Przepis na galaretkowiec
Galaretkowiec jest wyjątkowym specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Wiele osób kojarzy ten smakołyk z czasami dzieciństwa i sama myśl o nim wywołuje nostalgię. Pyszny galaretkowiec idealnie sprawdzi się w roli deseru.
Kultowy galaretkowiec podbije serca najbliższych
Galaretkowiec należy do grona łakoci, które wyglądają niezwykle kusząco. Jego walory smakowe stanowią nie lada pokusę nawet dla najbardziej wymagających smakoszy, którzy gustują w swojskich smakołykach. Z pewnością zainteresuje ich również przepis na blok czekoladowy.
W sieci można natknąć się na wiele receptur na galaretkowiec. Dziś sięgniemy po tą, która została opublikowana przez Justynę Dragan, na jej stronie internetowej. Podobny przepis można znaleźć również na YouTube na kanale Kuchnia Marioli. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej.
Galaretkowiec w tej odsłonie cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, które potrafią wprawić kubki smakowe w stan ekstazy. Specjał nie wymaga wiele pracy i dobrze sprawdzi się w przypadku braku czasu na większe przygotowania.
Zanim zaczniemy przyrządzać nasz galaretkowiec, musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Żaden z nich nie powinien wywoływać większego zaskoczenia. Co dokładnie będzie nam potrzebne do zrobienia obłędnego deseru?
3 opakowania galaretek o różnych kolorach
900 ml gorącej wody
100 ml zimnej wody
600 g jogurtu greckiego
200 g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
50 g cukru pudru
30 g żelatyny w proszku
Pyszny galaretkowiec jest prosty w przygotowaniu
Najpierw każdą z galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Powinny być umieszczone w osobnych naczyniach. Po ostygnięciu wstawiamy je do lodówki. Kiedy stężeją, kroimy galaretki w kostkę. Żelatynę zalewamy zimną wodą.
Mieszankę żelatyny z wodą po 2 minutach podgrzewamy. Nie możemy jej zagotować. Gdy się rozpuści, odstawiamy ją do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę. Pod koniec wzbogacamy ją o cukier puder oraz jogurt. Żelatynę mieszamy z kilkoma łyżkami mieszanki. Trzeba to zrobić energicznie. Kiedy otrzymamy jednolitą masę, dodajemy pozostałą część śmietany z dodatkami.
Galaretkowiec jest już prawie gotowy. Masę śmietanową z żelatyną mieszamy z pokrojonymi galaretkami. Wszystko przekładamy do foremki na babkę. Najlepiej, jeśli będzie miała pojemność 3 litrów. Całość wstawiamy do lodówki. Galaretkowiec musi stężeć.
Gotowy galaretkowiec możemy z łatwością wyjąć z foremki, jeśli zanurzymy ją na kilkanaście sekund w ciepłej wodzie. Pamiętajmy, by robić to górą do dołu. Warto również sięgnąć po przepis na sernik od siostry Anastazji. Poniżej możesz znaleźć nagranie prezentujące proces przygotowywania galaretkowca.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: justynadragan.pl
undefinedundefinedundefined