Odwrócone ciasto ananasowe: łatwy przepis krok po kroku
pixabay

Odwrócone ciasto ananasowe: łatwy przepis krok po kroku

Odwrócone ciasto ananasowe to pyszny i widowiskowy wypiek na bazie owoców, prosty do wykonania i zmodyfikowania wedle własnych upodobań. Poznaj przepis na odwrócone ciasto ananasowe.

Odwrócone ciasto ananasowe: słodkość z USA

Odwrócone ciasta z owocami znane były w Europie od bardzo dawna. Ich popularność wynikała z prostego faktu, że można je było przyrządzić nawet na patelni, bez konieczności inwestowania w piec czy piekarnik.

Kiedy na początku XX w. Amerykanin Jim Dole rozpowszechnił w Stanach puszkowane ananasy, nie trzeba było długo czekać, by świat zalały przepisy na odwrócone ciasta ananasowe. Dziś odwrócone ciasto ananasowe to jeden z najbardziej popularnych w USA domowych wypieków i niemal każda gospodyni ma własny przepis.

Odwrócone ciasto ananasowe: dla kogo?

Odwrócone ciasto ananasowe to jeden z ulubionych przysmaków amerykańskich dzieci, zwłaszcza, że wedle tego samego prostego przepisu można upiec ciasto niemal z każdym rodzajem owoców, więc jest się czym raczyć. Przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom słodkich owocowych wypieków.

Odwrócone ciasto ananasowe: na jaką okazję?

Odwrócone ciasto ananasowe doskonale nadaje się na poczęstunek z każdej niemal okazji lub bez okazji. Nada się np. na urodziny, zjazd rodzinny, święta lub po prostu niedzielny podwieczorek.

Odwrócone ciasto ananasowe: trudność

Odwrócone ciasto ananasowe to smakołyk łatwy do przygotowania. Wymaga tylko umiejętności obsługi miksera i piekarnika. Całe gotowanie sprowadza się właściwie do dekoracji dna tortownicy, mieszania składników i pilnowania czasu pieczenia.

Odwrócone ciasto ananasowe: czas na przygotowanie

Odwrócone ciasto ananasowe przygotowuje się mniej więcej w pół godziny, piecze się kolejne 35 minut, ale dla osiągnięcia pełni smaku wymaga odstania w lodówce przez około dobę. Jest to więc z jednej strony szybki wypiek, który jednak wymaga nieco cierpliwości i odczekania, aż się zmaceruje.

Odwrócone ciasto ananasowe: składniki

  • Ananas w plastrach – 1 puszka wraz z zalewą (wykorzystamy ok. 8 plastrów)
  • Masło – 170 g
  • Wiśnie kandyzowane – ok. 15 sztuk
  • Jajka – 4 duże
  • Mąka pszenna tortowa – 200 g
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Cukier – ½ szklanki
  • Cukier trzcinowy – 2 łyżki

Odwrócone ciasto ananasowe: potrzebne przybory

Do przyrządzenia odwróconego ciasta ananasowego potrzebujemy tylko podstawowego zestawu przyborów kuchennych: łyżki, noża, dwóch misek, tortownicy z klamrą, papieru do pieczenia, piekarnika, miksera i patery.

Odwrócone ciasto ananasowe: przygotowanie składników

Masło, którego użyjemy do przygotowania ciasta ananasowego, dobrze jest wyjąć odpowiednio wcześnie przed przystąpieniem do pracy, by zmiękło. Piekarnik trzeba nagrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Odwrócone ciasto ananasowe: przygotowanie ciasta

Wybieramy blachę do pieczenia lub – najlepiej – tortownicę o średnicy ok. 24-25 cm z obręczą. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia tak, by po założeniu obręczy papier wystawał na zewnątrz. Smarujemy dno tortownicy i ściany obręczy miękkim już masłem.

Plasterki ananasa wyjmujemy z puszki, ale zalewę zostawiamy do późniejszego wykorzystania. Wykładamy plastrami ananasa dno tortownicy – powinno zmieścić się około 6-8 plastrów. Do ananasa dokładamy jeszcze kandyzowane wiśnie lub inne owoce. Dobrze włożyć przynajmniej jedną wiśnię w środek każdego ananasowego plastra. Przestrzeń między krążkami ananasa i wiśniami można posypać cukrem trzcinowym lub zostawić niewypełnioną – wedle gustu smakowego i estetycznego. Pamiętajmy, że to, co teraz jest dnem tortownicy, będzie wierzchem naszego odwróconego ciasta ananasowego, więc warto przyłożyć się do odpowiedniego, dekoracyjnego ułożenia owoców.

Teraz musimy wyrobić samo ciasto. Potrzebujemy dwóch misek. Do jednej wbijamy jajka i wlewamy 5 łyżek zalewy z puszki po ananasach. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy.

W drugiej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Do mokrych składnik dodajemy suche i pokrojone drobno miękkie masło. Wszystko miksujemy ponownie do uzyskania jednolitej masy.

Nasze ciasto jest już w zasadzie gotowe – możemy brać się za pieczenie.

Odwrócone ciasto ananasowe: pieczenie

Ciasto wykładamy do tortownicy za pomocą łyżki lub dowolnego innego narzędzia. Kładziemy je bezpośrednio na owoce. Wierzch wyrównujemy – po odwróceniu stanie się dnem naszego ciasta, więc musi być stabilny.

Tortownicę wkładamy do piekarnika. Odwrócone ciasto ananasowe pieczmy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Sprawdzamy patyczkiem, np. do szaszłyków, czy już jest gotowe. Gdy patyczek będzie suchy, możemy wyjmować ciasto z piekarnika.

Odwrócone ciasto ananasowe: odwrócenie

Pozostało nam jeszcze odwrócenie ciasta. Po wyjęciu tortownicy z piekarnika czekamy ok. 10 minut, aż wypiek nieco przestygnie. Następnie nożem obkrajmy boki ciasta, by oddzielić je od obręczy i zdejmujemy obręcz. Na wierzch ciasta kładziemy paterę. Zakładamy kuchenną rękawicę i płynnym ruchem, wspierając wypiek ręką, odwracamy ciasto z paterą do góry nogami, tak by to, co na tortownicy było dnem, teraz stało się wierzchem.

Zdejmujemy papier do pieczenia, by odsłonić nowy wierzch. Na nowym wierzchu ciasta powinniśmy ujrzeć ułożony przez nas wcześniej wzór smakowicie zapieczonych ananasów i wiśni.

Nasze odwrócone ciasto ananasowe jest już gotowe!

Odwrócone ciasto ananasowe: podanie

Odwrócone ciasto ananasowe podaje się najczęściej po ostudzeniu, a nawet schłodzeniu przez kilka dni w lodówce. Można jednak podawać je też niemal od razu po odwróceniu, na ciepło, z dodatkiem np. lodów.

Odwrócone ciasto ananasowe: urozmaicenia

Odwrócone ciasto ananasowe można zmienić w dowolne inne – brzoskwiniowe, morelowe, jabłkowe itp., itd. Wystarczy podmienić ananasy na inne owoce. Dzięki temu prosty przepis może posłużyć do stworzenia całej baterii pysznych wypieków.

Następny artykuł