Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na niezapomniane baletki
Instagram / @born_in_the_prl

Najlepszy przepis na niezapomniane baletki

14 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że ciasta baletki dla znacznej części smakoszy są smakołykiem, który kojarzy się z beztroskimi czasami dzieciństwa. Smak dawnych lat może do nas powrócić. Wystarczy skorzystać z niezawodnego przepisu na ciastka baletki.

Ciastka baletki rodem z dawnych lat

Dawniej frykasy takie jak ciastka uchodziły za coś wyjątkowego. Wybór rodzajów łakoci był ograniczony i musieliśmy zadowolić się tym, co jest dostępne. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie na kultowy galaretkowiec . Dziś sięgniemy po ciastka baletki.

Ciastka baletki kojarzy niemal każdy. Dwa kawałki biszkoptu obsypanego makiem, a pomiędzy nimi smakowita marmolada. Bez wątpienia taki specjał nawet dziś może sprawić, że serce niejednego smakosza zacznie bić szybciej .

Pyszne ciastka z pewnością marzą się niejednemu wielbicielowi słodyczy. Baletki są bardzo proste w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z przepisem na ten fantastyczny deser. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 90 g cukru

  • 80 g mąki pszennej

  • 30 g suchego maku

  • 4 jajka

  • marmolada

  • odrobina soli

(Canva / A_Lein)

Ciastka baletki wzbudzają nostalgię

Na początku białka oddzielamy od żółtek. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę . Gdy już to nastąpi, dodajemy do nich stopniowo cukier, cały czas intensywnie mieszając. Możemy wykorzystać w tym zadaniu mikser.

Pianę wzbogacamy o żółtka. Należy robić to stopniowo. Powinniśmy otrzymać masę, która utrzymuje kształt, jaki jej się nada. Mąkę przesiewamy powoli do jajecznej mieszanki, najlepiej partiami. Wszystko starannie mieszamy tak, aby składniki się połączyły w jednolite ciasto .

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Wyciskamy niewielkie biszkopty na blachę wyścieloną papierem do pieczenia . Z wierzchu posypujemy je makiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczenie powinno trwać około 15 minut.

Upieczone biszkopty po ostygnięciu łączymy ze sobą przy użyciu marmolady. Taki specjał z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią dawne smaki. Godny uwagi jest także przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy