Smakosze.pl Przepisy Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku
canva/czarny_bez

Najlepsza, domowa karpatka krok po kroku

20 września 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Karpatka to delikatne ciasto połączone z masą budyniową i posypane cukrem pudrem. Jej cechą charakterystyczną jest ciasto, które pod wpływem temperatury wybrzusza się, tworząc góry i doliny przypominające polskie pasmo górskie. Karpatka jest wyjątkowo delikatna i smaczna, a masa budyniowa sprawia, że blacha znika w ciągu jednego dnia.

Karpatka, mimo, iż posiada proste składniki, jest ciastem dość wymagającym. Do powstania pofałdowanego wierzchu wypieku, niezbędne jest sparzenie ciasta . Dokładne wymieszanie masy sprawi, że ciasto będzie pulchne i łatwiej się pofaluje.

Najważniejszym warunkiem powstania gór i dolin jest zachowanie odpowiedniej temperatury. Po upieczeniu karpatka musi ostygnąć bez otwierania drzwi piekarnika . Gwałtowny spadek temperatury sprawi, że nawet najbardziej starannie przygotowane ciasto opadnie.

Przepis na najlepszą, domową karpatkę krok po kroku

Ciasto:

  • szklanka wody

  • 150 g masła lub margaryny

  • szklanka mąki pszennej

  • 5 jajek

  • szczypta soli i proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka

  • 250-300 g masła

  • 3/4 szklanki cukru

  • 4 duże łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

  • 2 żółtka

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Jak przygotować najlepszą, domową karpatkę?

Zagotuj wodę z margaryną, następnie dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką przez 2-3 minuty, do powstania gładkiej masy i odstaw do wystygnięcia. Następnie, stale miksując, dodaj szczyptę soli, proszku do pieczenia oraz wbijaj po jednym jajku.

Ciasto podziel na dwie części i każdą z nich wyłóż na blachę o wymiarach 35x24 cm. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 30 minut.

Przygotuj masę budyniową: 2 szklanki mleka zagotuj z cukrem, resztę mleka wymieszaj z żółtkami, mąką i cukrem wanilinowym. Następnie dodaj masę do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie gęsty, waniliowy budyń. Przestygniętą masę zmiksuj z masłem.

Powstałe dwa blaty ciasta przełóż masą budyniową i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Przed podaniem posyp karpatkę cukrem pudrem.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy