Jak dla mnie nie ma kalafiorowej bez tej przyprawy. Z tym dodatkiem zupa smakuje najlepiej
Kiedy w sklepach królują młode kalafiory, warto przyjrzeć się kilku przepisom na przygotowanie tego niezwykle zdrowego warzywa. Zupa kalafiorowa to jeden z nich. W proponowanej przez nas wersji taka zupa smakuje niezwykle.
Zupa kalafiorowa z curry
Choć bardzo pożywny i charakterystyczny w smaku, kalafior prosi się o odpowiednie przyprawienie. Warto sięgnąć tu do inspiracji kuchniami orientalnymi. Na dalekim wschodzie, zwłaszcza w Indiach, kuchnia warzywna jest niezwykle popularna, a za niezwykłą pełnię smaku prostych potraw odpowiedzialne są mieszanki przypraw.
Tak trafiła do nas przyprawa curry. Często mylona z kurkumą (której zawdzięcza kolor), curry nie jest pojedynczym produktem, ale miksem składników. W Indiach „kari” mówi się na sos, a zwyczaj przygotowywania zawiesistych obiadowych sosów przyprawianych „proszkiem curry” przywieźli do Europy rządzący Indiami w okresie kolonialnym Anglicy.
Od tego czasu proszki curry stały się właściwie swojskie. Naszym sposobem na oswojenie ich jest łączenie smaku przypraw z dobrze znanymi nam przepisami, takimi jak zupa kalafiorowa.
Wlewam ciasto do foremki i upycham biszkopty. Ten deser mógłbym jeść non stopCurry do zupy
Ponieważ curry nie jest jednym produktem a mieszanką przypraw, można kupić mnóstwo różnych kombinacji, które mniej lub bardziej różnią się w zależności od marki. Swoje przepisy mają zarówno najwięksi, jak i niszowi producenci przypraw. Nie różnią się one znacznie, ale warto rozglądać się, próbować i porównywać.
Składniki
- 1 mały kalafior
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ litra bulionu lub rosołu
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki śmietany do zup
- Sól, pieprz, przyprawa curry
Gotujemy zupę z curry
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w półplasterki. Ziemniaki, również ubrane, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut.
Kalafiora kroimy na dość małe różyczki. Płuczemy go dokładnie i dodajemy do zupy. Od tego czasu gotujemy do miękkości ziemniaków, przez ok. 10-15 minut.
Pod koniec gotowania z zupy odlewamy pół szklanki, dodajemy do tej porcji śmietanę i 1-2 łyżeczki przyprawy curry. Mieszamy i tak zahartowaną śmietanę wlewamy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i przyprawiamy solą i pieprzem.