Panna cotta – 3 różne wersje
Panna cotta z malinami
Malinowy dodatek to coś, co podkręca smak panna cotty i sprawia, że chętniej sięgamy po nią w letnie dni. Dodatkowo wraz z malinami dostarczamy sobie witamin C oraz E, które są naturalnymi antyoksydantami, jak również witamin z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy.
undefined
Panna cotta z malinami, składniki (przepis na 4 porcje):
-
200 g malin (mogą być świeże lub mrożone)
-
300 ml śmietany kremówki 36%
-
100 ml mleka
-
90g cukru
-
3 łyżki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
-
sok z połowy cytryny
-
50 ml zimnej wody
-
opcjonalnie – 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty z wanilii
undefined
Wykonanie:
Maliny, cukier oraz sok z cytryny należy razem pogotować w małym garnuszku. Gotujemy je do momentu, aż maliny całkowicie się rozpadną. Potem przelewamy zawartość garnuszka przez sitko i przecieramy. Chodzi o to, aby pozbyć się pestek z malin i uzyskać jednolity, gładki sos. Kolejnym etapem w wykonaniu panna cotty jest rozpuszczenie żelatyny. Jeśli jest w proszku, zalewamy ją zimną wodą i czekamy, aż napęcznieje. Bierzemy kolejny, niewielki garnuszek i wlewamy tam mleko, wanilię oraz śmietanę kremówkę. Podgrzewamy, lecz nie gotujemy, bo śmietana mogłaby nam się zważyć. Doprowadzamy tylko do chwilowego wrzenia i zdejmujemy z kuchenki. Do garnuszka z kremówką dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy wszystko razem do całkowitego połączenia. Potem dolewamy przetarty sok z malin i również mieszamy. Studzimy (ale nie w lodówce!). Dopiero po wystygnięciu zawartości garnka w temperaturze pokojowej, wsadzamy wszystko do lodówki. Zaglądamy tam od czasu do czasu i mieszamy. Kiedy zauważymy, że nasza masa zaczyna gęstnieć, wówczas przelewamy ją do salaterek i znów zostawiamy w lodówce (najlepiej na noc). Przed podaniem wyjmujemy panna cottę z salaterek, odwracając ją do góry dnem i kładąc na talerzyku. Wcześniej jednak podważamy zawartość salaterki nożem.
undefined
Panna cotta z szafranem i pistacjami
Panna cotta to deser puszysty i lekki. Jeśli więc dodamy do niego pistacje, wprowadzimy całkiem odmienną, chrupiącą teksturę, która urozmaici ten popularny przysmak. Z kolei wymieszanie jej z szafranem sprawi, że włoski przysmak stanie się jeszcze bardziej wyrazisty i zyska interesujące, żółte zabarwienie.
undefined
Panna cotta z szafranem i pistacjami – składniki:
-
500 ml śmietany 36%
-
2,5 łyżeczki żelatyny
-
1/3 szklanki cukru
-
½ szklanki mleka
-
¼ łyżeczki szafranu
-
6 „łupinek” z ziarnami zielonego kardamonu
-
do posypania: posiekane i niesolone pistacje
undefined
Panna cotta z szafranem i pistacjami, wykonanie:
Pierwszy krok do wykonania szafranowej panna cotty to zagrzanie w garnuszku śmietanki z cukrem oraz dodanie do nich szafranu i kardamonu. Po doprowadzeniu składników do wrzenia, zestawiamy garnuszek z palnika i zostawiamy do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Zazwyczaj wystarcza do tego około 30 minut. Później rozpuszczamy w mleku żelatynę. Ten proces zajmie nam około 15 minut. Jak już żelatyna zostanie dokładnie rozpuszczona, wlewamy mleko do śmietany i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę. Studzimy składniki, a potem wstawiamy garnuszek do lodówki. Co jakiś czas zaglądamy do lodówki i mieszamy wszystko. Gdy dostrzeżemy, że masa łapie gęstość, wtedy przelewamy ją do dużej salaterki i zostawiamy w lodówce na co najmniej 5 godzin.
undefined
Panna cotta w wersji wege
Osoby, które nie jedzą produktów zwierzęcych, nie muszą rezygnować z pysznego deseru, jakim jest panna cotta. Wystarczy, że śmietankę i krowie mleko zastąpi się mlekiem kokosowym lub migdałowym.
undefined
Panna cotta w wersji wege, składniki:
-
700 ml mleka kokosowego albo migdałowego
-
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki cukru (można zastąpić erytrolem lub ksylitolem)
-
3 łyżeczki agaru
-
1-2 łyżeczki esencji waniliowej
undefined
Panna cotta w wersji wege, wykonanie:
600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, agarem oraz esencją waniliową. W tym czasie pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko znajdujące się w garnku się zagotuje, dolewamy zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita masa, a wszystkie składniki doprowadzone zostaną do wrzenia. Następnie przelewamy zawartość garnuszka do salaterek i zostawiamy do przestudzenia. Później wkładamy do lodówki. Możemy podać ją później z dodatkiem świeżych owoców, dżemu lub musu owocowego.
undefinedundefinedundefined
Źrodła:
https://www.mojewypieki.com/przepis/malinowa-panna-cotta
https://whiteplate.com/2008/09/szafranowa-panna-cotta-z-pistacjami/
https://www.olgasmile.com/weganska-panna-cotta.html