Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i serem białym
pixabay.com

Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i serem białym

Klasyczne naleśniki z niecodziennym farszem w postaci tatara z awokado połączonego z zielonym ogórkiem i twarogiem.

Naleśniki z awokado i serem białym

Naleśniki

Powszechnie naleśniki kojarzą się ze słodkimi potrawami, ale jest to danie tak uniwersalne,
że z powodzeniem jest wykorzystywane jest do wielu innych, słonych i wykwintnych potraw,
takich jak krokiety, paszteciki, roladki z różnymi dodatkami. Te cienkie placki są prostym
daniem do przygotowania, ale wymagają trochę wprawy, zwłaszcza jeśli chcemy by były
elastyczne i łatwo się zawijały. Elastyczność ciasta opiera się głównie na mniejszej ilości
jajek, dodatku mleka i większej ilości mąki.
Podstawą udanych naleśników są m.in odpowiednie proporcje składników, cienka
patelnia. Smażąc naleśniki ciasto należy zawsze wylewać na bardzo gorącą patelnię, a
następnie od razu zmniejszyć ogień.

Awokado – bomba zdrowych właściwości

Awokado to coraz bardziej popularny owoc, który dostarcza organizmowi szeregu
składników i wartości odżywczych, wspomagających prawidłowe jego funkcjonowanie.
Powinno się go jeść przede wszystkim na surowo. Awokado nadaje się do smarowania
pieczywa - traktujemy je wtedy jak masło czy margarynę - na nim kładziemy to co zwykle na
kanapkę - wędlinę, sery, warzywa.
Ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest czasem jako gruszka
aligatora. W Polsce nazywany jest też smaczliwką. Natomiast ze względu na konsystencję i
obecność tłuszczów nazywany jest też masłem bogów. To dzięki tym tłuszczom
drogocenne składniki odżywcze są łatwiej przyswajalne.

Na co jest zdrowe awokado?
• obniża poziom cholesterolu
• reguluje ciśnienie krwi
• wspomaga prawidłową pracę serca
• wpływa korzystnie na układ nerwowy
• wykazuje działanie przeciwnowotworowe
• Jednonienasycone kwasy tłuszczowe działa zapobiegająco lub wręcz odwracająca
insulinooporność, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu 2.

Jak kupić dobre awokado

Dobre awokado, to owoc odpowiednio dojrzały. Jeśli chcemy go zjeść od razu, powinien
być miękki. Jeśli planujemy spożyć go później, może być twardszy i poleżeć kilka dni, wtedy
można je skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniło koloru.
Należy jednak pamiętać, żeby nie był zbyt twardy, bo czasem zdarza się, że może się
zepsuć zanim zmięknie.
Dojrzałe awokado ma trochę ciemniejszą skórkę. Trzeba ją dokładnie obejrzeć - nie powinna
mieć ciemnych plam - świadczą one o tym, że również w środku będą przebarwienia, a owoc
nie będzie nadawał się do jedzenia. Skóra przy lekkim nacisku skórka powinna się delikatnie uginać, ale jednocześnie stawiać
lekki opór.
Dojrzałe owce należy przechowywać w lodówce. Niedojrzałe można umieścić w papierowej
torebce lub trzymać przez kilka dni w temperaturze pokojowej.

Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i białym serem

Klasyczne naleśniki z niecodziennym farszem w postaci tatara z awokado połączonego z
zielonym ogórkiem i twarogiem.

Przepis na naleśniki

Składniki:
• 4 szklanka mąki pszennej
• 2 szklanki mleka
• 1 szklanka wody gazowanej (może też być zwykła lub zwiększamy ilość mleka)
• Łyżeczka oliwy
• 3 jaja
• szczypta soli
• 1 łyżka cukru
Przygotowanie naleśników:
• Wszystkie składniki miksujemy w mikserze i odstawiamy na 30 minut.
• Na gorącej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy lub smażymy na patelni
beztłuszczowej, dedykowanej do naleśników.
• Porcjami wlewamy ciasto na gorącą patelnię, starając się, aby warstwa była jak
najcieńsza. Smażymy ok. 1-1.5 minut z pierwszej strony i ok. 40 sekund z drugiej.

Tatar z awokado

Danie, które z powodzeniem może być samodzielną, wykwintną przystawką oraz farszem do
naleśników.

Składniki:
• 1 dojrzałe awokado (miękkie pod skórką)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 średni ogórek zielony
• 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
• 2 - 3 łyżki orzeszków piniowych lub uprażonego słonecznika (opcjonalnie)
• garść listków świeżej mięty
• 120 g białego twarogu
Sposób przygotowania tatara z awokado i ogórka:
• Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, zdjąć skórę i pokroić w małą kostkę. Skropić
sokiem z cytryny i oprószyć solą. Miętę drobno posiekać i dodać do awokado
• Ogórek obrać i drobno pokroić. Połączyć z awokado. Twaróg pokruszyć
Na każdego naleśnika układać tatar, posypać pokruszonym twarogiem, opcjonalnie
słonecznikiem lub orzeszkami, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!

Następny artykuł