogniu. Wylewam porcje ciasta i smażę placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki najczęściej podaję z pokrojonymi drobno truskawkami, bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Smacznego.






































