Smakosze.pl Porady Niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów
Canva.com / Zbynek Pospisil / Kwangmoozaa

Niezwykły sposób na udane zbiory pomidorów

14 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite pomidory niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej smakują takie, które posadzimy we własnym ogródku. Własne pomidory będą napawały nas dumą za sprawą prostego w przygotowaniu nawozu.

Pomidory wyrosną jeszcze szybciej

Bez wątpienia pomidory zalicza się do jednych z najpopularniejszych warzyw. Ostatnio wyjaśnialiśmy, czy można je jadać, jeśli są zielone . Dziś nasza uwaga skoncentruje się na ich uprawie. Pomidory będą rosły w zaskakującym tempie dzięki niepozornej mieszance.

Pomidory z własnej uprawy często smakują znacznie lepiej, a oprócz tego dają poczucie satysfakcji. Rośliny w trakcie wzrostu potrzebują wielu składników odżywczych. Jod sprawia, że owoce stają się bardziej dorodne.

To właśnie jod jest głównym składnikiem, który wchodzi w skład mikstury przyśpieszającej wzrost pomidorów . Efekt może zaskoczyć nawet bardziej doświadczonych smakoszy parających się ogrodnictwem.

Oprócz jodu w naszej mieszance wykorzystamy mleko i wodę. Istotne są odpowiednie proporcje . Pomidory z pewnością odwdzięczą się za takie wsparcie fantastycznymi czerwonymi owocami. Co dokładnie będzie nam potrzebne do przygotowania mieszanki?

  • 15 kropli roztworu jodu 3%

  • 1 litr mleka

  • 10 litrów wody

(Canva / halfpoint)

Wyjątkowa mikstura na pomidory

Przyrządzenie oprysku jest banalnie proste. Wystarczy zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Po chwili możemy już stosować miksturę na naszych pomidorach. Dzięki niej zyskają sporo składników odżywczych i wyrosną w znacznie szybszym tempie .

Pomidory powinno się podlewać taką mieszanką co dwa tygodnie. Możemy ją oczywiście również stosować jako oprysk na liście. Zabezpiecza ona przed grzybami oraz pasożytami. Mikstura najlepiej sprawdza się, jeśli pomidory zostały zasadzone przynajmniej 10 dni wcześniej.

Warto pamiętać, że pomidory najlepiej sadzić właśnie w okolicach połowy maja. Robi się to przy użyciu rozsady. Przed zakopaniem w ziemi powinna ona chwilę poleżeć na zewnątrz. Dzięki temu ją zahartujemy. Dodatkowo możemy skorzystać z jeszcze jednej mikstury .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smak dnia; Murator Dom

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy