Smakosze.pl Przepisy Muszle makaronowe zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym
pixabay

Muszle makaronowe zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym

25 marca 2022
Autor tekstu: Kramarczyk Dominika

Smaki, które świetnie się ze sobą komponują to ser, sos i makaron. Wariacji na temat tego zestawienia jest wiele, jednak tradycyjna wersja dania urzeka niezależnie od szerokości geograficznej. Kiedy na talerzu znajdą się muszle makaronowe zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym, po prostu wiesz, że czeka Cię smaczny obiad.

Muszle makaronowe zapiekane z mozzarellą w sosie pomidorowym — lista zakupowa

Muszle nadziewane mozzarellą to prosty przepis, z którym nie będziesz mieć najmniejszego problemu. Pamiętaj, że podany sposób przygotowania może być bazą. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać do niego składniki, które najbardziej lubisz. Boczek pokrojony w kostkę, orzechy, dynia (w wersji na słodko) to dobry pomysł na smaczny lunch.

Składniki makaronu:

Farsz do muszli :

  • 25 sztuk dużych muszli (nie używaj makaronu muszelek, w sklepie szukaj conchiglione),

  • 200 ml bulionu,

  • 1 opakowanie kuleczek mozzarelli,

  • 1 opakowanie tartej mozzarelli,

  • 1 opakowanie sera ricotta,

  • 1 puszka pomidorów (całych, bez skórki),

  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 1 cebula,

  • Pół marchewki,

  • Szpinak baby,

  • Świeża bazylia,

  • Masło,

  • Szczypta soli, pieprzu i włoskich ziół.

Conchiglione (czyli makaronowe muszle):

  • 250 g pszennej mąki,

  • Szczypta soli,

  • 3 żółtka jajka.

Nasz przepis jest zarówno dla osób, które spieszą się z obiadem, jak i tych, które lubią wyrabiać makaron do faszerowania szpinakiem i serem samodzielnie. Pierwsza wersja (z produktem sklepowym) jest błyskawiczna w przygotowaniu i nie zabierze Ci więcej niż 20 min. Druga wymaga czasu spędzonego w kuchni. Decyzja, który rodzaj makaronu ze szpinakiem i serem wybierzesz, należy do Ciebie.

Muszle zapiekane z mozzarellą — jak przygotować?

Najpierw omówimy sposób błyskawiczny, czyli przepis z użyciem sklepowego makaronu. Muszle zapiekane z mozzarellą mogą mieć dowolny farsz, pod warunkiem, że dodasz do niego kuleczkę mozzarelli. My wybraliśmy ser ricotta (możesz zamienić na słony ser feta) i szpinak blanszowany. Szpinak z niewielką ilością wody i posiekanym ząbkiem czosnku zblanszuj w garnku na małym ogniu. Dodaj do ricotty. Dopraw do smaku. Jeśli wybierzesz ser feta, rozdrobnij go najpierw widelcem.

Sos pomidorowy jest niezbędny w przygotowaniu muszli nadziewanych mozzarellą. Posiekaj czosnek i wrzuć go na masło. Im mniejszy ogień, tym czosnek wolniej i skuteczniej uwalnia swój smak. Kiedy się lekko zeszkli, dodaj cebulę oraz startą marchewkę. Kiedy warzywa będą w pełni szkliste, dolej zawartość puszki z pomidorami i dopraw łyżką koncentratu pomidorowego. Dodaj bulion oraz przyprawy do smaku. Kiedy sos przejdzie smakiem składników, możesz go lekko zblendować, a następnie przelać do brytfanki.

Muszle nadziewane serem i szpinakiem ułóż w przygotowanej brytfance i oprósz startą mozzarellą. Piecz przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (bez termoobiegu).

Muszle w sosie — czy mają być al dente?

Conchiglione ugotuj tak, aby były al dente. Możesz to zrobić w wodzie lub przygotowanym wcześniej bulionie, aby nabrały niepowtarzalnego smaku. Czy znasz powód gotowania makaronu al dente? Włosi wcale nie są smakoszami chrupiącej, niedogotowanej pasty. Półtwardy makaron „wsysa” sos, który znajduje się na talerzu, tym samym zyskując na smaku i soczystości. Makaron muszle podany na lunch w żadnym wypadku nie może być twardy.

Jeśli pokusisz się o makaron zrobiony własnoręcznie, przepis jest niezwykle prosty. Usyp górkę z mąki pszennej i zrób w środku wgłębienie. Wlej do niego 2 żółtka z jajka i delikatnie przysyp mąką. W trakcie rozrabiania ciasta zdecyduj, czy potrzebujesz 3-go żółtka. Kiedy masa będzie gotowa, owiń ją woreczkiem lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na 20 min. Po tym czasie możesz zacząć formować łódeczki (lub inaczej muszelki). Pamiętaj, że makaron conchiglione powinien być nieco grubszy, aby utrzymać farsz.

Muszle zapiekane z mozzarellą — sposób podania

Conchiglione zapieczone w sosie podawaj w głębszym talerzu, w towarzystwie świeżej bazylii. Aby w pełni poczuć włoski klimat, przygotuj lekkie białe wino w kieliszkach. Bon appetit!

Obserwuj nas w
autor
Kramarczyk Dominika

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy