Najlepszy przepis na niezapomniane baletki
Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.
Ciastka baletki rodem z dawnych lat
Dawniej frykasy takie jak ciastka uchodziły za coś wyjątkowego. Wybór rodzajów łakoci był ograniczony i musieliśmy zadowolić się tym, co jest dostępne. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na kultowy galaretkowiec . Dziś sięgniemy po ciastka baletki.
Ciastka baletki kojarzy niemal każdy. Dwa kawałki biszkoptu obsypanego makiem, a pomiędzy nimi smakowita marmolada. Bez wątpienia taki specjał nawet dziś może sprawić, że serce niejednego smakosza zacznie bić szybciej .
Pyszne ciastka z pewnością marzą się niejednemu wielbicielowi słodyczy. Baletki są bardzo proste w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z przepisem na ten fantastyczny deser. Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
90 g cukru
-
80 g mąki pszennej
-
30 g suchego maku
-
4 jajka
-
marmolada
-
odrobina soli
(Canva / A_Lein)
Ciastka baletki wzbudzają nostalgię
Na początku białka oddzielamy od żółtek. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę . Gdy już to nastąpi, dodajemy do nich stopniowo cukier, cały czas intensywnie mieszając. Możemy wykorzystać w tym zadaniu mikser.
Pianę wzbogacamy o żółtka. Należy robić to stopniowo. Powinniśmy otrzymać masę, która utrzymuje kształt, jaki jej się nada. Mąkę przesiewamy powoli do jajecznej mieszanki, najlepiej partiami. Wszystko starannie mieszamy tak, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto .
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy niewielkie biszkopty na blachę wyścieloną papierem do pieczenia . Z wierzchu posypujemy je makiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać około 15 minut.
Upieczone biszkopty po ostygnięciu łączymy ze sobą przy użyciu marmolady. Taki specjał z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią dawne smaki. Godny uwagi jest także przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis