Smakosze.pl
Galaretkowiec w przepysznej odsłonie

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Marioli

Przepis na galaretkowiec

28 Lutego 2021

(Ostatnia zmiana: 6 Maja 2021)

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowity galaretkowiec potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Okazuje się, że z łatwością możemy przygotować deser we własnej kuchni. Wystarczy sięgnąć po prostą recepturę. Smakołyk z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom łakoci.

Galaretkowiec jest wyjątkowym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wiele osób kojarzy ten smakołyk z czasami dzieciństwa i sama myśl o nim wywołuje nostalgię. Pyszny galaretkowiec idealnie sprawdzi się w roli deseru.

Kultowy galaretkowiec podbije serca najbliższych

Galaretkowiec należy do grona łakoci, które wyglądają niezwykle kusząco. Jego walory smakowe stanowią nie lada pokusę nawet dla najbardziej wymagających smakoszy, którzy gustują w swojskich smakołykach. Z pewnością zainteresuje ich również przepis na blok czekoladowy.

W sieci można natknąć się na wiele receptur na galaretkowiec. Dziś sięgniemy po tą, która została opublikowana przez Justynę Dragan, na jej stronie internetowej. Podobny przepis można znaleźć również na YouTube na kanale Kuchnia Marioli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.

Galaretkowiec w tej odsłonie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, które potrafią wprawić kubki smakowe w stan ekstazy. Specjał nie wymaga wiele pracy i dobrze sprawdzi się w przypadku braku czasu na większe przygotowania.

Zanim zaczniemy przyrządzać nasz galaretkowiec, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Żaden z nich nie powinien wywoływać większego zaskoczenia. Co dokładnie będzie nam potrzebne do zrobienia obłędnego deseru?

  • 3 opakowania galaretek o różnych kolorach

  • 900 ml gorącej wody

  • 100 ml zimnej wody

  • 600 g jogurtu greckiego

  • 200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%

  • 50 g cukru pudru

  • 30 g żelatyny w proszku

Pyszny galaretkowiec jest prosty w przygotowaniu

Najpierw każdą z galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Powinny być umieszczone w osobnych naczyniach. Po ostygnięciu wstawiamy je do lodówki. Kiedy stężeją, kroimy galaretki w kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą

Mieszankę żelatyny z wodą po 2 minutach podgrzewamy. Nie możemy jej zagotować. Gdy się rozpuści, odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec wzbogacamy ją o cukier puder oraz jogurt. Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami mieszanki. Trzeba to zrobić energicznie. Kiedy otrzymamy jednolitą masę, dodajemy pozostałą część śmietany z dodatkami.

Galaretkowiec jest już prawie gotowy. Masę śmietanową z żelatyną mieszamy z pokrojonymi galaretkami. Wszystko przekładamy do foremki na babkę. Najlepiej, jeśli będzie miała pojemność 3 litrów. Całość wstawiamy do lodówki. Galaretkowiec musi stężeć. 

Gotowy galaretkowiec możemy z łatwością wyjąć z foremki, jeśli zanurzymy ją na kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Pamiętajmy, by robić to górą do dołu. Warto również sięgnąć po przepis na sernik od siostry Anastazji. Poniżej możesz znaleźć nagranie prezentujące proces przygotowywania galaretkowca. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: justynadragan.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefined

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >