Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posmaruj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.05.2024 13:00

Posmaruj tym schab, obtocz w panierce i usmaż. Inne kotlety mogą się schować

smażenie kotletów schabowych
fot. Canva

Jak w przypadku każdej potrawy o niewielkiej liczbie składników, mała zmiana przepisu na kotlety schabowe przynosi wyraźne efekty. Oto przepis na wariant kotletów z mięsistą, smaczną panierką. Użycie tych dodatków zmiękczy mięso i nada mu soczystości.

Kotlety schabowe z dodatkami

Możliwości modyfikacji przepisu na kotlety schabowe jest mnóstwo. Do panierki dodawać można przyprawy, a nawet zastępować bułkę tartą różnymi rodzajami alternatywnych produktów, takich jak rozbite płatki kukurydziane czy tarty ciemny chleb.

Ważną kategorią takich „udziwnień” kotletów jest marynowanie mięsa. Pomaga ono rozbić chude włókna i – razem z ubijaniem kotletów – zmiękczyć mięso. Schab wieprzowy, produkt chudy i o zwartej strukturze, potrzebuje takich zabiegów szczególnie.

kotlet na talerzu
fot. Canva
Jak dla mnie nie ma kalafiorowej bez tej przyprawy. Z tym dodatkiem zupa smakuje najlepiej

Kotlety marynowane w musztardzie i majonezie

Stąd własnie pomysł, by dodać kotletom smaku i miękkości przez zamarynowanie ich w musztardzie i majonezie. Potraktować to można jako dodatkową warstwę panierki, w której później obtoczymy takie kotlety. Składniki obu sosów pomogą rozbić cząsteczki mięsa, a kotlety wyjdą aromatyczne i miękkie.

Składniki

  • ½ kg kotletów ze schabu wieprzowego
  • 50 ml majonezu
  • 50 ml musztardy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Do panierowania: 1-2 jajka, bułka tarta, mąka
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Kotlet schabowy na niedzielę

Kotlety schabowe przykrywamy folią i rozbijamy tłuczkiem, aż podwoją powierzchnię. Posypujemy je z obu stron solą i pieprzem i układamy w stosik, by przyprawy dobrze przeniknęły do mięsa. 

Do kotletów przygotowujemy marynatę. Jedna ze szkół mówi, by kotlety smarować z jednej strony musztardą, z drugiej majonezem rozmieszanym z przeciśniętym czosnkiem. Dla ułatwienia można jednak połączyć te trzy składniki w miseczce, a następnie na każdą stronę kotleta nałożyc po łyżce sosu i rozsmarować.

Tak przygotowane kotlety powinny spędzić ok. godziny w lodówce. Pamiętajmy jednak, że kotlety muszą przed smażeniem wrócić do temperatury pokojowej. Trzeba więc wyjąć je z lodówki najpóźniej na pół godziny przed smażeniem.

Kotlety obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu o wysokim punkcie dymienia, aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę makaronową pod beszamelem i ruloniki z sera i ciasta francuskiego.

kotlet w panierce
fot. Canva