Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na niezapomniane baletki
Ciastka baletki są przepyszne
Instagram / @born_in_the_prl

Najlepszy przepis na niezapomniane baletki

14 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.

Ciastka baletki rodem z dawnych lat

Dawniej frykasy takie jak ciastka uchodziły za coś wyjątkowego. Wybór rodzajów łakoci był ograniczony i musieliśmy zadowolić się tym, co jest dostępne. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na kultowy galaretkowiec . Dziś sięgniemy po ciastka baletki.

Ciastka baletki kojarzy niemal każdy. Dwa kawałki biszkoptu obsypanego makiem, a pomiędzy nimi smakowita marmolada. Bez wątpienia taki specjał nawet dziś może sprawić, że serce niejednego smakosza zacznie bić szybciej .

Pyszne ciastka z pewnością marzą się niejednemu wielbicielowi słodyczy. Baletki są bardzo proste w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z przepisem na ten fantastyczny deser. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 90 g cukru

  • 80 g mąki pszennej

  • 30 g suchego maku

  • 4 jajka

  • marmolada

  • odrobina soli

(Canva / A_Lein)

Ciastka baletki wzbudzają nostalgię

Na początku białka oddzielamy od żółtek. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę . Gdy już to nastąpi, dodajemy do nich stopniowo cukier, cały czas intensywnie mieszając. Możemy wykorzystać w tym zadaniu mikser.

Pianę wzbogacamy o żółtka. Należy robić to stopniowo. Powinniśmy otrzymać masę, która utrzymuje kształt, jaki jej się nada. Mąkę przesiewamy powoli do jajecznej mieszanki, najlepiej partiami. Wszystko starannie mieszamy tak, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto .

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy niewielkie biszkopty na blachę wyścieloną papierem do pieczenia . Z wierzchu posypujemy je makiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać około 15 minut.

Upieczone biszkopty po ostygnięciu łączymy ze sobą przy użyciu marmolady. Taki specjał z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią dawne smaki. Godny uwagi jest także przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl