Najlepsze, co podasz na wielkanocny obiad. Danie od Okrasy będzie hitem

Zapomnij o kurczaku, indyku, czy schabie na Wielkanoc. Na uroczysty, świąteczny obiad przygotuj danie, które zachwyci całą rodzinę. Tym bardziej, że nie jada się już go tak często, jak kiedyś. Gęś pieczona, bo o niej mowa, przyrządzona według przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych.
Gęsina w sam raz na Wielkanoc
Karol Okrasa uwielbia eksperymentować w kuchni i łączyć nieoczywiste smaki, tworząc fantastyczne dania. Tym razem przyszedł czas na gęsinę. Pieczone mięso według jego receptury dosłownie rozpływa się w ustach i będzie hitem na świątecznym stole. To najlepsze, co możesz podać rodzinie na obiad na Wielkanoc.
Karol Okrasa postanowił przypomnieć nasze tradycyjne, polskie dania i przyrządzić gęś pieczoną w nowej odsłonie. Oczywiście nie zabrakło tutaj soczystych jabłek, aromatycznego czosnku i świeżych ziół. Okrasa dodał jednak także inne przyprawy, które doskonale łączą się z delikatnym, soczystym mięsem. Przepis Karola Okrasy wykorzystany w artykule pochodzi z kanału KuchniaLidla.pl na YouTube.

Pieczona gęś na Wielkanoc przepisu Karola Okrasy
Jak wspomniał Karol Okrasa, gęś doskonale łączy się z owocami. Smak delikatnego mięsa dodatkowo podkreślimy tutaj czosnkiem, świeżym tymiankiem, a także przyprawami, jak imbir, cynamon i goździki. Tak przygotowana gęsina będzie hitem na wielkanocnym stole.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 1 gęś o wadze około 4 kg
- 1 kg jabłek
- 1 pęczek świeżego tymianku
- 1 główka czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 laski cynamonu
- 10 goździków
- 1 szklanka wody
Składniki na pastę z czosnku i majeranku:
- 8 g suszonego majeranku
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Jak przygotować pieczoną gęsinę?
Na początku przygotuj nadzienie. Jabłka ze skórką pokrój w ćwiartki. Przełóż do miski. Dodaj całe gałązki tymianku. Całą główkę czosnku pokrój razem z łupinami na większe kawałki. Wysp do miski. Dodaj pokrojony w plastry imbir. Wlej miód, olej, wymieszaj.
Przygotuj pastę czosnkowo- majerankową: 2 ząbki czosnku drobno posiekaj. Oprósz całość solą i rozetrzyj nożem lub moździerzu razem z majerankiem i olejem. Gęś wyjmij z lodówki, by miała temperaturę pokojową.
Do środka gęsi wkładaj przygotowane jabłka z czosnkiem. Dodaj również całe laski cynamonu. Nadzienia w gęsi musi być dużo. Całe mięso z wierzchu natrzyj przygotowaną pastą czosnkowo- majerankową.
Mięso przełóż do dużego naczynia żaroodpornego lub do gęsiarki, czyli naczynia żeliwnego do pieczenia gęsi. Obłóż pozostałymi jabłkami i wsyp goździki. Wlej wodę i przykryj naczynie. Wstaw do nagrzanego do 130 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół. Piecz 5,5- 6 godzin.
Pieczona gęś doskonale smakuje podana np. z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.
Na Wielkanoc polecamy również wyśmienite pierogi oraz terrinę przepisu Remigiusza Rączki.






































