Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem
Makaron zawsze jest dobrym pomysłem na obiad. Możesz przygotować go z ulubionymi dodatkami i za każdym razem wychodzi doskonale. Makaron z pieczarkami i szpinakiem to świetna opcja obiadowa, którą przygotujesz w zaledwie 30 minut, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Poznaj przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem.
Szpinak i pieczarki podsmażone z aromatycznym czosnkiem i masłem to wprost genialne połączenie. Wszystkie składniki gotowane są w delikatnym sosie śmietanowym i oprószone włoskim parmezanem. Parmezan jest bardzo charakterystyczny w smaku, jeśli wolisz łagodniejszy ser, wykorzystaj do obiadu klasyczną goudę.
Makaron podsmaż z całym daniem na patelni, a zyska rewelacyjny smak i aromat. Do obiadu wykorzystaj makaron penne, ponieważ rureczki dobrze wchłaniają sos. Obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem przygotujesz w pół godziny z kilku prostych składników i zawsze wychodzi doskonale.
Przepis na obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem
Składniki na 4 porcje:
-
paczka makaronu penne
-
100 g świeżego szpinaku
-
5 ząbków czosnku
-
250 g pieczarek
-
40 g parmezanu lub żółtego sera typu gouda
-
sól, pieprz
-
2 łyżki śmietany 18%
-
łyżka masła
Jak przygotować obiadowy makaron z pieczarkami i szpinakiem?
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni podsmaż na maśle posiekany czosnek, następnie dodaj pieczarki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż grzyby puszczą wodę. Odlej 2 łyżki wody z pieczarek i zahartuj w niej śmietanę.
Na patelnię dodaj szpinak, wlej śmietanę i gotuj, aż powstanie aksamitny sos. Dopraw solą, pieprzem. Na koniec oprósz danie startym serem, dodaj ugotowany makaron i mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą, a ser roztopi.
Smacznego.