Smakosze.pl Produkty Następca prodiża
Prodiż był doskonałym urządzeniem do gotowania
wikimedia.com/ Jiri svoboda

Następca prodiża

24 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gotowanie w dawnych czasach nie wyglądało tak jak dzisiaj. Dostęp do drogich kuchenek nie był najlepszy, dlatego wielu ludzi musiało radzić sobie przy pomocy prodiża - to właśnie dzięki niemu mogli przygotować pyszne pieczenie, ciasta czy udka z kurczaka.

Oczywiście na przestrzeni lat standardy się zmieniły i teraz kuchenka, niezależnie czy działa na gaz czy energię elektryczną, obecna jest w praktycznie każdy domu. Mimo to do łask powraca następca prodiża, kombiwar. W nim również można przygotowywać jedzenie równe smaczne co w prodiżu.

Prodiż - urządzenie, które wielu z nas pamięta 

Zasada działania prodiża jest banalnie prosta. Urządzenie składa się z dwóch części - do dolnej wkłada się jedzenie, które chce się upiec. Część górna wyposażona jest w grzałkę i wizjer. Grzałka podgrzewa jedzenie, a wizjer pozwala doglądać stopnia wypieczenia.

W pokrywie znajdują się także nity ze specjalnymi zaworami, które zapobiegają zbyt dużemu wzrostowi ciśnienia wewnątrz prodiża. Jedzenie z niego uznawane było za wyjątkowo smaczne, soczyste i rozpływające się w ustach.

Kombiwar następcą prodiża

Kombiwar jest względnie bardzo podobny do prodiża, choć na pierwszy rzut oka może wydawać się inaczej. Składa się on ze szklanego naczynia żaroodpornego oraz pokrywy, w której umieszczony jest wentylator oraz grzałka. Dzięki użycia dużej ilość przezroczystego szkła, doskonale widać w jakim stanie znajduje się żywność wewnątrz.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy przepis na najlepszy i zupełnie inny niż zwykle kotlet schabowy. W tym tekście z kolei prezentujemy sok z buraka, którego częste picie znacznie poprawia zdrowie i kondycję organizmu.

Grzałka nagrzewa powietrze, a wentylator równomiernie rozprowadza je po całym naczyniu. Swojego rodzaju termo obieg sprawia, że dania gotują się równomiernie, a finalne produkty wychodzą przepyszne i wyjątkowo soczyste.

Źródło: Gonzalo Calle Asprilla, Getty Images

Jak korzystać z kombiwara?

Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, kombiwar świetnie nadaje się do przygotowanie zarówno dań mięsnych, takich jak pieczenie, steki, kotlety czy drób, ale również delikatnych ryb czy ciast. Możesz w nim smażyć, piec, gotować na parze dusić, a nawet przygotować gulasz i wiele, wiele więcej.

Dodatkowym atutem jest jego stosunkowo niska cena. Na rynku dostępne są najróżniejsze modele, z wielorakimi funkcjami, jednak najtańsze mają ceny rozpoczynające się od 130 złotych. Jeśli więc chce ktoś spróbować, warto dać mu szansę.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: beszamel.se.pl; ofeminin.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl