Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wbij jajka do truskawek i rozgnieć widelcem. Ten deser to hit w moim domu
Adam Moskal
Adam Moskal 13.04.2025 13:26

Wbij jajka do truskawek i rozgnieć widelcem. Ten deser to hit w moim domu

truskawki i jajka
Fot. YouTube/ Gotowanie dla mojej żony

Prawie każdy uwielbia zjeść coś słodkiego od czasu do czasu. Nie ma co sięgać po gotowe słodycze, które zawierają mnóstwo chemii i pustych kalorii. Dobrym pomysłem jest zrobienie deseru samodzielnie. Poniżej zdradzam hit, który w moim domu robi furorę.

Deser z truskawek

Już niedługo zacznie się sezon na truskawki. Oczywiście w sklepach dostępne są obecnie truskawki mrożone lub pochodzące z ciepłych krajów - łatwo więc się w nie zaopatrzyć nawet poza sezonem.

Wraz z jajkami jestem w stanie zrobić z nich prawdziwe arcydzieło. Nie potrzeba do tego deseru dużo, poza odrobiną czasu i kilku dodatkowych składników. Efekt jest przebojowy, cała moja rodzina to uwielbia.

Truskawki.jpg
Fot. Canva
Trzymasz pomidory w lodówce? Poważny błąd, nigdy tak nie rób

Placuszki z truskawek

Przepis na placuszki truskawkowe mam z kanału Gotowanie dla mojej żony na YouTube, skąd pochodzi również część ilustracji. Receptura jest banalna, łatwa do zapamiętania i przede wszystkim błyskawiczna w przygotowaniu. Poniżej dokładnie wszystko opisuje. 

Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.

Składniki:

  • 20 truskawek
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 7 łyżek mąki
  • sól
  • masło
Placuszki.jpg
Fot. YouTube/ Gotowanie dla mojej żony

Przepis na placuszki z truskawek

Gotowanie zaczynam od umycia jajek oraz truskawek. Z truskawek odrywam również szypułki. Owoce przekładam do miski i rozgniatam je dokładnie widelcem, aż stworzą jednolitą masę. 

Wbijam do nich jajka i dobrze mieszam. Mąkę przesiewam bezpośrednio do miski i energicznie mieszam trzepaczką, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Dosypuję sodę wraz z odrobiną soli i mieszam ostatni raz.

Placuszki (2).jpg
Fot. YouTube/ Gotowanie dla mojej żony

Na patelni roztapiam masło na średnim ogniu. Wylewam porcje ciasta i smażę placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki najczęściej podaję z pokrojonymi drobno truskawkami, bitą śmietaną i sosem czekoladowym. Smacznego.

Placuszki (1).jpg
Fot. YouTube/ Gotowanie dla mojej żony