ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką
Canva.com

Puszyste jak chmurka ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką to wypiek, który zawsze się udaje. Więc jeśli jesteś kuchennym amatorem lub amatorką, to ten przepis będzie idealny, żeby spędzić miłe chwile w kuchni oraz nacieszyć się przepysznymi rezultatami bez obaw, że coś nie wyjdzie. Trzeba by naprawdę się postarać, żeby napotkać na swojej drodze problemy cukiernicze związane z powstanie zakalca lub złą konsystencją ciasta.

Pyszny, puszysty i miękki – taki właśnie jest ten deser. Jeśli do tej mieszanki dodamy soczyste, słodkie truskawki i chrupiącą kruszonkę, to możemy być pewni, że to ciasto stanie się hitem lata. Najlepiej smakuje oczywiście w szczycie sezonu na te owoce, czyli w samym środku gorącego lata, jednak z powodzeniem można wykorzystać także mrożone truskawki lub inne owoce, takie jak morele, jagody, borówki lub śliwki.

(nie)Znana truskawka

Utarło się, że truskawka to bliska kuzynka poziomki, jednak nic bardziej myślnego! Ich pokrewieństwo sięga o wiele bliżej! Truskawka powstałą bowiem ze zmieszania dwóch odmian poziomek różowatych. Można więc rzec, że truskawka to tak naprawdę poziomka. Tę pyszną odmianę dostaliśmy dzięki zupełnemu przypadkowi! Właśnie przez przypadek doszło do zmieszania pochodzącej ze wschodu Ameryki Północnej poziomki wirginijskiej z poziomką chillijską. To połączenie zaszło najprawdopodobniej w XVIII wieku w Europie, a pierwszym który opisał ten nowy owoc był Antoine Nocilas Duchesne – francuski botanik, który dzięki truskawkom zapisał się na stałe na kartach botanicznej historii.

Powszechnie znany jest fakt, że owoce mają w sobie sporo kalorii, jednak truskawki zaliczamy do grupy owoców niskokalorycznych. Ponad to świetnie gaszą pragnienie, polepszają trawienie i pomagają w problemach z układem moczowym. Są także świetnym źródłem witaminy C oraz zawierają pokaźne grono innych witamin. Ich spożywanie zalecane jest w przypadku anemii, gdyś świetnie doładują organizm potrzebnymi wartościami.

O dziwo, w truskawkach znajduje się więcej witaminy C niż w słynących z niej pomarańczach. Mimo wielu zalet, owoce te, należą do grupy produktów silnie alergizujących, dlatego też można zacząć je podawać niemowlętom dopiero od 10 miesiąca życia i to przy bardzo dokładnej obserwacji. Jeśli w tym czasie pojawią się jakieś oznaki alergii należy przerwać podawanie owocu i wprowadzać go znowu dopiero od drugiego roku życia.

Są świetne dla osób będących na diecie, gdyż zawierają niewiele kalorii, dzięki temu możemy je spożywać niemal w nieograniczonych ilościach. W stu gramach tych owoców znajdziemy około 30 kalorii. Do tego przyśpieszają trawienie i stymulują pracę jelit. Ponad to wspierają działanie wątroby i woreczka żółciowego. Są także moczopędne gdyż składają się w 90% z wody.

Jak wybrać najlepsze truskawki? Otóż najsmaczniejsze okazy będą wyróżniały się średnim rozmiarem. Duże okazy są często bardzo wodniste w smaku, natomiast te najmniejsze często są kwaśne. Wybierając owoce na straganie zwróć uwagę, aby były twarde bez obić i uszczerbków. Powinny mieć szypułki i piękny, ciemny czerwony kolor. Jeśli wstawisz truskawki do lodówki będą w stanie wytrzymać tam kilka dni jednak zdecydowanie najlepiej smakują świeże. Pamiętaj, żeby unikać moczenia truskawek, gdyż mają tendencję do nasiąkania wodą, a jeśli chcesz je wykorzystać do ciasta, może okazać się to nieprzyjemne w skutkach.

Przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

Do przygotowania wyśmienitego deseru z truskawkami potrzebujesz:
- 400g mąki pszennej
-1 szklanka cukru
-3 jajka
-350g jogurtu naturalnego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki oleju
- 300g truskawek
Kruszonka:
- 100g mąki
-70g masła
-4 łyżki cukru

Przygotowanie zacznij od przesiania mąki do miski. Następnie dodaj cukier, proszek do pieczenia, jogurt, olej i jajka. Zmiksuj wszystko mikserem aż do połączenia składników. Nie przesadzaj z długością miksowania. Zbyt długie mieszanie może zakończyć się tym, że z piekarnika wyjmiemy zakalca. Masa powinna mieć gęstą konsystencję, która bez problemu utrzyma truskawki na powierzchni.
Owoce przepłucz pod zimną wodą i pozbądź się szypułek. Następnie przekrój truskawki na pół. Układaj na wierzchu ciasta, tak, aby przecięcie znalazło się u góry. W ten sposób uchronisz owoce przez zbyt szybkim oddaniem soku do ciasta.

Teraz pora na przygotowanie kruszonki. Masło, mąkę oraz cukier dokładnie wyrób rękami na stolnicy. Wstaw na chwilę do lodówki aby masa stała się bardziej zwarta. Następnie pokrusz w rękach lub użyj tarki i posyp kruszonką górę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut. NA koniec posyp ciasto cukrem pudrem.

Następny artykuł