Najgorszy błąd podczas odcedzania makaronu. Popełniają go wszyscy Polacy
Makaron jest wyśmienitym dodatkiem do wielu dań. Chętnie dodajemy go do zapiekanek, mięsa, warzyw, zup oraz sałatek. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy. I tutaj niemal wszyscy Polacy popełniają najgorszy błąd.
Makaron poleca się na obiad
Spaghetti, tagliatelle, penne, świderki. Rodzajów makaronów jest masa. Różni je przede wszystkim kształt, grubość i czas gotowania. Pamiętajmy również o tym, że makaron jest najsmaczniejszy, gdy jest ugotowany al dente.
Rozgotowane, wielkie kluchy wyglądają mało estetycznie i tracą smak. Oprócz kształtu, grubości i czasu gotowania jest jeszcze jedna rzecz, która łączy każdy rodzaj makaronu. Jest to odcedzanie. Zdecydowana większość z nas popełnia tutaj błąd.
Ryba niemal bez ości i lepsza od wołowiny. Mięso rozpływa się w ustach, 100 razy smaczniejsze od karpia
Polacy nagminnie popełniają ten błąd
Po ugotowaniu makaronu wszyscy przelewamy go od razu zimną wodą, by zatrzymać proces dalszej obróbki cieplnej. Nie jest to jednak dobry pomysł. Jeśli chcesz wykorzystać makaron do sałatki, to ugotuj go wcześniej, by miał czas ostygnąć naturalnie.
Przelewając makaron zimną wodą pozbawiamy go skrobi. Makaron jest bardziej sypki, jednak przygotowywana z nim dania nie mają już tak kremowej, jednolitej konsystencji. Nie smakują również już tak dobrze. Ugotowany makaron należy więc odcedzić i od razu połączyć z sosem, a następnie podać. Zobaczysz, że ulubione potrawy zyskają jeszcze lepszy smak.
Co zrobić z wodą po gotowaniu makaronu? Nie wylewaj jej do zlewu
Polacy popełniają jeszcze jeden błąd, mianowicie wylewają wodę po gotowaniu makaronu do zlewu. Woda, w której gotował się makaron jest bogata w skrobię. Warto więc dodać ją do sosów, a nawet zup, by wzmocnić smak potraw, a także odrobinę je zagęścić.
Zamiast zagęszczać sos mąką pszenną, wlej do sosu niewielką ilość wody po gotowaniu makaronu. Danie szybko nabierze odpowiedniej konsystencji i nie będzie tak ciężkie, jak z tradycyjną mąką.
Dowiedz się również, jak prawidłowo mrozić koperek oraz w czym moczyć suszone grzyby.