Naleśniki kokosowe z mąki ryżowej i mleka kokosowego
Naleśniki kokosowe z mąki ryżowej i mleka kokosowego
Naleśniki to takie uniwersalne danie, które można przygotować na tysiące sposobów i z tysiącami dodatków, na słodko, słono, w wersjach wegańskich i wegetariańskich, na śniadanie, obiad i deser, na zimno i ciepło. Dziś pomysł na wersję bezglutenową, mocno kokosową, obłędnie delikatną.
Podstawowy przepis na naleśniki
Najprostszy przepis na ciasto naleśnikowe mówi o mące pszennej, jajkach, wodzie i soli zmieszanych ze sobą w odpowiednich proporcjach na gładką masę. Takie naleśniki są neutralne w smaku i nie rozpadają się. Do zrobienia naleśników najlepsza będzie mąka pszenna nr 450, 500 lub 550.
Niektórzy polecają dodać wodę lekko gazowaną, wtedy naleśniki będą bardziej puszyste, ale zwykła woda bez gazu też wystarczy. Na bazie tego podstawowego przepisu możemy dowolnie eksperymentować. W naleśnikach wyrwanych zamiast wody możemy użyć gazowanego piwa, a do ciasta dodać suszone przyprawy. Dzięki kurkumie naleśniki zyskają cudownie żółtą barwę. Przepyszne będą zapiekane z serem i szpinakiem, z mięsem mielonym albo grillowanymi warzywami.
W wersjach deserowych dobrze sprawdzi się dosypanie do ciasta szczypty cynamonu albo cukru wanilinowego. Wszystko zależy od tego, jaki smak chcemy osiągnąć i z jakimi dodatkami podać już usmażone naleśniki.
Naleśniki smażymy na patelni na odrobinie tłuszczu. Może to być olej, oliwa lub masło, wspaniale równo upieką się na słoninie. Oliwę lub roztopione masło możemy także dodać bezpośrednio do ciasta.
Mąkę pszenną z powodzeniem zastąpimy innym rodzajem lub mieszanką kilku mąk. Odpowiednia tutaj będzie na przykład mąka ryżowa, kukurydziana czy jaglana. Tak przygotowane naleśniki bez obaw mogą zajadać osoby nietolerujące glutenu.
Na diecie wegańskiej mleko krowie zastąpmy dowolnym roślinnym. Jajka w naleśnikach są swego rodzaju spoiwem całego ciasta, ale również stosunkowo prostym do wyeliminowania. W roli zastępników jajek dobrze sprawdzą się płatki owsiane, rozgnieciony banan albo siemię lniane.
Bezglutenowe naleśniki kokosowe z mąki ryżowej
Produkty na około 8 sztuk:
-
1 puszka mleka kokosowego
-
2 jajka
-
100 g mąki ryżowej
-
Sól
-
3 łyżki cukru.
Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnku na małym ogniu ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy na jednolitą masę, przykrywamy i odstawiamy na bok, aby ciasto odpoczęło około pół godziny. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej ze stron.
Tak przygotowane naleśniki są cieniutkie, gładkie i bardzo delikatne. Przepyszne będą podane z lekkim serkiem śmietankowym i świeżym, soczystym mango lub innym słodkim owocem, poprószone cukrem pudrem.
Z czym podawać naleśniki?
Naleśniki na słodko najlepiej smakują ze wszelkimi dżemami, konfiturami, marmoladami albo świeżymi owocami. W wersjach bardziej sycących dodajmy twaróg, lody waniliowe, bitą śmietanę, możemy polać je syropem daktylowym, klonowym albo sosem czekoladowym.