Proste i pyszne leczo z cukinią
Leczo z Węgier
Danie to jest pochodzenia węgierskiego, ale tam podaje je się całkowicie inaczej, niż w Polsce. Węgrzy słyną z mocno pomidorowo, paprykowej potrawy duszonej ze słoniną i podawaną jako dodatek do mięs. Leczo znane jest również w Izraelu, Czechach, Austrii. My w Polsce lubimy zrobić mocno warzywne leczo z dodatkiem kiełbasy jako danie główne.
Czego potrzebujesz do lecza z cukinią
- jedna duża cebula- 2 duże cukinie- pomidory z puszki, lub duże świeże pomidory bez skóry- jeden bakłażan- czerwona papryka- dwie duże kiełbasy- sól-pieprz- mielona papryka ostra- zioła prowansalskie- odrobina oleju
Jak przygotować leczo z cukinią?
Warzywa pokrój w kostkę łącznie z cebulą. W rondlu rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę na złoty kolor, następnie dodaj cukinię i bakłażana. Duś do momentu, aż zmiękną.Paprykę pokrój w kostkę, podobnie zrób z kiełbasą. Dodaj do rondla, zamieszaj i duś.Dopraw wszystkimi przyprawami, po około pół łyżeczki wszystkiego. Zamieszaj.Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dodaj do lecza, jeśli używasz pomidorów z puszki, przelej całą zawartość do rondla. Wszystko dokładnie wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw. Duś wszystko na średnim ogniu pod przykryciem, aż do miękkości warzyw.Leczo najlepiej podawać ciepłe.Dodatki do lecza z cukinii
Leczo można jeść bez dodatków, ale również z kromką chleba lub ugotowanymi ziemniakami.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, aż do miękkości, a następnie wyłóż na talerz obok lecza. W ten sposób masz pełnowartościowy posiłek.Smacznego!
undefinedundefined