Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i serem białym
Naleśniki z awokado i serem białym
Naleśniki
Powszechnie naleśniki kojarzą się ze słodkimi potrawami, ale jest to danie tak uniwersalne,że z powodzeniem jest wykorzystywane jest do wielu innych, słonych i wykwintnych potraw,takich jak krokiety, paszteciki, roladki z różnymi dodatkami. Te cienkie placki są prostymdaniem do przygotowania, ale wymagają trochę wprawy, zwłaszcza jeśli chcemy by byłyelastyczne i łatwo się zawijały. Elastyczność ciasta opiera się głównie na mniejszej ilościjajek, dodatku mleka i większej ilości mąki.Podstawą udanych naleśników są m.in odpowiednie proporcje składników, cienkapatelnia. Smażąc naleśniki ciasto należy zawsze wylewać na bardzo gorącą patelnię, anastępnie od razu zmniejszyć ogień.
Awokado – bomba zdrowych właściwości
Awokado to coraz bardziej popularny owoc, który dostarcza organizmowi szereguskładników i wartości odżywczych, wspomagających prawidłowe jego funkcjonowanie.Powinno się go jeść przede wszystkim na surowo. Awokado nadaje się do smarowaniapieczywa - traktujemy je wtedy jak masło czy margarynę - na nim kładziemy to co zwykle nakanapkę - wędlinę, sery, warzywa.Ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest czasem jako gruszkaaligatora. W Polsce nazywany jest też smaczliwką. Natomiast ze względu na konsystencję iobecność tłuszczów nazywany jest też masłem bogów. To dzięki tym tłuszczomdrogocenne składniki odżywcze są łatwiej przyswajalne.
Na co jest zdrowe awokado?• obniża poziom cholesterolu• reguluje ciśnienie krwi• wspomaga prawidłową pracę serca• wpływa korzystnie na układ nerwowy• wykazuje działanie przeciwnowotworowe• Jednonienasycone kwasy tłuszczowe działa zapobiegająco lub wręcz odwracającainsulinooporność, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu 2.
Jak kupić dobre awokado
Dobre awokado, to owoc odpowiednio dojrzały. Jeśli chcemy go zjeść od razu, powinienbyć miękki. Jeśli planujemy spożyć go później, może być twardszy i poleżeć kilka dni, wtedymożna je skropić sokiem z cytryny, by nie zmieniło koloru.Należy jednak pamiętać, żeby nie był zbyt twardy, bo czasem zdarza się, że może sięzepsuć zanim zmięknie.Dojrzałe awokado ma trochę ciemniejszą skórkę. Trzeba ją dokładnie obejrzeć - nie powinnamieć ciemnych plam - świadczą one o tym, że również w środku będą przebarwienia, a owocnie będzie nadawał się do jedzenia. Skóra przy lekkim nacisku skórka powinna się delikatnie uginać, ale jednocześnie stawiaćlekki opór.Dojrzałe owce należy przechowywać w lodówce. Niedojrzałe można umieścić w papierowejtorebce lub trzymać przez kilka dni w temperaturze pokojowej.
Naleśniki z tatarem z awokado, ogórkiem i białym serem
Klasyczne naleśniki z niecodziennym farszem w postaci tatara z awokado połączonego zzielonym ogórkiem i twarogiem.