Papryka faszerowana z warzywami i mięsem - pomysł na zdrowy obiad
Składniki do wykonania faszerowanej papryki
250 g sera mozzarella,
6 papryk,
2 łyżki oleju,
500g mielonej łopatki wieprzowej,
garstka posiekanego szczypiorku,
100g ryżu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
500g pomidorów,
120g cebuli,
4 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki oregano,
1/3 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki ostrej papryki.
Wykonanie faszerowanej papryki
Najpierw przygotuj farsz. Rozgrzej dużą patelnię i dodaj dwie łyżki oleju do smażenia. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż mieszankę cebulowo-czosnkową na średnim ogniu przez 10 minut. W tym samym czasie przygotuj mięso i przyprawy.
Potrzebujesz około 500 gramów mięsa mielonego. Mięso do wykonania farszu powinno być zmielone. Do garnka dodaj mięso mielone z cebulą i czosnkiem. Dodaj przyprawy: 1 łyżeczkę oregano, 1/2 łyżeczki soli i papryki, 1/3 łyżeczki pieprzu i cayenne. Całość wymieszaj drewnianą łyżką, następnie smaż przez około 10 minut.
Następnie dodaj posiekany miąższ z pomidorów. Przed dodaniem obierz je i usuń twarde łodygi. Jednocześnie wrzuć do garnka trzy łyżki koncentratu pomidorowego i niewielką ilość posiekanego szczypiorku. Kontynuuj smażenie nadzienia przez 10 minut.
W tym samym czasie ugotuj saszetkę ryżu (zgodnie z instrukcją na opakowaniu) w słonej wodzie do miękkości. Ugotowany ryż i smażony farsz wyłóż razem na patelnię. Dobrze wymieszaj i wyłącz po trzech minutach. Sprawdź smak nadzienia i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
Nadzienie odłóż na bok, przygotuj naczynie do pieczenia papryki.
Umyj paprykę pod bieżącą zimną wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Użyj ostrego noża, aby odciąć ogonem wierzch papryki. Usuń nasiona i białe gniazdo ze środka.
Ser pokrój na małe kawałki, dodaj do lekko ostudzonego nadzienia, następnie wymieszaj farsz. Zachowaj resztę sera mozzarella do późniejszego wykorzystania. Wypełnij wszystkie papryki gotowym nadzieniem.
Wlej trochę wody do naczynia, w którym będzie pieczona papryka. Wystarczy 50 ml wody, która wyparuje na początku pieczenia i zapobiegnie przypaleniu się papryki. Tak przygotowaną paprykę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz paprykę przez około 40 minut.
Po około 40 minutach do nadzienia wystającego z wierzchu papryki dodaj resztę sera mozzarella i piecz paprykę przez ostatnie 5-10 minut, aż się ser roztopi.
undefined
Właściwości papryki
Przede wszystkim papryka to cenne źródło witaminy C. Zawiera cztery do pięciu razy więcej witaminy C niż cytryny. To potężna skarbnica antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Likopen zawarty w papryce wyłapuje wolne rodniki. Papryka dostarcza dużo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu i jest niskokaloryczna. Surowa papryka jest najzdrowsza, ale duszona lub pieczona zachowuje również wiele wartości odżywczych.
undefined