Odwrócone ciasto ananasowe: łatwy przepis krok po kroku
Odwrócone ciasto ananasowe: słodkość z USA
Odwrócone ciasta z owocami znane były w Europie od bardzo dawna. Ich popularność wynikała z prostego faktu, że można je było przyrządzić nawet na patelni, bez konieczności inwestowania w piec czy piekarnik.
Kiedy na początku XX w. Amerykanin Jim Dole rozpowszechnił w Stanach puszkowane ananasy, nie trzeba było długo czekać, by świat zalały przepisy na odwrócone ciasta ananasowe. Dziś odwrócone ciasto ananasowe to jeden z najbardziej popularnych w USA domowych wypieków i niemal każda gospodyni ma własny przepis.
Odwrócone ciasto ananasowe: dla kogo?
Odwrócone ciasto ananasowe to jeden z ulubionych przysmaków amerykańskich dzieci, zwłaszcza, że wedle tego samego prostego przepisu można upiec ciasto niemal z każdym rodzajem owoców, więc jest się czym raczyć. Przypadnie do gustu wszystkim entuzjastom słodkich owocowych wypieków.
Odwrócone ciasto ananasowe: na jaką okazję?
Odwrócone ciasto ananasowe doskonale nadaje się na poczęstunek z każdej niemal okazji lub bez okazji. Nada się np. na urodziny, zjazd rodzinny, święta lub po prostu niedzielny podwieczorek.
Odwrócone ciasto ananasowe: trudność
Odwrócone ciasto ananasowe to smakołyk łatwy do przygotowania. Wymaga tylko umiejętności obsługi miksera i piekarnika. Całe gotowanie sprowadza się właściwie do dekoracji dna tortownicy, mieszania składników i pilnowania czasu pieczenia.