Smakosze.pl
Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i serem białym

pixabay.com

Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i serem białym

17 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Strzemp Katarzyna

Udostępnij:

Klasyczne naleśniki z niecodziennym farszem w postaci tatara z awokado połączonego z zielonym ogórkiem i twarogiem.

Naleśniki z awokado i serem białym

Naleśniki

Powszechnie naleśniki kojarzą się ze słodkimi potrawami, ale jest to danie tak uniwersalne,że z powodzeniem jest wykorzystywane jest do wielu innych, słonych i wykwintnych potraw,takich jak krokiety, paszteciki, roladki z różnymi dodatkami. Te cienkie placki są prostymdaniem do przygotowania, ale wymagają trochę wprawy, zwłaszcza jeśli chcemy by byłyelastyczne i łatwo się zawijały. Elastyczność ciasta opiera się głównie na mniejszej ilościjajek, dodatku mleka i większej ilości mąki.Podstawą udanych naleśników są m.in odpowiednie proporcje składników, cienkapatelnia. Smażąc naleśniki ciasto należy zawsze wylewać na bardzo gorącą patelnię, anastępnie od razu zmniejszyć ogień.

Awokado – bomba zdrowych właściwości

Awokado to coraz bardziej popularny owoc, który dostarcza organizmowi szereguskładników i wartości odżywczych, wspomagających prawidłowe jego funkcjonowanie.Powinno się go jeść przede wszystkim na surowo. Awokado nadaje się do smarowaniapieczywa - traktujemy je wtedy jak masło czy margarynę - na nim kładziemy to co zwykle nakanapkę - wędlinę, sery, warzywa.Ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest czasem jako gruszkaaligatora. W Polsce nazywany jest też smaczliwką. Natomiast ze względu na konsystencję iobecność tłuszczów nazywany jest też masłem bogów. To dzięki tym tłuszczomdrogocenne składniki odżywcze są łatwiej przyswajalne.

Na co jest zdrowe awokado?• obniża poziom cholesterolu• reguluje ciśnienie krwi• wspomaga prawidłową pracę serca• wpływa korzystnie na układ nerwowy• wykazuje działanie przeciwnowotworowe• Jednonienasycone kwasy tłuszczowe działa zapobiegająco lub wręcz odwracającainsulinooporność, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu 2.

Jak kupić dobre awokado

Dobre awokado, to owoc odpowiednio dojrzały. Jeśli chcemy go zjeść od razu, powinienbyć miękki. Jeśli planujemy spożyć go później, może być twardszy i poleżeć kilka dni, wtedymożna je skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniło koloru.Należy jednak pamiętać, żeby nie był zbyt twardy, bo czasem zdarza się, że może sięzepsuć zanim zmięknie.Dojrzałe awokado ma trochę ciemniejszą skórkę. Trzeba ją dokładnie obejrzeć - nie powinnamieć ciemnych plam - świadczą one o tym, że również w środku będą przebarwienia, a owocnie będzie nadawał się do jedzenia. Skóra przy lekkim nacisku skórka powinna się delikatnie uginać, ale jednocześnie stawiaćlekki opór.Dojrzałe owce należy przechowywać w lodówce. Niedojrzałe można umieścić w papierowejtorebce lub trzymać przez kilka dni w temperaturze pokojowej.

Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i białym serem

Klasyczne naleśniki z niecodziennym farszem w postaci tatara z awokado połączonego zzielonym ogórkiem i twarogiem.

Przepis na naleśniki

Składniki:• 4 szklanka mąki pszennej• 2 szklanki mleka• 1 szklanka wody gazowanej (może też być zwykła lub zwiększamy ilość mleka)• Łyżeczka oliwy• 3 jaja• szczypta soli• 1 łyżka cukruPrzygotowanie naleśników:• Wszystkie składniki miksujemy w mikserze i odstawiamy na 30 minut.• Na gorącej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy lub smażymy na patelnibeztłuszczowej, dedykowanej do naleśników.• Porcjami wlewamy ciasto na gorącą patelnię, starając się, aby warstwa była jaknajcieńsza. Smażymy ok. 1-1.5 minut z pierwszej strony i ok. 40 sekund z drugiej.

Tatar z awokado

Danie, które z powodzeniem może być samodzielną, wykwintną przystawką oraz farszem donaleśników.

Składniki:• 1 dojrzałe awokado (miękkie pod skórką)• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz• 1 średni ogórek zielony• 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek• 2 - 3 łyżki orzeszków piniowych lub uprażonego słonecznika (opcjonalnie)• garść listków świeżej mięty• 120 g białego twaroguSposób przygotowania tatara z awokado i ogórka:• Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić w małą kostkę. Skropićsokiem z cytryny i oprószyć solą. Miętę drobno posiekać i dodać do awokado• Ogórek obrać i drobno pokroić. Połączyć z awokado. Twaróg pokruszyćNa każdego naleśnika układać tatar, posypać pokruszonym twarogiem, opcjonalniesłonecznikiem lub orzeszkami, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.Smacznego!

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >